Bethesda zažalovala Warner Bros. kvůli hře Westworld Mobile
Fallout Shelter Novinka Bethesda zažalovala Warner Bros. kvůli hře Westworld Mobile

Bethesda zažalovala Warner Bros. kvůli hře Westworld Mobile

Michal Burian

Michal Burian

15
Platformy Apple iOS Android Android

Aktualizace: Warner Bros. je překvapen, neboť obvinění jsou nepodložena.

Reklama

Aktualizace: Před několika dny jsme vás informovali o soudním sporu. Bethesda zažalovala Warner Bros. kvůli mobilní hře Westworld, která má okatě kopírovat úspěšný Fallout Shelter a využívat dokonce jeho zdrojový kód. Vydavatelství Warner Bros. reagovalo a pro server GamesIndustry.biz zástupce společnosti prohlásil, že obvinění jsou překvapivá, neboť jsou nepodložená.

Warner Bros. měl být ujištěn studiem Behaviour Interactive, které vypomáhalo s Falloutem Shelter a stojí za vývoje Westworldu pro iOS a Android, že tvrzení Bethesdy jsou nepravdivá a žádný zdrojový kód Bethesdy nebyl u Westworldu využit. Právníci Bethesdy mají jeden podstatný důkaz, tím jsou totožné chyby, které byly při vydání ve Falloutu Shelter, obsahuje je totiž i Westworld.

Vypadá to, že se společnosti nedohodnou a celá záležitost skončí u soudu.

Původní zpráva: V posledních letech se rozmohly jednoduché mobilní hry na motivy úspěšných herních sérií nebo televizních seriálů. Bethesda v roce 2015 vydala úspěšný Fallout Shelter, který se záhy z mobilů a tabletů rozšířil na počítače i konzole. Warner Bros. šel podobnou cestou, využil americký televizní sci-fi westernový seriál Westworld od HBO a vytvořil free-to-play titul pro iOS a Android.

S Westworld Mobile se hráči nestačili ještě pořádně seznámit a vystál jeden obrovský problém. Už při prezentaci hry někteří do komentářů a na sociální sítě psali, že jim mobilní hra podle televizního seriálu HBO připomíná Fallout Shelter. Dnes dostali za pravdu. Bethesda podala žalobu na Warner Bros. z důvodu okázalého klonu. Westworld Mobile je podle právníků Bethesdy postaven na stejném kódu jako Fallout Shelter.

Westworld Mobile má využívat stejný nebo velmi podobný design, animace, funkce a další herní prvky z Falloutu Shelter. Jak by k něčemu takovému došlo? Za Westworld Mobile stojí stejné studio jako za Falloutem Shelter. Obě hry měli na starost vývojáři z kanadského týmu Behaviour Interactive, kteří měli využít zdrojový kód, na nějž má právo pouze Bethesda.

Porovnání obou her
Porovnání obou her

Otázkou je, zda Warner Bros. věděl o tom, že Behaviour vytvořili Westworld Mobile podle jiné hry. Bethesda si to myslí a v dokumentech se dokonce píše o tom, že kvůli tomu Warneři najali právě studio Behaviour Interactive, které využilo svůj předchozí projekt, snížilo náklady na vývoj a přivedlo na svět hru využívající oblíbené prvky.

Pokud vám to přijde jako mlácení prázdné slámy, tak Bethesda má ještě jeden důkaz. Ve Westworld Mobile mají být stejné chyby jako při vydání Falloutu Shelter, včetně podivné kamery v určitých okamžicích.

Pokud se společnosti nedohodnou mimosoudně, půjde o zajímavý spor, jenž budeme na Zingu sledovat.

O čem obě hry jsou? Ve Falloutu Shelter se dostanete do post-apokalyptického světa. Na starost máte kryt, kde se staráte o přeživší, postupně ho vylepšujete a podnikáte různé mise s cílem nalézt další přeživší a potřebné zásoby a vybavení. Ve Westworld Mobile se setkáte s herci ze seriálu a postupně budujete známé westernové městečko.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama