Assassin’s Creed: Odyssey - Discovery Tour
Speciály Assassin's Creed: Odyssey Článek Assassin’s Creed: Odyssey - Discovery Tour

Assassin’s Creed: Odyssey - Discovery Tour

Jan Kalný

Jan Kalný

Platformy PlayStation PlayStation 4 Windows PC Xbox Xbox One

Interaktivní muzeum se vrací v zatím posledním díle Assassin's Creed.

Reklama

Stejně jako u minulého Assassin’s Creed, tedy egyptského dílu Origins, i v případě toho nejnovějšího došlo na pro majitele hry bezplatný naučný mód Discovery Tour, jenž blíže ukáže, prozkoumá i vysvětlí samotný svět a dobu, do níž je zasazený. V tomto případě jde tedy o starověké Řecko.

Discovery Tour: Ancient Greece ve zkratce funguje jako takové interaktivní muzeum s prohlídkami s průvodcem a možností se blíže podívat na nejrůznější aspekty tehdejšího Řecka, a to konkrétně v pěti různých kategoriích. V první řadě jde o kategorii Denní život, do níž je zařazeno například prozkoumání tehdejších bytů, vinařství nebo práce s bronzem. Dále je tu kategorie Politika a filozofie, kde najdete třeba detaily o spartské politice nebo demokracii v Athénách. Z kategorie Umění, náboženství a mýty se zase můžete naučit mj. o olympijských hrách, divadle nebo hudbě. Kategorie Bitvy a války vás seznámí s vojenskou stránkou Řecka, jako je Bitva u Marathónu nebo intenzivní výcvik mladých Sparťanů. A v neposlední řadě je tu i kategorie Slavná města, jež vás blíže seznámí s významnými částmi různých měst, jako je třeba akropolis Athén nebo pireuský přístav.

Assassin’s Creed: Odyssey - Discovery Tour

Nejen všechno tohle je nám blíže představeno v celkem třiceti prohlídkách. To je sice v hrubém počtu o více jak polovinu méně prohlídek než kolik jich bylo v předešlém díle (kde jich bylo 75), ale jejich jednotlivá délka se razantně zvedla. Prohlídky na pár minut už tu tedy nenajdete a průměrná doba trvání se zvedla na nějakých 15 minut. Při běžném hraní tedy trvají nějakých 10 až 20 minut, což také znamená, že „plněním” všech dostupných strávíte přibližně stejnou dobu jako u minulého dílu. Možná i o hodinku déle. Při součtu oficiálně udávaných přibližných délek jednotlivých prohlídek dojdeme k celkem 466 minutám, potažmo necelým osmi hodinám. Do toho se, alespoň dle mě a mého testování, počítají dvě novinky a zároveň nepočítá jedna další (a samozřejmě případný mimo-prohlídkový průzkum Řecka na vlastní noze).

Samotné novinky jsou přitom ideální pro ty, kteří touží po dalších vědomostech a informacích. Každá stanice v prohlídkách - resp. každý bod nebo chcete-li checkpoint - nyní nabízí nejen klasický dabovaný výtah jako v předešlém díle (jenž je nyní doplněný o in-game cut-scénu korespondující s tím, o čem se mluví, takže zároveň máte pocit, že tak trochu sledujete historický dokument), ale také možnost si rozkliknout tlačítko More Info a dočíst se o té konkrétní věci další informace v textové formě. Někdy jde jenom o další odstavec sotva pár zajímavostí, jindy může jít o několik odstavců mnohem podrobněji vysvětlujících některé záležitosti; konkrétní i obecné. Ty asi nejsou úplně nejzajímavější pro ty, kterém dané téma moc neříká nebo je nezajímá, případně by narušily tempo dabované části, ale ostatním určitě přijde vhod.

Tak či onak jde o zajímavou věc, která hráčům dává do ruky mnohem více informací, než se může na první pohled zdát. Obdobnou novinkou jsou pak tzv. Discovery Sites. To už je něco, co se do výše zmíněného času nezapočítává, ale celkovou herní dobu může protáhnout klidně i dvojnásobně. Těchto Discovery Sites najdete všude po herním světě přes 250 a dávají dodatečné informace o dalších věcech, ke kterým se samotné prohlídky nedostanou. Může jít o konkrétní budovu, zvyk, sociálním postavení, práci, vlastně cokoliv, co do samotných prohlídek tematicky moc nepasovalo. Naštěstí se nemusíte bát, že byste hledáním těchto “Discovery Sites” strávili spoustu času. Jsou jednoduše a prostě ukázány nejen na kompasu během hraní, ale i na mapě. Pokud tak dychtíte ještě po vícero informacích, než které vám nabídnou prohlídky a jejich dodatečné textové informace, můžete se mnohé dozvědět i tímto způsobem.

Jednotlivé Discovery Sites se navíc dělí na dva druhy. Ta drtivá většina prozrazuje něco o reálné historii Řecka, ten zbytek (nějakých zhruba 25) se zabývá informacemi v rámci vývoje hry. Takové Discovery Sites jsou navíc doplněny o obrázky z artbooku hry, takže jejich nalezení určitě stojí za to.

Assassin’s Creed: Odyssey - Discovery Tour

A aby toho nebylo málo, je tu ještě jedna možnost, jak se dostat k novým informacím, ačkoli to už je spíše bonus než cokoli jiného. Na konci každé prohlídky budete mít možnost splnit nezávazný kvíz o třech otázkách, které otestují, jestli jste během samotné prohlídky vůbec dávali pozor. Jde o zajímavou a zábavnou novinku, přičemž při každé otázce máte na výběr čtyři odpovědi. Ať už vyberete jakoukoliv - tu špatnou i tu správnou (i když vás hra nepustí k další otázce dokud nevyberete tu správnou) - dotyčný nebo dotyčná, jenž vám ty otázky dává, vám k vaší odpovědi o délce jedné nebo dvou vět řekne něco historického a informačního.

V ostatních ohledech ale funguje Discovery Tour stejně jako v případě egyptského Origins. Můžete hrát za hlavní i různé NPC postavy (které si nyní odemykáte „plněním” prohlídek nebo "sbíráním" Discovery Sites), vybrat skin pro vašeho koně, za jakoukoliv postavu můžete vlézt do různých kruhů a provádět nejrůznější animace, případně přepnout kameru do pohledu z první osoby, abyste mohli lépe sledovat různé detaily a zbytečně nebojovali s kamerou. Samozřejmě nechybí ani podpora foto módu.

Bohužel, stejně jako v případě předešlého dílu, ani tentokrát Discovery Tour nenabízí češtinu, což může být zásadní problém pro ty, kteří angličtinu tak neovládají. Zvlášť když tu mluvíme o starověkém Řecku, v jehož kontextu často zazní vcelku náročná slova nebo jména, která v češtině mohou znít úplně jinak.

Pokud pro vás ale angličtina problém nepředstavuje a starověké Řecko vás zajímá, Discovery Tour si rozhodně užijete. Oproti tomu v Origins se nyní dostanete k více informacím a jednotlivé prohlídky vás díky cut-scénám zaujmou o něco více. Tak či onak, nápad i zpracování se ocenit musí. A stejně jako předtím, i nyní je Discovery Tour dostupný na PC (přes Uplay) samostatně za cenu přibližně 20€.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama