Batman: Realm of Shadows - slabý a slabě optimalizovaný rozjezd
Speciály Článek Batman: Realm of Shadows - slabý a slabě optimalizovaný rozjezd

Batman: Realm of Shadows - slabý a slabě optimalizovaný rozjezd

Martin Cvrček

Martin Cvrček

4

První epizoda netopýří série od Telltale Games selhává nejen v případě příběhu, ale i v případě technické stránky.

Reklama

Dojmy z hraní PC verze

Z mých recenzí posledních sérií od Telltale Games jste mohli poměrně snadno vycítit, že mě už projekty tohoto studia začínají unavovat. Je tomu skutečně tak a nemalý podíl na tom má i čím dál horší kvalita čehokoliv, co v Telltale vznikne. Řekl jsem si ale, že dám studiu ještě jednu šanci. Kdo by koneckonců odmítl příležitost zažít další dobrodružství Batmana?

Než se ale dostanu k tomu, jak se to dobrodružství ve své první etapě povedlo, je třeba zmínit, že i tentokrát aplikujeme způsob hodnocení, který jsem využíval v nedávné době. Nyní si tedy povíme něco o kvalitách první epizody, a jakmile vyjdou všechny ostatní části, celou sérii zhodnotíme v klasické recenzi. Nic mezi tím nebude, protože se nám systém několika speciálů aplikovaný na Game of Thrones a Tales from the Borderlands jednoduše neosvědčil. A pokud jde o více než týdenní zpoždění tohoto speciálu, vše zapříčinily neočekávané komplikace se získáním kódu. Tolik k nezbytnému vysvětlení našeho postupu a nyní vzhůru do Gothamu.

Dvě tváře Temného rytíře

Série od Telltale Games má poměrně prostou premisu - ukázat nejen noční život Batmana, bojovníka se zločinem, ale i denní život Bruce Wayna, milionáře a svým způsobem politika. Právě politika hraje v první epizodě značnou roli a je také velkým kamenem úrazu. Částí, v nichž se dostanete do Batmanova obleku, rozhodně není málo, většinou se na ně docela dobře kouká a navíc hezky odsýpají a dávají smysl. Částí, v nichž v kůži Bruce Wayna zakusíte politikaření a problémy s odkazem rodiny, ale také není zrovna málo a ty už tak dobře nefungují. Všechno je hrozně pomalé, zdlouhavé, prázdné. Situaci nepomáhá ani fakt, že se kolem mladého pana Wayna ochomýtá řada tváří se známými jmény. Jakmile stojíte po boku Harveyho Denta a víte, jaký záporák se z něj v každém zpracování Batmanova příběhu stane, je opravdu těžké vybírat dialogové možnosti, které by ho nějak chválily nebo v nichž byste projevovali víru v jeho budoucnost. Nemluvě o tom, že Harvey Dent ani v nejmenším nevypadá jako důvěryhodný politik, kterým by v této fázi příběhu měl být, ale jako gorila, zaměstnaná jako vyhazovač v nuzném nočním klubu.

Tohle platí o větším množství postav, s nimiž se v první epizodě setkáte. Jakmile Batmana a s ním spojené charaktery trochu znáte, Realm of Shadows pro vás bude jen otravným, nezáživným úvodem, který vlastně ani není potřeba. Telltale Games se zbytečně a příliš nuceně snaží seznámit hráče s postavami, které jsou většině lidí už dávno známé, a co je horší, zakomponovat je do příběhu, který se zatím rozvíjí jen velmi pozvolna. Jakmile jsem si uvědomil, že se něco opravdu podstatného stalo až v posledních minutách epizody, jen to ve mně umocnilo pocit, že téměř cokoliv, co se stalo dříve, byla jen pouhá vata. Vata, kterou občas vyplňují zajímavé nápady, třeba řešení Batmobilu. To je vyloženě super a hezky odráží Brucovu povahu, kterou se Telltale snaží vykreslit. A pak jsou tu samozřejmě tradiční volby, u nichž vám ale bude hned jasné, že mají jen minimální dopad. O tom se můžete přesvědčit už v závěru této epizody, takže v Telltale Games očividně i tentokrát rezignovali na navození dojmu, že na volbách záleží.

Nové quick-time eventy, hurá!

Chápu, že první epizoda vždy slouží jako úvod, v němž se toho moc nestane, ale zároveň musím neustále myslet na to, že první epizody předešlých sérií mě většinou zaujaly mnohem víc, a to i v případě sérií, které neřešily tak důvěrně známé téma, jako je Batman. Téma, které jsem měl vždy dost v oblibě. A jak je na tom v porovnání s minulostí Telltale hratelnost? Naštěstí o něco lépe. Tradiční formuli tentokrát obohacují třeba nové quick-time eventy, které po vás chtějí stisk dvou kláves či tlačítek naráz. Na hru to samozřejmě opět nemá vliv, většinou se určitá událost odehraje i bez vašeho přičinění, ale určitě jde o šetrnější řešení než opakované mačkání jedné a té samé klávesy, které naštěstí zcela zmizelo. A když vše stihnete stisknout včas, naplní se vám ukazatel v levém dolním rohu. Problém je, že jsem nedokázal přijít na to, na co má tenhle ukazatel vlastně vliv.

Akční sekvence zase obohacuje systém zaměřování, při němž musíte rychle zamířit na určité místo, sem tam dojde i na nějaké mini-hry nebo volbu barvy Batmanovy výbavy, což je ale jen takový bonus navíc. Největších změn doznaly pasáže, v nichž máte možnost se volně pohybovat po lokaci. Už během první epizody se nejednou dostanete do jeskyně, v jejímž počítači si lze zobrazit kodex s přehledem postav (také dostupný skrz hlavní menu) nebo aktuální zprávy. Jde sice o maličkost, ale je fajn mít možnost si přečíst a zjistit něco navíc.

V Telltale Games si zjevně uvědomili, že Batman je detektiv, a tak se občas dostanete i do detektivního módu, v němž musíte nejprve prozkoumat určité objekty na scéně a ty, které spolu podle vás souvisí, spojit. Jestli jste se trefili, vyšetřování se posune dál, jestli ne, musíte spojení přerušit a zkusit jinou kombinaci. Tohle všechno stále funguje dost jednoduše, s vysokou obtížností nebo systémy srovnatelnými s Arkham sérií od Rocksteady vážně nepočítejte, ale i tak jde o docela příjemné oživení, které vážně dělá dojem, že v Telltale Games zkusili trochu myslet a přijít na to, co dělá Batmana Batmanem.

Rozhovory a volby dialogových možností se pro změnu snaží oživit tzv. Crowd Play systém. Jednoduše řečeno spočívá v tom, že za vás volí lidé, které máte kolem sebe, a to prostřednictvím mobilního telefonu, tabletu nebo dalšího počítače. Po aktivaci Crowd Play se vám vygeneruje odkaz, který pošlete všem, kteří s vámi budou sdílet Batmanovo dobrodružství, a oni mohou buď volit za vás, a to na základě toho, která volba dostane víc hlasů, nebo jen doporučit, co byste měli vybrat, ale finální rozhodnutí je na vás. Něco takového je jako dělané pro různé streamy a i my v redakci chtěli systém zkusit za pomoci streamování prostřednictvím Steamu, ale je tu jeden velký háček. Nejde ani tak o to, že ke Crowd Play potřebujete jinak nepříliš využitelný Telltale účet. Spíše o to, že systém si neporadí se zpožděním, které má divák oproti hráči a které je charakteristické snad pro všechny streamovací služby. A tak se stane, že hráč a diváci nevidí totéž, takže hlasování o konkrétní akci prostě není možné. Člověk u klávesnice či gamepadu je někde jinde než ti, kteří sledují jeho počínání.

V tuto chvíli tedy Crowd Play řádně funguje jen v případě lidí, kteří jsou ve stejné místnosti jako vy a koukají na stejnou obrazovku jako vy. Využití této novinky se tím pádem drasticky zmenšuje, a jestli nemáte po ruce rodinu nebo přátele, kteří chtějí být po celou dobu hraní ve stejné místnosti, bude vám Crowd Play k ničemu.

Batman, nepřítel PC hráčů

Jedna z nejhorších věcí na nové sérii je ale technická stránka. S ozvučením, dabingem nebo hudebním doprovodem naštěstí není problém a ani animace tentokrát nejsou kdovíjak závadné (i když by často mohly být lepší). Závadná je hlavně optimalizace. V Telltale Games se očividně snažili vylepšit ten jejich prehistorický engine, což má za následek nepochybné zlepšení grafiky. Na první pohled se to možná nezdá, zvlášť když má Batman navodit dojem komiksové grafiky, ale téměř vše od stínů přes odlesky až po zpracování materiálů vypadá určitě o něco lépe než dřív. Bohužel za cenu mizerné optimalizace. Někomu hra běží bez problémů, někomu, včetně mé maličkosti, ale snímky za sekundu skáčou jako na trampolíně.

Stabilních 60 snímků za sekundu, což byl v předešlých sériích snadno dosažitelný standard, na mé sestavě s procesorem Intel Core i5 3350P o frekvenci 3,10 GHz, grafickou kartou GeForce GTX 660 a 8 GB RAM nebylo možné udržet. Při hraní v rozlišení 1680x1050 jsem často vídal propady na 50 či 40 fps, v určitých chvílích dokonce i pod 30. Nepomohla mi ani instalace nejnovějších ovladačů grafické karty, které Telltale Games doporučuje, ani změna grafického nastavení z vysoké kvality na vysoký výkon. To se na vizuálu hry stejně podepisuje jen minimálně.

Výkon hry je tak do značné míry jako ruská ruleta. Buď bude dobrý, nebo ne. A nejspíš s tím sami od sebe nic neuděláte, koneckonců majitelé silnějších sestav, než jakou mám já, se potýkají s ještě většími potížemi. Takhle už to vážně dál nejde. Nyní jsme se očividně konečně dostali do stavu, kdy je ten archaický engine vážným problémem, který dost komplikuje hraní. A už je vážně nejvyšší čas udělat něco víc než jen kosmetická vylepšení.

Ochránce Gothamu si zaslouží lepší zacházení

Úvod nové série tak zatím nedělá nijak zvlášť dobrý dojem. Příběh je i na poměry tradičních úvodů moc rozvláčný, nezřídka vyloženě nudný, a interakce s postavami, jejichž osud řada z nás velmi dobře zná, je často dost disfunkční a těžko uchopitelná. Pasáže, v nichž se vžijete do Batmana, sice fungují velmi dobře, ale na celkově dobrý dojem nebo napjaté očekávání dalšího vývoje děje vážně nestačí. Pak je tu tragická optimalizace za cenu jen nepatrného zlepšení grafiky, která však hře bezpochyby sluší, a také povětšinou kosmetické zlepšení hratelnosti. To však v některých případech slouží svému účelu víc než dobře, zvlášť v případě vyšetřování. A hraní dokáže aspoň trochu oživit a zpříjemnit, tedy pokud nepočítám funkci Crowd Play, jejíž využitelnost je minimální a navíc je z ní dost cítit nevyužitý potenciál.

Ten je vlastně cítit z celé první epizody. Vážně doufám, že další části série celou tuhle situaci zlepší, zatím tu ale máme pouze rozporuplný úvod, který jen zlehka zavání potenciálem pro pořádnou sérii a který tak nanejvýš nahrává všem, kteří tvrdí, že v Telltale Games už dávno ztratili pevnou půdu pod nohama. Batman si vážně zaslouží lepší zacházení než jen přístup, jenž se dá považovat za rutinní práci. Lidé z Telltale mají v rukou výborný materiál, z určitého úhlu pohledu mají i docela dobře nakročeno, teď to chce jen pořádně šlápnout na plyn Batmobilu a všechno udělat pořádně, jak se sluší a patří.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama