Batman Arkham Story – Příběhový souhrn
Blogy čtenářů Článek Batman Arkham Story – Příběhový souhrn

Batman Arkham Story – Příběhový souhrn

Bruce Wayne

Bruce Wayne

Batmanovské komiksy, filmy nebo hry jedou tak nějak na vlastní notě - tedy tak, že třeba film nebo hra nemá základ v komiksech a naopak. Obvykle z…

Reklama

Batmanovské komiksy, filmy nebo hry jedou tak nějak na vlastní notě - tedy tak, že třeba film nebo hra nemá základ v komiksech a naopak. Obvykle z něho třeba pouze vycházejí a nebo jsou nějakým komiksem pouze doprovázeny.

Tituly Arkham mají vlastní základ a též i vlastní Origin (třeba v tomto originu nedošlo k Batmanovu přeražené páteři Banem). Prozatím všechny tři díly, se odehrávají během jedné noci.

Předtím než začnete číst, chtěl bych upozornit, že je článek jeden veliký !!!SPOILER!!!

Arkham Asylum

Příběh Arkham Asylum jako první hra začíná přívozem Jokera do Arkhamova ústavu - tehdy ještě klasický ústav asi o pěti budovách s většími pozemky. Jokerův plán hned od začátku byl se nechat chytit a celý ústav pak přeměnit na zvrácené hřiště dle jeho vlastním pravidel. Samozřejmě za pomoci jeho 'milenky' a dřívější psychiatričky Harleen Quinzel nyní známou jako Harley Quinn dostává ústav plně pod svou kontrolu.

Joker měl kontakt v ústavu na jistou doktorku Penelope Young, která dokázala Banea oddělit od látky Venom, díky které dostal nadlidskou sílu. Ten pak pozměnit do látky nazvané Titan. Vzorec této látky musí Batman získat dřív než se k němu dostanou Jokerovi lidé. A také, že ho získal a dokázal ho včas zničit. Avšak díky tomu, že Joker už v blázinci je a má přístup k těm látkám, tak už je stačilo jenom správně namíchat. Venom nebyl látkou, kterou přežívalo tolik jedinců - pouze pár vyvolených (což docela vyvrací Arkham Origins kde ho má v druhé polovině hry aspoň jeden v gangu, na který v Gothamu narážíme poměrně často).

Bylo tedy nutné látku pozměnit aby lidi tímhle nadopovaní neumírali... Jestli při tom trpěli to přece Jokerovi bylo jedno.

Každopádně v ústavu byli takové postavy jako ScareCrow, o kterém se doposud myslelo, že útok Killer Croca ve stokách nepřežil. Nebo Poison Ivy, které Joker nadopoval rostliny Titanem aby byli smrtonosnější. Avšak tam Bossů bylo mnohem víc, ale tihle budou dělat největší potíže. Když už Batman přešel přes všechny své nepřátele na Jokerově seznamu hostů – byl čas odstartovat velkou párty a tedy utkání se samotným Jokerem, který se nakonec sám nadopoval Titanem.

Arkham City

Pokračování s podtitulem Arkham City se odehrává cca rok po událostech původní hry. Quincy Sharp bývalý ředitel Arkham Asylum a nynější starosta Gotham City se rozhodl blázinec uzavřít a díky psychiatrovi Hugo Strangeovi nechal oddělit jednu celou část Gothamu (zrovna tu kde se nachází radnice, policejní stanice, muzeum nebo tovární čtvrť), obehnat jí obrovskou zdí a nechal tam navážet vězně a psychopaty z původního blázince. Ředitelem "vězení" se stává samozřejmě Strange. Celé tohle bylo jenom předznamenání jednoho velkého plánu tzv. Protokol 10. Tím, že dostal vedení nad vězením tak dostal obrovskou moc a to takovou, že nakonec mohl podrazit i samotného Sharpa, který se sem později dostane jako vězeň.

Posledním cílem k uskutečnění Protokolu 10 bylo chycení Bruce Wayna, o kterém Hugo z jistého zdroje zjistil, že on je Batman a přivést ho do věznice. To však, ale nebylo zase tak těžké neboť se před branami konala kampaň pro zrušení vězení - nejenom k tomu, že tam jsou vězni na volné noze, mají přístup ke zbraním a probíhá tam i válka gangů neboť se jejich šéfové mezi sebou nemají zrovna v oblibě... Tovární čtvrtě si zabral Joker, čtvrť s policejní stanicí byla taková neutrální - domek na okraji města si zabral Ivy a policejní stanici Mr. Freeze... Radnici a okolí si zabral Two Face, oblast s muzeem si zabral sběratel Penguin a okolí kolem Wonder Toweru patří ředitelovi Hugovi. Ale zpět k té kampani jelikož Bruce Wayne jí zrovna vedl před branami AC tak nebyl takový problém ho chytit a předvést v poutech před Strange. Poté co se dostává do ulic tak si ho bere do parády Penguin aby se na něm vyřádil - postaral se o rodinnou vendetu a vystavil si ho ve vitríně u sebe v Muzeu…

Během příběhu Batman zjistí, že je sledován tajemnou postavu a je nutné ho odhalit a zjistit o co mu jde... Po tom všem se Batman dozvídá tajemné proroctví (důležité pro Arkham Knight).

Přínáším zprávu: Temné dny přichzejí, Batmane. Proroctví je pravdivé. Ty jsi bojovník, který uzavře brány pekelné. Ty jsi ten kdo zachrání ten den, ale události, které přichází nemůžeš zastavit. Z popela Arkhamu, oheň bude zuřit a Gotham Shoří. A ty, ty shoříš také.

 

- Azraelovo proroctví

Krom toho Hugo hrozil Waynovi, že když se proti plánu bude snažit nějak zasáhnout tak každému vyzradí jeho tajemství... Když Wayne obléká oblek tak má necelých 10 hodin na to zjistit víc o Protokolu 10 a případně zasáhnout. Samozřejmě, že z toho nejde nepodezřívat Jokera a tak se za ním vydává... Joker však o Protokolu nikdy neslyšel, ale nasazuje na Batmanova bedra další nepříjemnost. O Jokerovi se vedli spekulace, že se předávkoval Titanem a tak na to umírá - v podstatě ho zabíjí jeho vlastní krev a část z ní právě koluje v Batmanovo těle. Joker ho chtěl takhle přimět k získání léku. To však bylo Batmanovi lhostejné - když umře Joker a on s ním tak se s tím dokáže smířit avšak Joker nikdy nekončí takhle nízko a Batman se dozvídá, že Joker strávil poslední rok 'obcházení' transfúzních klinik a tedy teď může jeho krev dostat každý v Gothamu.

Na léku pracoval Freeze jenže toho se nějak zmocnil Penguin a Freeze skončil ve vitríně daleko od svého obleku a od své mrazící zbraně. Když však Batman získá všechno potřebné, 'pokecá' s Penguinem a po souboji se stoletým hromotlukem Solomonem Grundy se Batman dozvídá, že Freeze nemůže vytvořit lék bez jistého enzymu. Batman z vzorce pozná o jaký enzym se jedná a že by věděl kdo by ho mohl mít v krvi. Na řadu přichází vůdce Ligy zabijáků Ra's al Ghul, který byl tomuto enzymu vystaven po 600 let a pokaždé ho přivedl mezi živé. Během toho se tam setká i se svojí životní láskou Talií, která musí zařídit Ra'sovo návrat mezi živé a opět musí být Batman vystaven zkoušce - nebude to tak jednoduché, ale aby ho mohli oživit musí Batman projít testem ligy a přidat se k nim. K tomu aby se k nim přidal musí Batman Ra'se zabít a to jde proti jeho kodexu. Ra's v Batmanovi vidí skvělou náhradu za sebe a vhodným partnerem pro svou dceru akorát ho k vraždě nejspíš nepřiměje.

Každopádně Batman získává jeho krev a Freeze z něho dokáže vytvořit ten lék. Freeze je však pod tlakem neboť se Joker zmocnil jeho nemocné manželky, která byla zmražená. Násilně se snaží přesvědčit Batmana aby jí našel a zajistil bezpečí avšak schytává porážku. Lék, který předtím vložil do trezoru zmizí a v rukách Harley Quinn putuje k Jokerovi. Batman se dostává k Jokerovi, který se zdá vyléčen a po souboji je Batman uvězněn pod sutinami. Joker ve chvíli co chtěl s Batmanem skoncovat je zastaven Talií, která mu za Batmanův život nabídla klíč k věčnému životu a samozřejmě se na to chytl. Ze sutin Batmanovi pomáhá Catwoman a tady začíná Strangeův plán a to bombardování vězení a zabitím všech kriminálníků v něm...

Batman to musí zastavit a tak infiltruje Wonder Tower. Pro Huga je tento moment velkolepou ukázku Batmanova selhání. Poté co infiltruje věž a zpacifikuje Strange - Batman s pomocí Barbary Gordon jmenovanou jako Oracle (nechyběla ani v Arkham Asylum) ukončuje Protokol 10. Po kratším proslovu je Hugo proboden mečem Ra'se. Celý Protokol 10 byl jeho plánem, dal Strangeovi moc, prostředky a prozradil mu Batmanovu pravou identitu. Po této zradě měl však Strange v rukávu poslední Eso a to, že odpálí věž spolu s nimi - Protokol 11 s heslem: Wayne.

Batman s Ra'sem vyskakuje z okna. Při pádu Ra's využije momentu kdy ho Batman chytá a udělá Harakiri. Ra's končí napíchnutý na Áčku nápisu Arkham City. Každopádně to tímhle ještě nekončí…

Nyní bylo nutné vyrvat Talii z Jokerovo pracek a jak jinak než, že si Joker pro Batmana něco připravil - premiéra filmu The Terror. Tady Batman poznává celou pravdu - Jokerové byli dva - jeden skutečný nemocný což znamená, že k němu lék nikdy nedorazil. Měla ho Talia u sebe, která stopovala Harley, lék jí sebrala a nechala jí svázanou ve vyšších patrech Jokerově budovy v tovární čtrvti. Druhého Jokera zastupoval ClayFace (Hliněná Tvář), který dokáže měnit vzhled. Po souboji s ním se Batman konečně dostal k léku - je tedy vyléčen avšak je napaden Jokerem kdy mu bodne nůž do ramene a tak mu lék vypadává z ruky a Mr. J umírá již na dobro…

Popravdě bylo tohle zakončení šok a snad i nepřekonatelný konec ve hrách pro fanouška Batmana... Každopádně Rocksteady pro hru Arkham Knight slibuje konec, který měl překvapit a šokovat mnohem víc jako smrt Jokera - a to může být co? Porážka Batmana nebo jeho naprosté zničení?

Arkham Origins se má podle tvůrců odehrávat cca 6 let před Arkham Asylum což je podle mne i jiných fanoušků blbost a jelikož to není nikde uvedené tak se říká, že to je plus mínus 10 let... Batman během své kariéry vycvičil 3 Robiny a Batgirl a na to 6 let nestačí. Navíc když už píší, že dosáhl maxima lidských možností tak mu obvykle bývá 35 let takže tak nějak mu bude v Arkham Knight. A opět je tu ta situace kdyby mohl pověsit kápi na hřebík a seknout s Batmanem, ale vždycky mu to něco překazí - v komiksu R.I.P. to byla organizace Černá rukavice a v AK to bude ScareCrow s Knightem.

Batman Arkham Origins

Zde jde vlastně o to, že Bruce Wayne je nám představen již jako Batman - nikoliv ukázka jeho výcviku, cestování po světě, rozvíjení vědomostí a podobně... Prostě v den vánoc a jen na tuhle noc je na Batmanovu hlavu vypsaná odměna 50milionů dolarů samotným mafiánským šéfem Romanem Sionisem neboli Blackmaskem. Chytli se ti nejlepší zabijáci na světě, ale některým ani nešlo o peníze nebo o Batmanovu smrt.

Mezi těmi byli postavy jako vojenský veterán a pokusný králík projektu, který 'nedopadl' dobře akorát mu zajistila rychlejší regeneraci a využití 90% mozku Deathstroke, bývalý wrestler s kožní chorobou a po pár mutacích KillerCroc, uprchlík z Kubánské věznice Pena Duro Bane, vysokým napětím nabitý Electrocutioner, Deadshot který nikdy nemine cíl, bývalého hasiče s popáleninami na 90% těla a pyroman FireFly, jedovatá hadí žena Copperhead a mistryně bojového umění a nejnebezpečnější žena světa, která by v té době měla mít lepší bojové dovednosti než Batman - Lady Shiva. Každý z najatých zabijáků prověří Batmanovy bojové dovednosti.

Jak jsem psal tak ne všem šlo o peníze za Batmanovu hlavu, ale třeba Baneovi šlo o zničení Batmana z důvodu, že v jeho smrti najde mír protože si myslel, že Batman je tím netopýrem, který ho v dětství pronásledoval (v komiksu to skončilo Batmanovou přeraženou páteří). Shivě zase šlo o Batmanovo dokončení výcviku, ve kterém jí dokonce předčil. Každopádně v tom o žádné peníze ze strany BlackMaska pak už nešlo neboť s ním samotným někdo vytřel podlahu - a tím někým byl Joker, který se nějakou dobu skrýval pod jeho maskou.

Batman neměl na krku pouze najaté zabijáky nebo gangy kriminálníků, ale i policii a jelikož ještě nebyl veřejně známý tak po něm šli. Kromě toho byl Batmanův cíl vymýtit i zkorumpované živly v policejním oddělení. Bane si dokonce zjistil i Batmanovu pravou identitu a napadl Wayne Manor i s Batcavem kde napadl Alfreda. Všechno to začíná a končí ve věznici Blackgate, kde bude veliké finále s Banem a Jokerem o nastolení pořádku. Tady si Batman zatím u Gordona udělal svými činy a přesvědčovacími schopnostmi jeho dcery dobré jméno. Jinak Barbara Gordon je tu vyobrazena ještě mladá - tak 16 let, později na to započala její kariéra Batgirl a poté ta nešťastná příhoda s Jokerem, která jí dostane na vozík.

Závěr

Hra Batman Arkham Knight už nám pomalu klepe na dveře a já sám se nemůžu dočkat až mi přibude další místo zabírající bedna obsahující všechny ty krásné věcičky… Každopádně věřím a doufám, že tuto přicházející velikou hru si užijete tak jako si to hodlám užít já!

Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama