Assassin’s Creed Chronicles: India - v zajetí nedodělanosti
Recenze Assassin’s Creed Chronicles: India - v zajetí nedodělanosti

Assassin’s Creed Chronicles: India - v zajetí nedodělanosti

ElementGamer

ElementGamer

14

Jak si asasín poradí? Tentokrát to v Indii nebude mít tak lehké.

Reklama

Recenzovaná verze: PlayStation 4

Před necelým rokem jsme pro vás připravili recenzi hry Assassin’s Creed Chronicles: China, která se nakonec dočkala konečného verdiktu 7/10. Vypíchli jsme především propracovaný příběh, nádherný audiovizuál a rozsáhlé levely, za to se nám nelíbila umělá inteligence a optimalizace. Poučil se Ubisoft ze svých chyb a přinesl nám na naše obrazovky vylepšené pokračování, tentokrát zasazené v indickém Amritsaru? To se dozvíte v recenzi. Vytaste dýky, nahoďte kápi a můžeme jít na to.

Indická pohostinnost

Vaše jméno je Arbaaz Mir a jste nájemný vrah, co musí získat posvátný kus Edenu - Koh-i-Noor. Nepřijde vám to povědomé? Ani se nedivím, hra se totiž odehrává přesně dva roky po konci novely Assassin’s Creed: Brahman, která nás poprvé v historii zavedla do Indie a ukázala její odvrácenou tvář. Arbaaz nejen, že musí chránit svého učitele Hamída, ale k tomu se musí ještě postarat o svou přítelkyni a vášnivou milenku Pyaru Kaur - princeznu, jež tajně miluje asasína. Hlavní hrdina to ovšem nebude mít tak lehké, cestu mu budou křižovat jak templáři, tak další vojáci dychtící po kousku Edenu.

Po příběhové stránce se tedy hra rozhodně nemá za co stydět. Vypravování se totiž může rovnat i plnohodnotným dílům ze série a nabízí originální zápletku. Občas vám hra střihne i nějaký ten animovaný záběr jako důležitou cut-scénu. Těch je ale minimum a objevují se pouze při důležitých milnících a událostech. Co bych každopádně vytkl je změť neustále se opakujících dialogů mezi strážnými. Jednu jedinou větu si totiž během první čtvrtiny hry vyslechnete možná dvacetkrát a bohužel se po delší době jedná o ultimátní kazič celkového zážitku. Vesměs jde ale o velice nadstandartní počin, který vás jen tak nudit nebude a troufám si i říct, že na něj jen tak nezapomenete. Potěší i možnost přepnout si hru do češtiny, takže nehrozí, že by si někteří hráči nezahráli.

Palácový převrat? Ne tak docela

Teď nachází kámen úrazu. Ne, že by asasínské hrátky nebyly zábavné, ale přesto je spousta věcí, na kterých si měli dát vývojáři mnohem více záležet. Na začátku vás titul seznámí se základními dovednostmi, bojovými technikami, jež jsou vám leckdy k ničemu, a potom vás vhodí přímo do hry. Záleží tedy jen na vás, jak (a jestli) se ubráníte strážím. Zpočátku se vše jeví jednoduše, ale zdání klame a po pár minutách začne silně přituhovat. Jestli jste tedy neradi voděni za ručičku a nevadí vám relativně větší výzva, tahle vlastnost hry vás jistě potěší. Negativní stránkou věci je ovšem pozdější frustrace a přiznávám, že občas jsem měl chuť pořádně s ovladačem hodit o zeď. Stačí jediná chybka, špatně nahnutá páčka nebo v nevhodný čas zmáčknuté tlačítko, a vaše asasínská kariéra skončí stejně rychle, jako začala. Samozřejmě máte možnost i kliknutím na touchpad otevřít provizorní mapu a podívat se, kde je váš cíl a kolik toho zhruba budete muset překonat.

K dispozici máte každopádně pořádný arzenál zbraní. Od házecích šipek, přes meč až po klasickou skrytou čepel a zvukové bomby, které můžete využívat dle libosti. Hodí se hlavně v situacích, kdy chcete nepřítele odlákat a navést špatným směrem. Jen je škoda, že bojování si moc neužijete. Máte k dispozici sice meč, ale stačí dvě dobře mířené rány nebo jedna střela příruční pistolí a už ležíte na zemi, zahaleni v bílém hábitu. Vše kazí umělá inteligence nepřátel. Ti si vás někdy všimnou i přes zeď, ale když kolem nich proběhnete během jejich rozhovoru, nic nezpozorují. Ne, že by to nějak moc vadilo, ale většinu času nevíte, co od protivníků čekat a co si můžete dovolit. Jedinou pomocí je vám vyznačené zorné pole, takže můžete relativně bezpečně přebíhat do úkrytů, kterých je v každé úrovni více než dost a pokaždé máte několik možností, jak se s cíli vypořádat. Z hlediska obtížnosti jde tedy o velmi nadstandartní počin, a to platí i pro ostatní aspekty.

Grafické orgie se nekonají

Grafická stránka je průměrná. Co také jiného očekávat od 2,5D plošinovky, že ano. Textury jsou mírně rozmazané, hrany neostré a postavy v dálce rozmazané. Ještě horší je to s bugy - dvakrát během hry se mi podařilo propadnout texturou a několikrát se i zaseknout o nějakou překážku.

Bohužel pokulhávala i optimalizace. Několikrát jsem zažil pády snímků za sekundu a nepříjemné trhání při načítání. Na tak nenáročnou hru se tedy jedná o pořádné zklamání a obávám se, že tohle jen tak nějaký patch nevyřeší. Dá se sice zvyknout, ale zpočátku tyhle negativní vlastnosti dost kazí herní zážitek a přispívají i k občasné frustraci. Naštěstí to zachraňuje prostředí, které je různorodé, originální a velmi dobře využité.

Stojí to za to?

Hledáte krátkou plošinovku z univerza Assassin’s Creed, která nabídne pořádnou výzvu, neobyčejné prostředí dávné Indie, zároveň kvalitní příběh a nevadí vám horší grafická stránka, na kterou ve hře narazíte? V tom případě jste tu správně. Pořádně si ale zocelte nervy, protože na vás čeká leckdy slušná dávka frustrace a nepříjemných situací. Navíc hru dohrajete za nějakých 5-6 hodin, ze hry se tak může stá lehce zážitek na jedno odpoledne. Kromě toho můžete narazit i na protivné bugy nebo mírné záseky. Pokud byste ovšem rádi nějakou nenáročnou hru na odreagování, tomuhle počinu se vyhněte hodně velkým obloukem - frustrujících situací je tu totiž více než dost a myslím si, že některé gamepady a klávesnice by to taky nemusely vydržet.

Assassin’s Creed Chronicles: India - v zajetí nedodělanosti

Verdikt

Vývojáři se mohli lépe snažit. Nejen, že hra nevypadá dobře, ale ještě ji provází nepříjemné bugy a špatná optimalizace. Jestli tohle ale dokážete překousnout, čeká na vás relativně povedený titul z univerza Assassin’s Creed, kterým se můžete zabavit během dlouhých zimních večerů. Hlavně se nezapomeňte pořádně obrnit, protože tahle hra vám nic nedaruje.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

nádherné indické prostředí
kvalitní příběh
příjemná hratelnost
optimalizace a bugy
krátká herní doba
frustrující obtížnost
odbytá grafická stránka
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama