Assassin’s Creed Odyssey - Odkaz první čepele: 1. epizoda - Na mušce
Assassin's Creed: Odyssey Článek Assassin’s Creed Odyssey - Odkaz první čepele: 1. epizoda - Na mušce

Assassin’s Creed Odyssey - Odkaz první čepele: 1. epizoda - Na mušce

Jan Kalný

Jan Kalný

7
Platformy PlayStation PlayStation 4 Windows PC Xbox Xbox One

První placené DLC pro Assassin’s Creed Odyssey konečně vyšlo a nám tak nezbývá, než se podívat, co lze od první epizody čekat.

Reklama

Řecká odysea v podání Ubisoftu už nejspíše u mnoha z vás dávno skončila. Zatím poslední díl Assassin's Creed koneckonců vyšel před téměř dvěma měsíci a i přes jeho masivní rozlohu nevydrží věčně. Vývojáři se ale přeci jenom snaží nás ve starověkém Řecku udržet co nejdéle. Vyšly dodatečné vedlejší questy, nové boss fighty, došlo na navýšení maximálního levelu a další věci. Nic z toho ale nebylo více než jenom taková jednohubka zdarma, která sice neuškodí, ale ani nezaskočí. To má změnit první epizoda prvního placeného DLC, která vyšla pár dní zpět. A jak už je zvykem, museli jsme se jí podívat na zoubek.

  • Datum vydání: 4. prosince
  • Cena: 689 Kč (všechny tři epizody dohromady), případně jako součást Season Passu za 1099 Kč

Jak už se dá očekávat, placená DLC mají především za cíl rozšířit původní příběh o dodatečná, důležitá dobrodružství. A přesně to se v případě první epizody Odkazu první čepele také děje. Příběh a jeho zaměření je zároveň i nejsilnější stránkou této expanze. Ta se totiž úzce zabývá asasínskou ideologií a bojem proti skupině lidí, kteří prahnou po moci. To je něco, do čeho původní příběh tolik nezasahoval. Nebo zasahoval, ale spíše jinak, než jsme zvyklí. Kult z hlavního příběhu hry působil tak trochu slepě a jeho existence se velmi úzce točila kolem Alexia nebo Kassandry a jeho/její rodiny. „Kult” z Odkazu první čepele (jehož jméno prozrazovat nebudu) už naopak mnohem více připomíná Templáře, se kterými jsou fanoušci série dobře obeznámení. To především krásně doplňuje mezery, které po sobě Odyssey mohlo zanechat, a k upozadění toho, co pro mnohé dělá Assassin’s Creed právě Assassin’s Creed, tu nedojde.

Kassandra nebo Alexios musí tentokrát po boku Daria (což je jméno, které není fanouškům série cizí) vzdorovat sedmi členům výše zmíněného kultu, kteří vcelku rychle a úderně zaútočili na Makedonii, v níž se celá epizoda odehrává. Kromě toho se něco dozvíme nejen o Dariově minulosti, jeho vztahu s kultem a co ho žene kupředu, ale také se mnohem více propojí události Odyssey se zbytkem série a universa.

Rozepisovat se ale o příběhu rozhodně nemá smysl. Právě proto, že je tak důležitý, je nemožné se vyvarovat spoilerům, a tak vám musí stačit tvrzení, že první epizoda Odkazu první čepele je po příběhové stránce krásným předčasným dárkem k Vánocům. I když se jedná jenom o jednu třetinu. Hlavní úkoly pak vypráví ten "důležitý" příběh, zatímco několik vedlejších questů zase krásně ukazují, jaký dopad má nový "Kult" na běžné lidi.

V rámci samotné hratelnosti pak k nějakým změnám nebo výraznějším novinkám nedošlo. Už jsem zmiňoval, že se DLC odehrává v Makedonii, která byla v případě původní kampaně trochu chudší na obsah. Jedinou další znatelnější novinkou je pak nová asasínská schopnost Závoj smrti, díky níž automaticky zmizí těla nepřátel, které jste tiše zavraždili.

Jde o jednoduchou, nijak výraznou a ani ne tak úplně užitečnou věc, ale také si není nač stěžovat. K tomu si ještě tak maximálně přičtěte nový set brnění, pár nových zbraní a vlastně máte černé na bílém všechno, co vás v první epizodě čeká.

Právě epizodické vydávání jako takové je samozřejmě něco, co může být jak negativní, tak „pozitivní" věc. Na jednu stranu jde o dobrou věc především pro časově vytížené hráče, kterým může dvou- až tří hodinové dobrodružství, jež vás v první epizodě čeká, perfektně vyhovovat. Na druhou stranu není moc dobrý pocit, když právě po těch pár hodinách dospějete k závěru teprve jedné třetiny zajímavého příběhu a víte, že na pokračování musíte čekat bezmála měsíc a půl.

I tak je ale s údivem, kolik toho vlastně první epizoda po příběhové stránce nabízí. A také jakou půdu pro další epizody připravuje. Kult i Darius je něco, po čem prostě musí fanoušci série skočit hlava nehlava. Tohle DLC má zkrátka za cíl skutečně rozvíjet ten standardní boj Asasínů a Templářů, na který jsme zvyklí, a který byl v hlavní kampani hry trochu upozaděný. A zatím si vede skvěle.

Hodnocení: N/A

K finálnímu číselnému hodnocení dojde až po vydání třetí epizody Odkazu první čepele, která završí tento příběh.

Všechna dostupná DLC:

Poznámka: Vydávání jednotlivých epizod je stanovené na každých zhruba šest týdnů, z toho vychází naše přibližné vydání vypsané níže.

Odkaz první čepele: 1. epizoda - Na mušce - 4. prosince 2018

Odkaz první čepele: 2. epizoda - Stínové dědictví - polovina ledna 2019

Odkaz první čepele: 3. epizoda - Pokrevní linie - konec února 2019

Osud Atlantidy: 1. epizoda - Elysejská pole - 23. dubna 2019

Osud Atlantidy: 2. epizoda - Hádova muka - 4. června 2019

Osud Atlantidy: 3. epizoda - Judgement of Atlantis - polovina července 2019

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama