Assassin's Creed: Zapadající slunce - komiksové patálie asasínů podruhé
Speciály Článek Assassin's Creed: Zapadající slunce - komiksové patálie asasínů podruhé

Assassin's Creed: Zapadající slunce - komiksové patálie asasínů podruhé

Martin Cvrček

Martin Cvrček

4

Pokračování komiksu Zkouška ohněm dorazilo na pulty českých obchodů. Má nový příběh ze světa Assassin's Creed stále co nabídnout?

Reklama

V minulém roce se v českých obchodech objevil solidní komiks Assassin's Creed: Zkouška ohněm. Když jsem ho hodnotil ve speciálním článku, doufal jsem, že si k nám dříve či později najde cestu i pokračování, jehož vznik byl soudě dle závěru komiksu jen otázkou času. Naštěstí na něj opravdu došlo, a tak před několika týdny vyšel druhý díl nazvaný Zapadající slunce. Zkouška ohněm se mi docela líbila, proto jsem neváhal a rozhodl se podívat se novému titulu na zoubek, nebo spíš na skrytou čepel, abych zjistil, jestli má tenhle netradiční asasínský příběh pořád čím zaujmout.

Ze Salemu do Peru

Zapadající slunce stále sleduje příběh Charlotty De La Cruzové. Ta se zapletla s Bratrstvem asasínů, kterému pomáhá hledáním vodítek ve vzpomínkách svých předků, k nimž přistupuje díky zařízení Animus. Děj nového komiksu začíná přesně tam, kde skončil první díl, což mimo jiné znamená, že pokud jste neabsolvovali Zkoušku ohněm, nejspíš nebudete tušit, o čem zúčastněné postavy vlastně mluví a co je jejich cílem. To platí minimálně o dějové lince samotné Charlotty, odehrávající se v Mexiku v roce 2016. Příběh z minulosti je totiž tentokrát o poznání odlišný. Charlotta už nezažívá vzpomínky Toma Stoddarda v Salemu v éře čarodějnických procesů. Tentokrát ji Animus zavede do života ženy jménem Quila, která žije v Incké říši v Peru v roce 1536 a která pracuje jako posel. Nebo se alespoň snaží pracovat, protože její poslání ztěžují předsudky spojené s jejím pohlavím. Postupem času se navíc Quila zaplete do místních mocenských intrik a nakonec dojde na snahu zachránit inckého císaře, na nějž chce kdosi spáchat atentát.

Komiks tedy i tentokrát sleduje dvě radikálně odlišné dějové linie, které se daří rozumně střídat. V obou jako obvykle nechybí poměrně zajímavé zvraty nebo mnoho více či méně zajímavých postav. Ve srovnání se Zkouškou ohněm ale dochází k několika změnám. Příběh komiksu už se tolik nesnaží zamíchat dobře známými kartami, z nichž vždy vyplývalo, že asasíni jsou ti hodní a templáři ti zlí. Odlišný pohled na základní spor celé série Assassin's Creed byl hlavní důvod, proč se mi Zkouška ohněm zamlouvala, avšak Zapadající slunce od otázky dobra a zla poněkud upouští a v obou dějových rovinách se blíží spíše tomu klasickému pojetí, kdy jsou asasíni vnímáni jako správní, i když dost rozhádaní hoši a slečny.

To ale není nutně špatně, už proto, že tradičnější pojetí dává vyniknout určitému vývoji postav. Charlotta a její společníci jsou díky dialogům i situacím, do nichž se dostanou, o něco sympatičtější než posledně, takže je snadnější se s jejich pohnutkami ztotožnit. Totéž platí o příběhu v Incké říši. Quila i její spojenci jsou slušně napsané a vyobrazené postavy a i když účinkují v poměrně tradičním, místy dokonce předvídatelném příběhu, je dost snadné jim fandit. Ve srovnání se Salemem a čarodějnickými procesy je navíc období Incké říše mnohem zajímavější a poutavější. Stejně jako v případě Zkoušky ohněm sice platí, že historické pozadí mohlo být využito o něco lépe, ale éra Incké říše v době jejího blížícího se pádu je přesto dost exotickým zasazením, které má tentokrát výraznější dopad na vývoj příběhu v současnosti. Ten mimochodem i nadále zůstává otevřen pokračování a místy se dokonce zdá, že se toho v Zapadajícím slunci mnoho nevyřeší. Očekávání třetího dílu je tedy určitě na místě. Quilin příběh naštěstí dosáhne uspokojivého konce, takže se dá očekávat, že pokračování nabídne zase jinou historickou éru a jiného předka.

Kreslená historie

Grafické ztvárnění celého komiksu je shodné s prvním dílem, i když je samozřejmě mnohdy přizpůsoben odlišnému zasazení, a to jak v minulosti, tak v současnosti. Přišlo mi, že oproti Zkoušce ohněm doznalo značného zlepšení zpracování obličejů, v nichž se až na výjimky zračí odpovídající emoce. Jisté nedostatky ale grafické ztvárnění přeci jen má. Některá okénka stále působí dost zmateným dojmem, hlavně ta spojená s příběhem v současnosti, takže je občas třeba luštit a odhadovat, co přesně se má zrovna dít. Zcela novým nedostatkem je pak zpracování kontaktu postav. Z občasného vykreslení mlácení nebo strkání jsem měl pocit, jako by snad postavy ovládaly Sílu ze Star Wars a mohly si ubližovat, aniž by se dotýkaly. Rozhodně ale nejde o závažný problém, povětšinou je výtvarná stránka Zapadajícího slunce dostatečně kvalitní a jasná.

Jen tak mimochodem, na zmínky o Star Wars v Zapadajícím slunci opravdu dojde, stejně jako na narážky na další díla, které se neztratí ani v českém překladu. Ten je po všech směrech povedený, opět hezky využívá spisovnou i hovorovou mluvu a celý komiks se tak dobře čte a vše je řádně srozumitelné. České vydání opět nabízí něco navíc, konkrétně přehled různých obálek, které byly vytvořeny pro původní komiksové sešity, a třístránkovou lekci z historie. Ta popisuje organizaci života a společnosti v Incké říši, takže jestli vás toto období zaujalo a chcete o něm vědět něco víc, nemusíte ani chodit na Wikipedii nebo hledat v jiných zdrojích. Spoustu zajímavých a přínosných informací najdete jednoduše v souvislém textu na konci. Tyto informace navíc mnohdy přímo souvisí s tím, co najdete v samotném komiksu.

Pokračování příště?

Jestli jste četli Zkoušku ohněm a bavila vás, asi byste neměli příliš přemýšlet nad tím, jestli stojí Zapadající slunce za pozornost a investici. V každém případě stojí. Za plus mínus 350 Kč se vám do rukou dostane dostatečně rozsáhlý komiks, který přímo navazuje na první díl, nabízí o poznání zajímavější a exotičtější historické období a zúčastněné postavy se v něm konečně někam posouvají a jsou o něco sympatičtější. I tentokrát se tak jedná o ideální čtení pro fanoušky série Assassin's Creed, které čeká další poutavý pohled na události celého univerza.

Ostatním nejspíš Zapadající slunce mnoho nenabídne. Příběh z Incké říše stojí do značné míry na vlastních nohou a dál nepokračuje, takže v tomto směru by snad mohl komiks fungovat jako samostatný příběh, který ani nevyžaduje znalost předešlého komiksu či herní předlohy. Odkazy na herní sérii tu celkově nenajdete, nebo jsem si jich alespoň nevšiml. Provázání s příběhovou linkou ze současnosti, která v komiksu zabírá značný prostor, ale rozhodně není zanedbatelné. Dá se navíc očekávat, že dříve či později dojde na vydání třetího dílu, což je další důvod doporučit neznalým čtenářům, aby v případě zájmu začali spíše se Zkouškou ohněm a až pak se dostali k Zapadajícímu slunci, aby byli dostatečně v obraze. Fanoušci Assassin's Creed a majitelé prvního dílu však nemají co řešit, na ně opět čeká ucházející komiks, který by snad mohl posloužit i jako prostředek na zkrácení čekání na další herní díl. Co na tom, že stále není jasné, kdy se ho vlastně dočkáme.

O komiks Assassin's Creed: Zapadající slunce si budete moci brzy zasoutěžit.

Za poskytnutí komiksu pro potřeby článku děkuji nakladatelství Crew.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama