Armello – pohádková Hra o trůny
Armello Recenze Armello – pohádková Hra o trůny

Armello – pohádková Hra o trůny

Ondřej Zeman

Ondřej Zeman

10

Zaujmou vás zvířata bojující o moc?

Reklama

Recenzovaná verze: PC

V lednu se tvůrci Armello rozhodli, že svou hru pustí mezi hráče. V průběhu setrvání v Early Accessu se jejich titul vyvíjel a brousil do stavu finálního produktu. Nyní tu máme konečně jejich dílo v plné kráse. Podařilo se vývojářům vyvést jejich hru v kvalitním stavu anebo podobně jako řada jiných vychází nedodělaná?

Uvadající říše

Pohádkové království Armello si žilo řadu desetiletí v relativním klidu. Dobrý král Lev vedl svou zem cestou míru a pochopení. Nic ale nemůže trvat navěky. Dobrotivý vůdce začal stárnout a do jeho mysli se vkradlo šílenství. Jelikož se stav pána říše Armello stále zhoršuje, začínají vládnoucí klany pomalu bojovat o jeho přízeň a hlavně o moc. Každý z nich si vybral své šampiony, ve které vkládají naděje při boji o trůn impéria Armello.

Jak již bylo řečeno, každá frakce do boje nasadila vždy samce a samici svého druhu. Hrdinové vlků, králíků, medvědů i krys se nebojí použít všechny své zbraně proto, aby dosáhli vítězství. Jednotlivé charaktery mají vždy své specifické statistiky a výhody, které si do bitvy přináší.

„Krále je možné zavraždit, nechat zemřít či uzdravit. Volba je na vás.“

Vlci jsou klan odolných válečníků, kteří jsou zaměření jak na kontaktní boj, tak i na střelbu z luku. Díky šípů může například vlčí šampionka River ubrat nepříteli jeden život dřív, než se s ním střetne tváří v tvář. Králici jsou naopak zkušení cestovatelé a jejich zálibě v drahocenných předmětech se nedá konkurovat. Medvědi se pohybují na spirituální rovině, jejich nejsilnější zbraní jsou kouzla a vysoká odolnost. A co umí klan Krys? Ty užívají jako svou hlavní zbraň kradmý styl života a dobře známou úskočnost. Osobně jsem si nejvíce oblíbil Riven a její opeřené smrtící přátele. Vítězství s ní sice bylo náročnější, ale o to víc jsem si ho v závěru užil. Každá z postav má ale svůj osobitý styl hraní, takže sednout nemusí každému.

Boj o moc

A jak se vlastně dá vítězství dosáhnout? První možností je rozhodně nabrání dostatečného množství prestiže. Tu získáváte plněním úkolů, zabíráním vesnic, zabíjením monster a protihráčů. Po smrti vždy přijdete o část získané slávy. Pokud ale vydržíte, na prvním místě po většinu času budete mít na krále velký vliv a celkově budete ovlivňovat dění v Armellu. Král totiž každé ráno vydává nový výnos, který různě trestá či odměňuje obyvatelstvo říše. Za předpokladu, že si udržíte svou pozici u dvora po smrti krále, automaticky nastupujete na jeho místo a hra končí vaším vítězstvím.

Další možností jak se ujmout vládnoucí role je královražda. Ta není zrovna jednoduchá, protože přesto, že král umírá je stále při síle a jen tak se nedá. Je tedy nutné vyčkávat až do posledního tahu před jeho pádem do temnot. V daný moment nastane správná chvíle na útok. Po vydařené vraždě se stáváte královrahem s korunkou na hlavě.

„Mapa, kterou vám Armello nabízí, je prakticky stále stejná. Občas se prohodí pozice dungeonů či chrámů, ale jinak nic nového nezažijete.“

Nejpřístupnější a také asi nejčistší alternativou je záchrana krále. Jeho prokletí totiž není až tak smrtelné jak se zprvu zdá. Dá se vyléčit za pomoci spirituálních kamenů, které můžete najít jak v osamocených kobkách, tak i na posvátných místech, na niž se objevují čistě náhodně. Popřípadě když se vám ani v jednom směru nedaří, můžete se vrhnout na úkoly, u kterých máte vždy určitou šanci na úspěch a získání vzácného modrého kamínku. Na všechny možnosti máte přesně 16 kol. Lépe řečeno osm dní, protože se tu střídá den s nocí.

Jako celek se mi cesty k vítězství zamlouvají. Alternativy jsou příjemnou změnou u The Witcher: Adventure Game, byla též řada možností jak zvítězit, ale nepřišly mi tak pestré jako u Armello, které po této stránce dává příležitost dosáhnout výhry i těm, kterým se po větší část hraní moc nedaří.

Smrtící hrátky

Mapa, kterou vám Armello nabízí, je prakticky stále stejná. Občas se prohodí pozice dungeonů či chrámů, ale jinak nic nového nezažijete. Dobrodružství vám ozvláštní různorodé úkoly, které vás odmění jak zlepšením statistik, tak i předmětem či kartou. A aby výpravy za slávou a bohatstvím nebyly moc snadným podnikem, budou se na mapě díky korupci mocného vládce objevovat monstra, která vypadají jako obří zkažený sup. Bane opouští svá temná útočiště hlavně v průběhu noci. Terorizují okolí a napadají hrdiny, kteří touží po slávě a koruně. Ti ale též nejsou bez vinny, podobně jako stvůry i oni napadají své soupeře, staví jim do cesty pasti, kouzla a jiné nástrahy. Nikdy to s nimi nebudete mít lehké. Vítězství za to ale stojí.

„Armello je jedna z výraznějších stolních tahových her, které se na herní scéně nachází. Království, které táhne ke dnu prokletý král a boj o moc, se v tomto žánru zas tak často nevidí.“

Vždy na začátku kola si líznete kartu. Můžete si vybrat ze tří balíčků. Předměty, kouzla a intriky. Volba je většinou značně ovlivněna tím, za jaký klan zrovna hrajete. Když se zadaří, najdete mezi kartičkami různé zbraně, společníky, mocná kouzla, smrtící pasti a různá vylepšení. Ty můžete za úplatu použít do jednoho z osmi slotů, které jsou rozděleny na parťáky a výbavu. Obě složky vám určitým způsobem vylepšují či degradují statistiky na úkor jiných zásadních vlastností.

Bitvy mezi dvojicemi se rozhodují vždy podle hodu kostkami, který má zajímavý průběh. Na bojišti se vám totiž sčítají i statistiky a občas máte kostiček víc než váš soupeř. Hodně vás v tomto směru ovlivňuje výbava, kterou u sebe nosíte. Zásadní je hlídat si počet životů. Je komické vyhrát bitvu proti silnějšímu nepříteli a sám v ní skonat kvůli nedostatku HP. Dva bojují a ostatní je s úsměvem pozorují, protože z jejich bitevního běsnění budou mít užitek, i když se sami nezapojí.

Pěkný příběh

Minimálně za sebe mohu říct, že Armello je jedna z výraznějších stolních tahových her, které se na herní scéně nachází. Království, které táhne ke dnu prokletý král a boj o moc, se v tomto žánru zas tak často nevidí. Do určité míry by se dalo říct, že se jedná o titul, který je výraznější než The Witcher: Adventure Game. Přesto, že hra z oblíbeného světa měla něco do sebe, nemyslím si, že by se The Witcher: Adventure Game mohl Armello v řadě prvků rovnat či dokonce konkurovat. S čistým svědomím bych spíše doporučil tento hrdinský příběh.

Armello se dá označit za vydařený titul. Příběh dokáže vtáhnout do děje, kostky jedou, jak mají. Úkoly též nepostrádají zajímavá zadání a postavy na tom taktéž nejsou špatně. Jediným problémem může být absence hraní na jednom stroji a mírně stereotypní mapa, která po řadě hodin hraní zevšední. Jiné nedostatky budete v Armello hledat těžko, protože je to v mnoha směrech naprosto vyladěná hra. Pokud máte pár dobrých přátel, kteří se k vám v boji o moc připojí, mohu vám hru s klidným srdcem doporučit.

Počítač na recenzi zapůjčil Grunex.com.

Armello

Verdikt

Hledáte dobrou tahovou hru? Máte rádi deskové kousky a kamarád je daleko? Tak to tu pro vás vývojáři z League of Geeks mají řešení vašich potíží. Armello je dílo, které by vás nemělo minout.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

grafická stránka
pohodová hratelnost
přístupnost
příběh
karetní souboje
jedna definovaná mapa
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama