Batman: Arkham Knight – do Gotham City přichází next-gen
Preview Batman: Arkham Knight Článek Batman: Arkham Knight – do Gotham City přichází next-gen

Batman: Arkham Knight – do Gotham City přichází next-gen

Michal Burian

Michal Burian

50

Přinášíme vám detailní informace o novém dobrodružství strážce zákona, který dostane do vínku Batmobil a bude se muset poprat se starou i novou hrozbou.

Reklama

Předplatitelé Game Informeru zveřejnili na internetu nové a velmi zajímavé detaily (thx CVG) o včera odhaleném novém dobrodružství Batman: Arkham Knight, které vyjde na podzim letošního roku pro PC, PlayStation 4 a Xbox One.

Na hře pracuje studio Rocksteady, které je zodpovědné za skvělý Arkham Asylum s freeflow bojovým systémem z roku 2009 a za ještě lepší Arkham City z roku 2011, které disponovalo především otevřeným prostředím. S Batman: Arkham Knight mají v plánu uzavřít svou trilogii. Podle jejich slov explozivním způsobem. Kvůli tomu si ostatně vybrali pouze PC a konzole nové generace, které jim umožní přivést k životu designové prvky, které si představovali od samotného začátku.

Varování: Článek může obsahovat spoilery spojené především s koncem Batman: Arkham City.

Větší a detailnější Gotham, i s drobnostmi

Spojení nového hardwaru a modifikovaného Unreal Enginu jim dovolilo vytvořit pětkrát větší Gotham v porovnání s prostředím Arkham City. Město bude rozděleno na tři oblasti bez jakéhokoliv načítání, plynule budete moci vcházet do budov. Pokud se vám to zdá nepředstavitelné, tak teď se zhluboka nadechněte a něčeho se držte. Protože autoři si dali záležet na detailních postavách, každá má mít více polygonů než celé prostředí blázince v prvním dílu Arkham Asylum.

Ještě zdaleka nekončíme. Rocksteady totiž mysleli i na další detaily a maličkosti jako je detailní město s realistickými pohybujícími se mraky, létajícími helikoptérami, vzducholoděmi a strašidelnými halloweenskými balónky. Jen škoda, že na ulici nemá být tolik vozidel. Budete se setkávat především s automobily policejních jednotek a kriminálníků, což má být zdůvodněno evakuací města. Civilních vozidel by tak mělo být minimum. Potěšeni můžeme být z celkové atmosféry nočního města, dotvářet ji bude svit Měsíce, neonové reklamy obchodů, smetí na ulici nebo realistická vodní pára z kanálů.

V herním světě by navíc mělo být proměnlivé počasí s deštěm či větrem. O fyziku oblečení se bude starat technologie Apex, která bude dohlížet na pokud možno realistické vlátí pláštěnky Batmana nebo kabátu komisaře Jima Gordona. Kapky deště budou stékat po oblečení a dokonce se projeví každá rýha, na samotných tvářích postav budou při mluvení vidět kupříkladu vrásky.

Velký rozdíl bude i v samotných ulicích Gotham City, kdy budete moci sledovat nebo se přímo zapojit do velké bitvy, kde naráz může být až padesát lidí, kteří převracejí auta a rabují obchody. Dost možná půjde o něco podobného jako na konci Nolanova filmu The Dark Knight Rises. Dokonce hra neobsáhne žádné pre-rendované filmečky, vše je tvořeno v samotném enginu.

Město bylo zkrátka vytvořeno s důrazem na detail. Tvůrci nechtěli hráčům přinést obrovskou lokalitu, chtějí nabídnout bohaté, husté a záživné prostředí, které bude chtít každý prozkoumávat a objevovat jeho tajemství. Zároveň bylo potvrzeno, že jde skutečně o posledního Batmana. Poté se Rocksteady chce věnovat něčemu jinému. Třeba se ale jednoho dne k dobrodružství strážce pořádku vrátí.

Ovladatelný Batmobil se spoustou možností

Batman: Arkham Knight má stát hlavně na ovladatelném Batmobilu, který si můžete kdykoliv přivolat pomocí tlačítka na klávesnici/gamepadu. Byl navržen tak, aby se jednalo o nejpropracovanější a nejlepší vozidlo použité ve hrách. Se všemi texturami a shadery zabírá v paměti 160 MB, což by bylo pro PlayStation 3 a Xbox 360 velké sousto. Kvůli němu byly rozšířeny i ulice Gotham City.

Přesvědčit se o to můžete v prvním filmovém traileru, kde Batman za jízdy provedl efektivní výskok s plachtěním. Ve hře to bude fungovat tak, že budete moci kdykoliv během jízdy vyskočit z Batmobilu a nemile překvapit protivníka v těsné blízkosti. Příkladem budiž situace, kdy Batman vyskočí, doplachtí do nedaleké budovy, rozbije sklo a eliminuje nepřítele. Rozbití okna je mimochodem novinka, kterou si pravděpodobně budeme užívat velmi často. V minulosti šly sklěnené a jinak křehké plochy ničit jen pomocí speciálního gelu.

Samotný Batmobil je v podstatě nezastavitelný stroj, cokoliv se ho dotkne, to okamžitě vyletí do vzduchu (obrazně řečeno), zvlášť když disponuje řízenými raketami a paralyzérem. Vztahovat se k němu budou také Riddlerovy výzvy na speciální závodní trati, kde musíte aktivovat stěny a rampy. Když jedny aktivujete, tak se ty předešlé zavřou. Naštěstí vám rampy umožní různé skvělé manévry jako raketové skoky. Další Riddlerovy výzvy se budou týkat i jiných segmentů, ne jen závodění, a po zkušenostech z předešlých dílů se dá očekávat, že to bude zase šílená jízda v režii geniálního šílence.

Příběh, zbrusu nový padouch a žádný multiplayer

Dostáváme se k další důležité části, kterou je příběh. Batman: Arkham Knight bude výhradně singleplayerovou hrou, zapomeňte tak na multiplayer. Rocksteady se věnují pouze kampani, aby vytvořili co nejlepší zážitek pro jednoho hráče. Tvrdí, že multiplayer nepotřebují. Což je podle nás jenom dobře.

Příběh přitom začne po Jokerově smrti, kterou jsme viděli na konci Arkham City. Všichni zločinci následně začnou spolupracovat na jednoduchém plánu: chtějí v noci zabít Batmana. V jeden moment se v ulicích objeví Scarecrow, který rozmístí po celém Gothamu bomby. Scarecrow, který podle všeho vede všechny padouchy, ale nebude jediný velký hráč na straně zločinu. V traileru můžeme vidět i Harley Quinn, Harveyho "Two-Face" Denta nebo Penquina, jeden z prvních screenshotů ukázal také samotného Edwarda Nigmu alias Riddlera.

Ale jsme si jistí, že u nich nezůstane a setkáme se i s dalšími ikonickými protivníky. Poison Ivy, Bane, Victor Zsasz, Mr. Freeze, na výběr je jich skutečně dost, takže nezbývá než čekat, koho Rocksteady proti Batmanovi pošle. Na dalším screenshotu zase můžeme vidět ceduli "Falcone Shipping", což by mohlo znamenat, že se v Gothamu osobně objeví i mafián Carmine Falcone. A pokud jde o stranu práva a pořádku, na velkou roli čeká Gordonova dcera Barbara přezdívaná Oracle, kterou navštívíme v její základně (dřív nás doprovázel jen její hlas). Skutečně velkou neznámou je snad jen Catwoman. Setkáme se s ní? To zatím nevíme.

Mimochodem, Arkham Knight není jen název hry, je to také jméno zbrusu nového padoucha, se kterým se poprvé setkáme právě v detailnějším a rozsáhlejším Gothamu. Pro Batmana má jít o ultimátního protivníka. Bude s ním mít spoustu starostí. Jak také jinak, že ano. Tak schválně, jestli se svou pompézností vyrovná Jokerovi.

Souboje, predátorské mise a herci

Batman bude naposledy chránit obyvatele Gothamu se starým oblekem a vybavením. Ikonický oblek budete postupně moci vylepšovat a využívat nové mechaniky. Tím se dostáváme k soubojům. Ostatně, v akční adventuře jsou velmi důležité a v předešlých dílech byl soubojový systém velmi povedený. Arkham Knight zjevně vše rozšíří, budete moci jednoho protivníka hodit na druhého, dále využít všechny gadgety během letu, nový takedown, vrátí se i možnost rychle hodit batarang na protivníka nebo během letu vystřelit hák a rychle přistát, kde potřebujete.

V predátorských misích byl navýšen počet nepřátel, které můžete zasáhnout v řadě za sebou, na čtyři. Například můžete vyskočit z úkrytu, praštit jednoho gaunera, skočit na dalšího a tak dále. Pak je tu funkce Fear Takedowns, která zpomalí čas a umožní vám zaměřit dalšího padoucha a skočit na něj a poté na dalšího. Abyste toho mohli využít, musí být nepřátelé blízko u sebe a žádných z nich si vás nesmí všimnout.

Přepis dema odhaluje, že úzký okruh novinářů mohl vidět evakuaci Gothamu, kdy lidé měli strach z rozmístěných bomb Scarecrowa. Každý padouch se snažil o chaos a lapení Batmana do pasti. Vypadá to, že nás čeká skutečné peklo plné zvratů. Závěrem vás ještě jednou potěším, snad ne naposledy. Ohlášen byl návrat Kevina Conroye, který se ujme dabingu Batmana. Uslyšíte i všechny předešlé herce, tedy pokud jejich postava nezemřela (tímto zdravím Marka Hamilla). Ale co my víme, třeba Rocksteady najde logický způsob, jak Jokera alespoň na chvíli vrátit na scénu.

Další informace se dozvíme v nadcházejících dnech, týdnech a měsících. Obchody uvádějí, že hra vyjde 14. října. U nás by to znamenalo v pátek 17. října. Warner Bros zatím řekl jen to, že je připravovaná na podzim. A znovu připomínám, že Batman: Arkham Knight vyjde jen pro PC, PS4 a Xbox One.

S odbornými fakty univerza Batmana série Arkham a jmény všech postav pomohl Martin "Cvrnda" Cvrček.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama