Astroneer -  první záběry z vesmírného lenošení
Speciály Astroneer Článek Astroneer - první záběry z vesmírného lenošení

Astroneer - první záběry z vesmírného lenošení

Ondřej Zeman

Ondřej Zeman

4

Měli jsme možnost otestovat nový mimozemský sandbox, zaujal nás?

Reklama

V nezávislém vývojářském studiu System Era se před dvěma lety sešla řada výrazných tvůrců, kteří měli v minulosti možnost pracovat například na sériích Halo, The Sims či Assassin’s Creed. Nedávno tato parta kreativních jedinců vypustila do předběžného přístupu na PC a Xboxu One příjemně vypadající mimozemský sandbox Astroneer, který si ihned získal zájem širší komunity. Dnes se na něj v rámci našeho fotospeciálu podíváme i my.

Vesmírná oddechovka

Současná verze Astroneervás vás vždy na startu posadí do malého výsadkového vajíčka, které vaší postavu odnese na povrch planety. Přistávací pozice je prozatím definována náhodně. Dopadnout můžete na kterékoliv místo na mapě. Po dosažení povrchu planety se z vašeho přepravního modulu stane stabilní základna, ze které budete vyrážet na průzkum okolí.

Při prozkoumávání okolí si musíte stále dávat pozor na to, aby měla vaše postava ve skafandru dostatečnou zásobu kyslíku a energie. Pokud jí v obleku schází dýchatelná atmosféra, velmi rychle upadá do kómatu, z kterého se už s vysokou pravděpodobností neprobere. Svého hrdinu můžete před tímto neblahým koncem uchránit za pomoci stabilního doplňování kyslíku v okolí základny nebo těžbou vzduchových krystalů.

Stálá nutnost doplňování kyslíku a energie vám v počátečních fázích hry znemožní zdárné absolvování většiny výprav. Šanci na úspěch můžete vaší postavě zvýšit expanzí základny. Po jejím rozšíření budete schopni zkoumat neznámé technologie, stavět dopravní prostředky, vyrábět vzduchové zásobníky a zpracovávat rudy, kterou naleznete hluboko pod povrchem planety.

Těžba pod povrchem planety je díky velké spletitosti podzemních chodeb hodně náročná. Bez sady orientačních bodů se v gigantických halách a tunelech velmi snadno ztratíte. Když se vám podaří zabloudit, cestu na povrch už nikdy nenajdete. Z beznadějné situace vás může vysvobodit jen smrt, která vaše tělo přenese ihned po skonu zpět na základnu.

Astroneer je příjemný vesmírný sandbox, u kterého se v současné fázi vývoje moc nezapotíte. V předběžném přístupu vám tento titul nabídne jednoduchou hratelnost, zábavnou kooperaci, cestování mezi světy, na PC vyladěnou optimalizaci, dobře navržený systém receptů a neotřelý vizuál. Finální verze tohoto projektu by k nám měla dorazit v průběhu dvou let. Celek by měla obohatit o příběh, počasí a větší různorodost světů. Snad se tvůrcům v jejím rámci podaří splnit vše, co si na počátku vývoje předsevzali.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama