Assassin's Creed: Zkouška ohněm - asasíni mezi čarodějnicemi
Speciály Článek Assassin's Creed: Zkouška ohněm - asasíni mezi čarodějnicemi

Assassin's Creed: Zkouška ohněm - asasíni mezi čarodějnicemi

Martin Cvrček

Martin Cvrček

7

Jak se povedl pětidílný komiks ze světa Assassin's Creed, který nedávno dorazil i do České republiky?

Reklama

Jak známo, letos se žádného nového herního dílu ze série Assassin's Creed nedočkáme. Jestli vás tedy série stále baví a chcete utišit hlad po příbězích o sporu asasínů a templářů, máte několik možností. Buď si počkáte do ledna na film s Michaelem Fassbenderem v hlavní roli, nebo se vrátíte do zlatých časů série s kompilací The Ezio Collection pro PS4 a Xbox One. A pak je tu ještě třetí, o něco skromnější možnost - komiks s názvem Zkouška ohněm, který se před několika dny objevil v českých obchodech. O kvalitách chystaného filmu a výhodnosti opětovného setkání s Eziem vám sice nikdo z redakce zatím nic nepoví, ale ve zhodnocení komiksu nám nic nebrání.

Nic není černobílé

Hned v úvodu se sluší říct, že jsem se sérií Assassin's Creed přišel do styku naposled s čtvrtým dílem s podtitulem Black Flag, což už je hezkých pár let zpátky. Rozhodně se tedy nepovažuji za experta, který by sérii znal jako své boty. A tak jsem byl zvědavý, co mi může komiks nabídnout z pohledu člověka, který zná především starší díly. Naštěstí toho není vůbec málo. Zkouška ohněm vypráví příběh jisté Charlotty De La Cruzové, která v roce 2015 bojuje s nesnázemi dnešního světa, a jejího předka, asasína Toma Stoddarda. Charlotta se přitom na začátku příběhu dostane do hledáčku templářů a vzápětí je zrekrutována řádem asasínů, protože její genetická paměť je klíčem nejen k odhalení dalšího úlomku ráje, ale i k vyřešení otázky, jestli mají asasíni ve svých řadách zrádce.

Přirozeně netrvá dlouho a Charlotta se setká se zařízením Animus a jeho prostřednictvím začne prožívat kapitolu ze života jejího předka, zasazenou do Salemu v roce 1692. Tedy přímo v době čarodějnických procesů. Charlotta a Tom Stoddard se následně zamotají do pozoruhodného sledu událostí, který nabízí několik zvratů, rozumně vyvážený poměr situací zasazených do minulosti a současnosti, a také dost odlišný pohled na dávný spor templářů a asasínů, než na jaký jsem byl zvyklý ze starších her.

Zkouška ohněm si poměrně zajímavým a účinným způsobem pohrává s otázkou dobra a zla, takže člověk nemá pocit, že sleduje jen další generický příběh, v němž strašně hodní asasíni vyzrají nad lží, nenávistí a intrikami nesmírně zlých a proradných templářů. To se odráží hlavně na pojetí postav. Charlotta rozhodně není kdovíjaká hrdinka a kvůli jejím občasným komentářům aktuálního dění, evokujícím skoro až feministické stereotypy, mi chvílemi přišlo, že to vlastně není kdovíjak sympatická hlavní postava. Ale jen chvílemi. Její předek Tom Stoddard se nedá za hrdinu označit už tuplem a i většina postav, které se kolem obou protagonistů ochomýtají, se dá jen málokdy rozdělit na vyložené klaďase a padouchy.

Pohled na dobro a zlo se zkrátka často mění, což je příjemná změna, a příběh nenabízí kdovíjak velké množství sympatických postav, kterým by měl člověk od začátku fandit. V tomto případě mi ale přišlo, že jde o záměr, který dobře nahrává pocitu rozporuplnosti a nejistoty, který by si očividně měl každý čtenář z komiksu odnést. Pojetí příběhu i nejasné vyobrazení postav mi tedy sedlo, stejně jako dialogy, které se čtou dost dobře a které jsou navíc skvěle přeložené. Český překlad komiksu musím vážně pochválit, hlavně za to, jak dobře dokáže střídat spisovnou mluvu a trefně přeložené hovorové výrazy a nadávky.

Ne všechno je ale tak ideální. Celý příběh je sice dobře vymyšlený a vrhá dost svérázné světlo na spor známý z her, ale bohužel téměř nevyužívá dobové zasazení, což je věc, která mě vždy nejvíc lákala na herní sérii. Téma čarodějnických procesů je určitě hodně zajímavé a unikátní, ale autoři ho využívají jen výjimečně a občas se zdá, že dobové zasazení má na příběh jen minimální vliv, který se stejně odráží hlavně na účasti určitých historických osobností. Nepotěšil mě ani poměrně otevřený konec. Mám pocit, že na filozofické rovině příběhu došlo k relativně uspokojivému rozuzlení, ale všechny klíčové události tak nějak vyšumí do prázdna, aby člověk hned očekával pokračování. Doufám, že se ho dříve či později dočkáme, protože by bylo škoda uzavřít dost povedený příběh takhle ledabylým způsobem.

Kreslené nesnáze antihrdinů

Možná že Zkouška ohněm pořádně nevyužívá dobu, ve které je zasazená část příběhu, ale když nic jiného, temná éra čarodějnických procesů se docela hezky odráží na povedeném grafickém zpracování celého komiksu. Ani pasáže zasazené do současnosti přitom nejsou vyobrazené kdovíjak vesele, takže vizuál komiksu skvěle doplňuje ponurý a nijak černobílý příběh.

Kresby mají podle mého názoru snad jen několik vad. Emoce vykreslené na tváři některých postav se místy příliš neshodují s emocemi, které jsem cítil ze související dialogové bubliny. O tom, že se občas naštvané postavy tváří, jako kdyby neměly problémy s hněvem, ale se zažíváním, nemluvě. Zpracování několika okének je zase poměrně zmatečné a nejasné, takže je vážně těžké si udělat představu o tom, co přesně se v daném okamžiku vlastně děje. Takových případů je ale dost málo a jinak si na grafické zpracování Zkoušky ohněm nemohu stěžovat.

Potěšilo mě i několik bonusů. Jedním z nich je přehled obálek vytvořených pro všech pět částí komiksu, které dohromady dávají jediný, adekvátně obsáhlý a ceněný komiksový sešit dostupný v našich obchodech. Občas jde o vážně kuriózní návrhy, které zajímavým způsobem prezentují některé klíčové prvky komiksu. Druhým bonusem jsou tři strany textu, popisující historii Salemu i příčiny a odkaz tamních čarodějnických procesů. Nejen že jde o příhodnou (a také smutnou) lekci z historie, ale ještě k tomu jde o alespoň částečnou kompenzaci zmíněného faktu, že příběh samotného komiksu se tématu čarodějnických procesů dotýká jen minimálně.

Ideální pro fanoušky, jako obvykle

I když má Zkouška ohněm své nedostatky, při čtení jsem se dobře bavil a jsem rád, že se mi dostal do rukou takhle odlišný pohled na univerzum Assassin's Creed. Jestli tedy patříte mezi příznivce série, mohu vám komiks doporučit. Zvlášť když nezáleží na tom, jestli jste poctivě hráli každý díl nebo jestli jste tak jako já spíše příležitostný zájemce o konflikt asasínů a templářů. Věřím, že v každém případě byste si měli tenhle na můj vkus dost netradiční příběh užít.

Jestli ale Assassin's Creed neznáte, raději se poohlédněte po něčem jiném. Zkouška ohněm se totiž příliš neobtěžuje s tím, aby případné začátečníky zasvětila do pravidel a charakteristických prvků série. Jen občas dojde na letmé vysvětlení těch nejdůležitějších a nejzákladnějších záležitostí. Proto se obávám, že by si neznalí čtenáři příběh Charlotty a Toma Stoddarda moc neužili a jen by je zdržovala a obtěžovala řada otázek, na které komiks většinou neodpovídá. Jestli vám ale Assassin's Creed není cizí a zároveň máte chuť na solidní komiks, který nabízí něco víc než jen obyčejný souboj dobra a zla, nevidím důvod, proč byste Zkoušce ohněm neměli dát šanci. Já se dočkal poměrně příjemného překvapení a myslím, že může příjemně překvapit i fanoušky série.

Za poskytnutí komiksu pro potřeby článku děkuji nakladatelství Crew.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama