Assassin’s Creed Odyssey – Zkáza Atlantidy: 1. epizoda – Elysejská pole
Speciály Assassin's Creed: Odyssey Článek Assassin’s Creed Odyssey – Zkáza Atlantidy: 1. epizoda – Elysejská pole

Assassin’s Creed Odyssey – Zkáza Atlantidy: 1. epizoda – Elysejská pole

Jan Kalný

Jan Kalný

9
Platformy PlayStation PlayStation 4 Windows PC Xbox Xbox One

Brána do Atlantidy se otevírá. Chorály a uvítací výbor nás ale nečekají…

Reklama

První placený přídavek pro Assassin’s Creed Odyssey s názvem Odkaz první čepele nedopadl zrovna nejlépe. Vcelku se jednalo o takový průměrný výkřik do tmy, který měl problémy s představením zajímavých postav i příběhu a především recykloval staré lokace z původní hry. Jinými slovy za sebou, ironicky, nezanechal žádný odkaz a já čtenářům doporučoval, aby místo kupování prvního DLC vyčkali, jak se vyvrbí to druhé. Od toho jsem už zkraje čekal víc a i když jsem měl během hraní první epizody pocit, že se situace s Odkazem první čepele opakuje, jsem nakonec mnohem optimističtější.

  • Datum vydání: 23. dubna 2019
  • Cena: 870 Kč (všechny tři epizody dohromady); případně jako součást Season Passu za 1099 Kč

Život za zenitem

I když se to zprvu nemusí zdát, první epizoda Zkázy Atlantidy nemá v plánu vás poslat do tohoto legendárního světa ani se jím nějak výrazně zabývat, nýbrž vás vhodí do simulace posmrtného řeckého života. Epizoda s názvem Elysejská pole vás uvitá právě v Elysiu, kterému vládne - a někdo by řekl „který tyranizuje” - Persefoné. Někteří jsou s její vizí ráje spokojení a nemají v úmyslu i přes některá omezení proti Persefoné zakročit. Jiní zase mají v plánu královnu podsvětí svrhnout a přetvořit si Elysium ke svému obrazu. Na Alexiovi nebo Kassandře, resp vás, je tuto situaci v podobě sudu dynamitu nějak vyřešit. Zkouška, která zní zprvu velmi snadně, se ovšem brzy zkomplikuje a co nevidět nebudete vědět, komu vlastně věřit a jestli je Persefoné skutečně tím zloduchem, za kterého ji ostatní mají.

Příběhová premisa první epizody Zkázy Atlantidy, do níž se dostávají i prvky moderní doby, řecké mytologie a rasy Isu, je tedy vcelku zajímavá a krásně jí pomáhá i zcela nová lokace v podobě samotného Elysia, jež na první pohled vypadá jako skutečně slunný ráj. Samozřejmě je zábava se po něm procházet a je dostatečně velký. Bohužel ale v jádru nenabízí nic odlišného od původní mapy - jsou tu louky, řeky, budovy, ale nic (nebo skoro nic), co by bylo pro Elysium nové a opravdu jedinečné, což rozhodně zamrzí, i přes to, že jde o na pohled opravdu krásné místo.

Hlavní roli tak v případě první epizody druhého DLC hraje již zmíněný příběh. Ten i přes řadu voleb skončí plus mínus tím samým způsobem. Ale musím uznat, že se mi samotná cesta až do konce opravdu zamlouvala. Srážela ji akorát náplň questů, jež prostě nepůsobily nijak zajímavě a upřímně možná trochu otravně. Po hratelnostní stránce celkově mi přišla celá epizoda taková chudší a vidět je to i díky absenci nejen nových aktivit (s výjimkou opravdu prostého ničení soch), ale také nových schopností. Budete si moci odemknout čtyři nové úrovně již existujících schopností, které je sice nějakým způsobem povyšují a i lehce pozměňují, nicméně o úplně novinky jako v případě předchozích epizod se nejedná, což je škoda.

Suma sumárum, první epizoda druhého DLC mi dává naději, že ve výsledku může být Zkáza Atlantidy oproti Odkazu první čepele o něco zajímavější. Premisa příběhu úzce se zabývající řeckou mytologií, bohy, posmrtným životem, rasou Isu, Atlantidou a moderní dobou i nové lokace jsou přesně to, co bych od přídavku pro Assassin's Creed Odyssey očekával. I přesto jsem ale od Elysejských polí čekal něco víc hlavně v rámci hratelnosti. Chtělo to především unikátnější novou lokaci, nějaký nový typ aktivit nebo questů a zajímavější nové schopnosti. Pravdou zkrátka je, že se přeci jenom Odyssey začíná touhle dobou trochu ohrávat.

Hodnocení Zkázy Atlantidy jako celku: N/A (hodnocení proběhne až při vydání třetí epizody)

Všechna dostupná DLC:

Poznámka: Vydávání jednotlivých epizod je stanovené na každých zhruba šest týdnů, z toho vychází naše přibližné vydání nevydaných epizod vypsané níže.

Odkaz první čepele: 1. epizoda - Na mušce - 4. prosince 2018

Odkaz první čepele: 2. epizoda - Stínové dědictví - 15. ledna 2019

Odkaz první čepele: 3. epizoda - Pokrevní linie - 5. března 2019

Osud Atlantidy: 1. epizoda - Elysejská pole - 23. dubna 2019

Osud Atlantidy: 2. epizoda - Hádova muka - 4. června 2019

Osud Atlantidy: 3. epizoda - Judgement of Atlantis - polovina července 2019

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama