Bayonetta 2 - erotická bojovka podruhé
Bayonetta 2 Recenze Bayonetta 2 - erotická bojovka podruhé

Bayonetta 2 - erotická bojovka podruhé

Michal Burian

Michal Burian

10

Po čtyřech letech jsme se dočkali nástupce mlátičky od PlatinumGames. Nintendo udělalo dobře, že získalo Bayonettu na svou stranu. Wii U má další nabušenou exkluzivitku.

Reklama

Když se řekne Bayonetta, každý si vzpomene na sexy čarodějnici s brýlemi v přiléhavém kostýmku z vlastních vlasů, která neustále cucá lízátko a masakruje jednoho anděla za druhým svými údery, kopy a především olovem ze dvou párů bouchaček (jeden pár v rukou, druhý pár na botách s vysokým podpatkem). První díl z ledna 2010 měl propracovaný a vcelku náročný soubojový systém, který se hráč musel naučit, aby časem pokořil mnohem náročnější protivníky, nejen ohromné bosse, ale také klasické pěšáky. Ti dokázali nejednou pořádně zatopit. To vše a mnohem víc bylo okořeněno o erotickou složku, kdy Bayonetta místy působila jako lehká děva, jež se ničeho nezalekne a rozdá si to i s obrovským dvouhlavým drakem a dalšími monstry.

Nejinak je tomu v případě druhého dílu, který se drží zajetých kolejí šíleného japonského stylu a v některých místech jde ještě dál. Japonští vývojáři v čele s Hideki Kamiya (tvůrce Resident Evil a Devil May Cry) vymysleli opět prvotřídní zábavnou rubačku, která vás bude bavit nejen svými komby, ale potěší i oko nejednoho hráče. Jen pozor na přítelkyni/manželku, aby nežárlila a nechtěla vám vypnout televizi. Bayonetta často roztahuje nohy…

Hra vás připraví minimálně o deset hodin vašeho času. Právě to je zhruba délka kampaně, která je jedním slovem vynikající. Nejde ani tak o samotnou zápletku, která je snesitelnější než v případě prvního dílu a dá se lépe pochopit, i když klišé jsou na denním pořádku (třeba Satan s čepicí Santa Clause), ale o samotnou náplň. Zavítáte do mnoha po stránce designu propracovaných lokalit na zemi, ve vzduchu i pod vodou, kde budete především porcovat nejrůznější druhy nepřátel a všelijaké bestie, které byste si nejspíš ani ve snu nepředstavili. Čas od času někoho zachráníte, zhlédnete desítky filmečků (naštěstí nenudí, pořád se v nich něco děle) a budete svědky několika zvratů. Ty vám prozrazovat nebudu, abyste nepřišli o překvapení.

Bayonetta 2 vychází 24. října. Při zakoupení speciální edice získáte i první díl na Wii U.

Je dost možné, že vám se začátku budou připadat bitvy jednoduché. Já to měl stejně. Vystačil jsem si se čtyřmi tlačítky, kterými hrdinka mlátí, kope, skáče a střílí. Jak jsem postupoval dál, začal jsem pociťovat, že to není úplně ono a musel jsem se začít ve správný čas uhýbat, využívat nová komba a především zpomalení času á lá Witch Time. Právě ten vám dá nad silnějšími nepřáteli potřebnou dávku výhody, kdy se vše zpomalí a vy máte dost času na to provést smrtící komba, kterých je nepřeberné množství, ale postupně se vám jistě vryjí pod kůži. Witch Time se vyplatí šetřit a využít ho jen v případech, kdy jde do tuhého, často tedy v souboji s tuhým bossem.

Díky tomu všemu je každý souboj unikátní a rozhodně se nestane to, že by neustálý boj byl stereotypní. V některých hrách to dozajista platí, Bayonetta 2 se ale mezi ně neřadí. PlatinumGames vytvořili mnoho různých ďábelských a andělských monster s odlišným designem a chováním, které ve většině případů doplňují obrovití bossové. Ty budete zdolávat klidně desítky minut. Já s nimi měl občas velké problémy a kolikrát jsem měl chuť fláknout ovladač někam do kouta a už se na něj ani nepodívat. I přesto mě Bayonetta 2 přitáhla zpět a já se mořil s dalšími zástupy nepřátel, na které jsem zkoušel jinou taktiku a nově naučená komba. Vyplatilo se, úspěšně jsem se dostal na samotný konec.

Sami si můžete zvolit, jakým způsobem zástupy nepřátel zlikvidujete. Když komba ani Witch Time nestačí, je nejlepší sebrat ze země zbraň od mrtvého protivníka a využít její přednosti. Neoceněným pomocníkem je tyč, kterou Bayonetta zapíchne do země a rozjede svůj sexy taneček, jenž bude příjemný pro vaše oči, nikoliv pro soky. Vyplatí se rovněž prolistovat nabídku obchodníka a koupit si lepší vybavení, zdraví a další neocenitelné maličkosti.

Kampaň můžete proběhnout dvěma způsoby, buď se nebudete ohlížet doleva doprava a popádíte směrem kupředu likvidovat, nebo zapojíte taktiku a budete se snažit získat co nejlepší skóre. Za každý souboj jste totiž ohodnoceni a získáváte nejen speciální body (kupujete za ně zbraně, vybavení a zdraví) a různé bonusy, ale také medaile. V první čtvrtině hry možná budete získávat nejlepší hodnoceni, tedy Platinové. V té druhé se ale pořádně zapotíte, abyste si vysloužili „vyznamenání“. Po dokončení se tak přímo vybízí, abyste si dobrodružství užili znovu a snažili se získat všechny medaile. Navíc odemykáte i další oblečky, které vám propůjčí jiné schopnosti. V poslední řadě tu jsou pak těžké vedlejší výzvy s likvidováním nepřátel a hra více hráčů. U Bayonetty 2 jde o multiplayerový kooperativní mód Tag Climax, v němž můžete projít příběhovou část znovu s jiným hráčem a soupeřit o to, kdo bude mít lepší skóre. Nebudu zastírat, že mě mrzí absence lokálního multiplayeru, režim Tag Climax a samotné Wii U k tomu přímo vybízí. Snad příště.

Dostali jsme se na samotný závěr mé recenze. Pojďme si to tedy shrnout. Bayonetta 2 je úžasná akční jízda v japonském stylu okořeněna o sexy momentky a dlouhé souboje se všelijakými druhy nepřátel a tuhými bossy. Vyzdvihnout musím i grafickou stránku hry, která je na Wii U velmi propracovaná. To samé se dá říci i o hratelnosti a audivizuální stránce hry. K tomu všemu si ještě přičtěte postupné vylepšování schopností a odlišné zbraně. V tom by byl čert, abyste Bayonettu 2 nedohráli hned několikrát. Bayonetta 2 si zkrátka na nic nehraje, jde o vynikající po všech stránkách propracovanou mlátičku.

Bayonetta 2

Verdikt

Bayonetta s druhým dílem přináší ve všech směrech perfektně propracovanou rubačku, která zaručuje desítky hodin zábavy se znovuhratelností a odemykáním předmětů. Plynulé boje, nepřeberné typy nepřátel a design lokalit dělají z této hry jednu z nejlepších toho žánru. Wii U získalo pořádnou exkluzivitu.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

design lokalit a postav
spousta druhů nepřátel a těžké souboje s tuhými bossy
soubojový systém s plynulým bojem
soundtrack
znovuhratelnost
absence lokálního multiplayeru
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama