Battle Brothers – bratrstvo lovců monster
Preview Článek Battle Brothers – bratrstvo lovců monster

Battle Brothers – bratrstvo lovců monster

Ondřej Zeman

Ondřej Zeman

2

Lov příšer v tahovém balení.

Reklama

Tahové RPG se v současnosti těší velké oblibě vývojářů. V průběhu měsíce vyjdou vždy minimálně dvě až tři žánrová dílka. Zástupci tohoto typu her většinou disponují přinejmenším rozporuplným grafickým kabátcem, neměnnou hratelností a minimem inovativních prvků. I přes tyto nešvary jsou však u komunity velmi žádané. V těchto dojmech vám představíme nový titul vývojářského studia Overhype. Battle Brothers je temně laděné RPG, které z klasické řady výrazně vybočuje hlavně díky sandboxovému prvku. Aspekt volnosti hráči do jisté míry umožní vytvořit si svůj vlastní příběh. Dnes vám ukážeme dobrodružství malé skupinky nájemných mečů, která se musí protloukat tímto středověkým fantasy.

Osudná honitba

Před pár dny se do Prašného lesa vydala na lov zvěře malá skupinka lovců. Z honu se nakonec do vesnice vrátil jen jeden muž. Zbytek výpravy skončil ve chřtánu monstra, které se usídlilo v útrobách temného hvozdu. Starosta Hammererdenu byl ihned nucen jednat. Krátce po návratu přeživších vyslal do přilehlých osad posli, kteří měli naverbovat žoldáky schopné zbavit háj nezvaného hosta. V okolí obce se naštěstí potuloval oddíl začínajících nájemných mečů, který jeho kontrakt bez většího rozmýšlení přijal za nejnižší nabízenou částku.

Žoldácká skupina se siláckým jménem Lovci monster se po převzetí části hotovosti vydala vstříc nebezpečí. Na začátku lesní cesty nalezli najatí válečníci jen zbytky šatstva a stopy krve, jenž je zavedly do srdce hvozdu. Místo jedné osamocené stvůry v něm nakonec našli smečku zdivočelých ghoulů, která se na ně ihned vrhla. Nejvíce jejich nenávist pocítil bývalý žebrák Siegward. Monstra ho během pár sekund roztrhala na kusy. Ostatní členové družiny se náporu stvůr dokázali i přes jejich početní převahu ubránit. Ve finále je za pomoci spršky šipek donutili k ústupu, na kterém většinu z nich zabili. Hlavy padlých zrůd naházeli přeživší bojovníci do pytle, který následně odnesli do vesnice, ve které jim za ně měl být vyplacen zbytek odměny.

Nepříjemné překvapení

Starosta se ve finále rozhodl otrhaným žoldákům nezaplatit. V průběhu hostiny většinu z nich za pomoci lučištníků zlikvidoval. Přežít se podařilo jen vůdci, který byl v okamžiku zrady mimo hodovní halu. Při návratu do místnosti ho čekalo velmi nepříjemné překvapení, všichni jeho bratři ve zbrani byli mrtví. Chvíli před tím než ho potkal podobný osud, stihl naštěstí utéct z dosahu střel krvelačných vesničanů. Kupředu jej hnala touha pomstít své druhy, jenž ho donutila jít opět do hlubin hvozdu. Po několika dnech přežívání v lesích se nakonec vůdce žoldáků dostal do malého městečka Wolfenburg, ve kterém mu byla za pár zlatých poskytnuta pomoc. Místní se o něj pár týdnů starali jako o krále. Díky jejich trpělivé péči se jeho zranění brzy uzdravila natolik, že se mohl znovu vydat na cestu.

První zastávkou osamělého žoldáka bylo přístavní město Kobmanhaven, ve kterém se pokusil obnovit svou družinu. Naverbovat se mu s jeho finančními možnostmi podařilo jen nezkušené mladíky, žebráky a nespokojené rybáře. Nejlepším úlovkem se ve finále stal jednoruký vysloužilec Olaf, který se po smrti manželky opět rozhodl vrátit ke svému krvelačnému řemeslu. Vedle nových sil potřeboval mladý kapitán také zásoby, zbraně, štíty a brnění. Na nejbližším tržišti nalezl vše, co hledal. Jeho kapsy zůstaly po krátké nákupní horečce téměř prázdné. O jejich naplnění se postaral bohatý šlechtic, který si družinu nájemných mečů najal k hlídání obchodní trasy.

Střet tří družin

V prvních dnech se malé žoldácké družině postavilo do cesty jen pár bezvýznamných lapků, s kterými se najatí vojáci bez větších problémů vypořádali. Zabrat jim dala až smečka vlkodlaků, která smrtelně zranila jednoho z naverbovaných žebráků. Ostatní členy skupiny stále šarvátky a nebezpečí utvrdili natolik, že byli schopni čelit prakticky jakékoliv situaci. Na to, co je čekalo za několik týdnů, je ale nemohlo připravit nic.

Jednoho krásného rána narazil oddíl nájemných mečů na skupinu gobliních jezdců na vlcích, která se na žoldáky bez rozmyslu vrhla. Útok zelených monster se zastavil až v momentu, kdy se před nimi objevila gigantická hradba kopí, kterou nebylo možné v sedle divokých vlků prolomit. Gobliní velitel vyslal ihned jednoho z jezdců pro tlupu skřetů, která tábořila nedaleko. Skřetí náčelník během několika hodin přispěchal svým menším příbuzným na pomoc. Společnými silami dokázala monstra zdolat obranné pozice lidských válečníků. Na smůlu goblinů se jejich barbarští spolubojovníci neukázali jako nejlepší spojenci, po rozmetání hradeb začali masakrovat vše ve svém dosahu. Každá rasa byla nakonec v tomto střetu nucena bojovat sama za sebe. Ve finále se zástupcům našeho druhu podařilo obstát. Získané vítězství bylo ale zaplaceno krví mnoha udatných hrdinů. Lovci monster si touto bitvou získali prestiž, kterou doposud postrádali. Po této události si je chtěl do svých služeb najmout nejeden významný šlechtic, jejich cesta nabrala konečně správný směr.

Oslava křivdy

Každý rok oslavovala malá vesnička Hammererden ulovení lítých monster. Na zmasakrovanou skupinu žoldáků se tu již úplně zapomnělo. Kapitán Lovců monster se rozhodl splatit svůj dluh v den slavnosti. V průběhu bujaré hostiny, která otupila mysl většiny hodovníků, započal se svými krví zocelenými muži masakr. Uniknout z hodovní síně nechal jen děti a starce. Zbytek obyvatel osady bez milosti popravil. Monstra, jenž zabila jeho muže, nemohl totiž nechat za žádných okolností na živu.

RPG pro silnější nátury

Temně laděný příběh družiny válečníků krásně ukazuje hutnou atmosféru tahového RPG Battle Brothers. Celek ve fázi Early Accessu, ve kterém je dva roky, disponuje vysokou náročností, pestrou paletou nepřátel, zajímavými kontrakty, perfektní optimalizací a povedeným soubojovým systémem. Snad nebude diplomacie v plné verzi nevýrazná. Osobně bych Battle Brothers doporučil hlavně hráčům, kteří se nebojí čelit náročnějším výzvám a častému opakování soubojů. Pokud mezi tuto skupinu nepatříte, vyhněte se tomuto dílku obloukem.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama