Battle Brothers – nechť vaše jméno nejlepší pověst předchází
Recenze Battle Brothers – nechť vaše jméno nejlepší pověst předchází

Battle Brothers – nechť vaše jméno nejlepší pověst předchází

Jakub Němec

Jakub Němec

6

Hardcore tahová strategie pro válečné veterány Battle Brothers přichází s výzvou, která může leckterého dobrodruha dohnat k slzám. Přijmete zakázku, která může být vaší poslední?

Reklama

Na svět padl stín. Země je pleněna proradnými zloději bez náznaku cti a šlechta se mezi sebou škorpí o moc. Z hrobů vylézají hladoví umrlci, ze skalních děr se plíží skřeti a z bažin vyrazili rabovat orkové. Městečka a osady jsou izolovány a čekají na pomoc hrdinů zvenčí. Vaše kumpanie žoldnéřů se může přidat na stranu správných chlapců a pomáhat potřebným, ale taky probudit svou temnou stránku a vyrazit drancovat. Jak se rozhodnete?

Žít pro smrt, umírat pro slávu

Zoufalou situaci světa Battle Brothers nejsou jeho obyvatelé schopni sami vyřešit. Naději přináší putující skupiny námezdných mečů, z nichž jednu ovládáte vy. Role, kterou v univerzu sehrajete, je čistě ve vaší režii, protože sami ovlivňujete, jestli nabízený úkol přijmete a na čí stranu se v něm postavíte. V tomto ohledu vám vývojáři nekladou žádné překážky. Můžete být šedé myšky plnící nepodstatné úkoly nebo zasáhnout do chodu celého království.

Uvidí se, jestli právě o vašem batalionu budou pět ódy všichni trubadúři v okolí. Texty jejich písní jsou prozatím zahaleny rouškou tajemství, protože příběh si tvoříte sami. Nezávislí tvůrci ze studia Overhype připravili pouze hřiště a pravidla, ale neomezují hráče ani náznakem silného vyprávění. Osudy vašich svěřenců tvoří sled událostí a historek, v nichž číhá nejedno nebezpečí.

„Pokud vaše kroky předchází věhlas, budou se vám hrnout lukrativnější zakázky šlechtických rodů.“

Žoldnéřská skupina zkrátka putuje zemí a řeší zakázky měšťanů. Peněz není nikdy dost a tak kývnete téměř na jakoukoliv pobídku, která vám přistane na stole. Na vás zůstává, jak úkol vyřešíte. Můžete si udržet čest žoldnéře a nenechat se zviklat výmluvným sokem s naditým měšcem, ale také zradit svého chlebodárce za mrzký peníz. Přitom morální rozhodnutí a výsledky bitev dynamicky mění chování světa k vaší skvadře. Pokud vaše kroky předchází věhlas, budou se vám hrnout lukrativnější zakázky šlechtických rodů. Ale autoři nechali otevřenou i možnost, že se stanete jen další partou rabiátů. V reakci na to vypíše šlechta odměnu na vaši hlavu a budete čelit skupinám bojovníků bažících po nesmrtelné slávě a naditých měšcích. Svou reputaci si budete muset hýčkat.

Hledají se žoldnéři, zn. spěchá

Skupina bratrů ve zbrani se může rozrůst až na 20 jedinců, ale chvilku potrvá, než se k tomu dopracujete. Na začátku hry je totiž vaše jednotka rozprášena v bitce s lokálním velitelem drancířů a vám nezbude nic jiného, než postavit z gruntu novou žoldnéřskou kumpanii.

„Své charaktery si můžete vypiplat do nejmenšího detailu.“

Koho ale přibrat do party, když zocelených bojovníků je po světě jako šafránu. Musíte si vybrat z měšťanů, kteří jsou ochotni za drobný peníz vzít meč pro slávu vaší družiny. Přijmete žebráka, jenž je slabý, ale nebude chtít velký žold, zloděje, který sice má zkušenosti, ale musí se vyhýbat strážcům zákona, nebo raději zkušeného veterána, který si za své zkušenosti nechá zaplatit? Dilema nad poměrem kvalita – schopnosti – cena potenciálního hrdiny vás bude provázet na každém kroku.

Své charaktery si můžete vypiplat do nejmenšího detailu. Můžete měnit jejich vzhled, vybavit je skvostným brnění a zkázonosným arzenálem. V rámci slušně větveného RPG systému si pohrajete s přerozdělením zkušenostních bodů z bojů a tréninku a vytvoříte si postavy dle obrazu svého. Doslova se s jednotlivými postavami sžijete, ale je vám to k ničemu, protože je budete měnit jako na běžícím páse. Přestože se o jednotlivé bojovníky budete starat s láskou a péčí, meče a šípy nepřátel jen baží po krvi vašich druhů a musíte se smířit se skutečností, že v další bitce padnou. Svět je krutý, ale vy zamáčknete slzu a jdete hledat nového svěřence.

Krutá láska

Battle Brothers vám nebude mazat med kolem pusy, spíš vám pořádně vypráší kožich. Herní princip se zakládá na střídání tahů soupeřících stran. Máte několik akčních bodů pro každého bojovníka a rozhodujete, jestli se budete pohybovat nebo raději zaútočíte na nepřítele některým z mnoha útoků. Vaše šance jsou vždy procentuálně vyjádřeny, často mi ale přišlo, že vyhodnocení jednotlivých ataků se přiklánělo spíše na stranu soupeře. Aspoň máte motivaci jej porazit.

„Vaši lučištníci by zasloužili naložit metrák mrkve, protože pálí do zad svých kamarádů jednu střelu za druhou.“

Vaši nervovou soustavu prověří hlavně možnost kritického zásahu. Na vyšších obtížnostech není výjimkou, že obyčejný lučištník zlodějské chátry prostřelí svým nalomeným šípem pevné brnění bojem zoceleného harcovníka a na jedinou ránu jej pošle na onen svět. Zatímco vaši lučištníci by zasloužili naložit metrák mrkve, protože pálí do zad svých kamarádů jednu střelu za druhou a často soky netrefí ani v polovině případů. Podobné to je u soubojů tváří v tvář, z nichž vyjde se šrámem téměř každý bojovník. Smrt se nad hlavami vašich válečníků bude vznášet neustále.

Ale pozor, neberte to jako výtku. Právě mechanismy soubojů byly dlouhou dobu dolaďovány během předběžného přístupu a prvek procentuální úspěšnosti a kruté náhody patří k základním pilířům herního zážitku, který snese přísná měřítka. Náročnost jednotlivých střetů a téměř nulová šance projít jimi „s čistým štítem“ bohužel dělá z Battle Brothers záležitost spíše pro veterány žánru a nováčky odradí.

Ošklivý žebrák se zlatým nitrem

Na druhou stranu počin studia Overhype stojí za pokus, protože jeho mechaniky šlapou jako dobře promazaný stroj. Pevné základy ekonomického modelu fungují samy o sobě solidně, každý váš krok se promítne do jeho chodu. Pro představu malý příklad: Ve městě, které se musí bránit nájezdníkům či nestvůrám z okolí, si zásoby levně nepořídíte. Buď vysolíte nemalý peníz a odejdete, nebo hrdinně vyřešíte problém osady, něco vyděláte a navíc se zlevní zboží. Svoboda volby a jejího dopadu je v Battle Brothers úžasná.

„Pokud vám nějaký zlaťák zůstane, vyplatí se investovat do výcviku nových rekrutů a posunout je na bojeschopnou úroveň, jinak se ve vašich řadách moc dlouho neohřejí a půjdou pod drn.“

Peníze vládnou světu, a proto za cinkavé mince nakoupíte nejen luky, kuše a lecjaké druhy chladných zbraní, ale musíte myslet na průběžné opravování zbraní a zásobování jídlem, které má tendenci se kazit. K tomu musíte počítat s pravidelným žoldem vašich svěřenců, jinak se můžete dočkat rozpadu družiny. Pokud vám nějaký zlaťák zůstane, vyplatí se investovat do výcviku nových rekrutů a posunout je na bojeschopnou úroveň, jinak se ve vašich řadách moc dlouho neohřejí a půjdou pod drn.

Dalším důkazem skvěle odvedené práce tvůrců je vliv terénu na průběh boje. Obtížnější terén se promítne do vyšší investice akčních bodů a se špatným hospodařením nezbude vašemu hrdinovi prostor pro útok, což může být jeho labutí písní. V neprostupných lokacích se vyplatí mít ve své skupině dost ostřelovačů. Ve chvíli, kdy je váš lučištník na vyvýšené pozici, má delší dostřel a může demoralizovat řady nepřítele pěkně zdálky. Není hezčí pohled než na prchající nepřátele, aniž by se přiblížili k vašim řadám.

Jedna obrovská piha na kráse boří skvělý dojem z dobrodružství bojovných bratří – zastaralý grafický kabátek. V roce 2017 čekáme lepší technické zpracování. Na druhou stranu Battle Brothers rozjedou také hráči se staršími stroji. Možná bylo záměrem vývojářů, aby si zahráli i pamětníci krokových hardcore počinů z devadesátých let, kteří teď používají počítač jen na práci. Schematičnost postav a jednotlivých menu navíc přispívá k přehlednosti, takže jednoduchá grafika má také plusové body.

Pochválit ovšem zaslouží hudební doprovod. I po delším pobytu ve světě žoldnéřských soubojů se středověké melodie báječně poslouchají. Ozvučení soubojů a pohybu po mapě uspokojivě reagují na činnost vašich svěřenců. Škoda jen, že chybí dabing postav.

Nic pro naivky

Battle Brothers se předvedl ve velmi dobrém světle. Rytířské prostředí s konzervativním fantasy přelivem nabídne zábavu na dlouhé hodiny, během nichž prověříte řadu nepřátel svými meči a šípy. Souboje tvoří podstatnou část tahových strategií, ale studio Overhype akční složku zabalilo do funkčního světa, který má hráči co nabídnout.

Titul směřuje spíše na počítače zkušených tahových veteránů, které hardcore obtížnost s velkou porcí náhody nezaskočí, nováčci by měli k Battle Brothers přistupovat s velkým respektem, ale rozhodně by jej neměli zavrhnout.

Battle Brothers – nechť vaše jméno nejlepší pověst předchází

Verdikt

Náročné souboje definují celý titul Battle Brothers, který naplno prověří vaše taktické schopnosti a ukáže vám, jak umí být svět krutým místem k žití. Hráči prostředí hardcore tahových strategií by měli k titulu přistupovat opravdu opatrně, mohli by dostat přes prsty.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

temný a krutý svět
vysoká obtížnost soubojů
odladěný RPG systém
ekonomický model
zastaralý vizuál
větší míra náhody v soubojích
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama