Blackhole - příliš krutá hopsačka
Blogy čtenářů Recenze Blackhole - příliš krutá hopsačka

Blackhole - příliš krutá hopsačka

T800

T800

Rovnou v úvodu řeknu, že tahle česká hra ve mně nevzbuzovala nijak velký zájem. Vlastně jsem jen věděl o její existenci. Maximálně sem tam jsem…

Reklama

Rovnou v úvodu řeknu, že tahle česká hra ve mně nevzbuzovala nijak velký zájem. Vlastně jsem jen věděl o její existenci. Maximálně sem tam jsem přečetl nějakou tu informaci, nic víc. Nikdy jsem tedy nepředpokládal, že bych se k této hře vůbec dostal. Jenže situace byla taková, že člověk by něco rád zahrál, ale chuť na právě nainstalované hry v PC se záhadně vypařila.

Když jsem prohledával Steam, po chvilce na mě vyskočila čerstvě vydaná hra Blackhole. Řekl jsem si: nevypadá to špatně, cenovka není nijak přehnaná, tu hru prostě zkusím. Jelikož jsem byl člověk velice špatně informovaný, tak jsem měl za to, že kupuji nějakou tu logickou a především českou hopsačku na odreagování. Znáte to všichni, prostě pohodička. Jo dámy a pánové, v tuto chvíli jsem se velice šeredně spletl. Jak jsem záhy zjistil, tak o žádné „odreagování“ či „pohodičku“ se vůbec nejedná. To máte tak, když pohodlný hráč jako já, zcela ignoruje slovíčko hardcore, které se vyskytuje všude společně s názvem této hry.

 

 

Oni nepovídat moc dobře.

 

Hned na začátku tohoto psaní bych rád odbyl tu část hry, která vzbuzuje u hráčů rozporuplné dojmy. Což je samozřejmě český dabing. Dost jsem váhal jaký jazyk zvolit. Po chvilce přemýšlení jsem zvolil Češtinu. Byl jsem zvědavý, jak vůbec ten dabing dopadl. Vlastně proč volit angličtinu, když je překlad kompletně v mateřském jazyce. Jak asi většina z vás ví, postavy nadabovali známé české YouTube „celebrity“. Jelikož nejsem fanouškem sledování lidí, co dělají kraviny před kamerou nebo sledování toho, jak někdo hraje hry, jsou to tedy pro mě hlasy zcela neznámé. Tedy až na týpka říkající si Nejfejk, které ho jsem sledoval v dobách, kdy dělal „Manuál“ na tehdy ještě poměrně začínajícím stream.cz. A ještě možná mi něco říká ATI...toho jsem měl před několika lety v PC, jmenoval se ATi Radeon, ale to už je trochu mimo soutěž. Zpět k dabingu. V úvodu, kdy mi hra začala nastiňovat příběh probíhající situací z lodi Endera, začal jsem se lehce křenit. Byla to ukázka toho, že zvolení dabéři z řad Youtuberů nebyla úplně šťastná volba. Celkově mi hlasy do hry tak nějak moc nesedí. Není to vyloženě úplně špatné, není to přímo katastrofa, ale český dabing zaujme maximálně hráče, kteří jsou fanoušci těchto lidí. Možná se zalíbí výjimkám. Pro ostatní bude znít spíše nesympaticky. Nicméně není to něco, kvůli čemu bych musel nutně přepínat do angličtiny. Dá se to v klidu přežít.

 

 

Trocha toho humoru škodí

 

S příběhem to není nijak žhavé. Posádka lodi Endera uzavírá černé díry, které ohrožují jak jinak než naší planetu Zemi. Během následující mise se samozřejmě něco zvrtne a vesmírná loď ztroskotá na jakési Entitě. Jak už to známe z plno her či filmů, ten nejméně důležitý člověk přežije a záchranná mise se dostane do jeho rukou … klasika. Více se o tom rozepisovat je naprosto zbytečné, takové věci nejlépe vám řekne recenze zde na Zingu. Nevím, zda u této hry má smysl se nějak více nad příběhem pozastavovat. I když snaha autorů udělat nějaký ten rádoby lepší příběh k hopsačce, byla zřetelná. Přesto jeho obyčejnost nechci hře nijak vytýkat. Rozhodně ale poslouží, jako vcelku dobré křoví při řešení jednotlivých úrovní a mezi nimi. Kdybych se skutečně musel rozhodovat zda příběh hodnotit kladně či záporně, byl bych spíše pozitivní. Spolu s příběhem je tu snaha v dialozích o nějaký ten humor. Jsou to ohrané, známé fráze, které jsme už slyšeli mnohokrát na tisíc a dva způsoby. Víte, já se opravdu zasměji lecčemu a velmi rád ve hrách, ale humor v Blackhole v některých momentech se pro mě pohyboval na tenké hranici blížící se k trapnosti. Spíše to působí, že autoři cílili na mladší hráče, ale zároveň hra samotná rozhodně pro malé děti není. Nicméně je možné, že někomu tenhle styl sedne.

 

Hlavní překážky? Obtížnost...

 

Teď se dostávám k tomu hlavnímu. Hra má několik lokací, které obsahují úrovně, v nichž se snažíte nasbírat selfburny, což jsou nanoboti nutný pro opravu lodi. K těm se dostáváte všelijakými fíglemi s takovou bíle třpytící plochou, na kterou když vstoupíte, tak se celá úroveň otočí. Samozřejmě není to jen o otáčení úrovně pomocí gravitační plošiny. Těch různých věcí, které nám pomůžou k úspěchu, je celá řada, ale vyjmenovávat je zde nebudu. To vše v různorodých úrovní s asi šesti druhy lokací, které jsou velmi hezky zpracované.

 

Splnit úroveň by možná složité nebylo, většinou stačí k tomu sebrat jeden selfburn a hra vám oznamuje „úroveň splněna“. Jenže to by byla nuda a navíc se nezapočítává čas. Čím více toho budete chtít nasbírat, tím větší zkouška nervů to bude. Bohužel nejsem žádný skill a nepočítaje první kola, tak posbírat v daném levelu vše, byl pro mě naprosto nadlidský úkol. K tomu vás časomíra nabádá udělat kolo, v co nejlepším čase. Vzhledem k obtížnosti hry jsem na nějaké nahánění času radši rezignoval. Co se týče selfburnů, příjít jim na cestu je opravdu kolikrát dosti nelehké a když náhodnou na tu cestu přijdete, tak tu máme problém se k nim vůbec dostat. Vše vyžaduje opravdu přesné načasování. Jediná chybička a jede se hezky znovu. Hra je na dnešní poměry dost krutá. Pořádně otestuje vaše schopnosti na klávesnici či gamepadu, tak dá zabrat i mozku.

 

Ale není to jen o úrovních, ve kterých sbíráme nanoboty. Sem tam mezi nimi je nějaká ta jiná akcička. Například jako je rozdrcení masožravé květiny kamenem, která ještě k tomu vydává zvuky připomínající opilého Frantu, který se ve tři hodiny v noci vrátil z hospody nebo utíkání před lávou, o které se moc rozepisovat nechci, jelikož mám stále z toho menší trauma. Obtížnost je skutečně vysoká a opakování úrovní či určitých úseků nikoho nemine. Osobně jsem v některých částech opakoval až moc častokrát. Čímž se stupňovala moje nas…naštvanost. Ne jednou jsem u monitoru hlásal, jak si to zaslouží maximálně 1/10 (a i horší věci). Do toho ještě dokola mluvila umělá inteligence jménem Auriel. Ta když začala mluvit, vpravo nahoře vyskočil obrázek takové modré zrůdičky, která sem tam vykulila oči, což vypadalo dosti děsivě.Na obtížnosti si tahle hra zakládá a jde jí to až moc dobře. Ovšem některé pasáže jsou na můj vkus vyhnané pomalu do extrému. Neustálé opakování začne člověka frustrovat a věřím, že po pár kolech tahle hra může plno hráčů nadobro odradit.

 

Po vizuální stránce jsem naprosto spokojen. Krásná kreslená grafika hře suprově padne. Jednotlivé lokace jsou velmi dobře zpracované. Co ale musíme opravdu vyzdvihnout je soundtrack. Ten se povedl opravdu na jedničku a musím autory hodně pochválit. Jinak celkově po technické stránce jsem neměl s hrou nijak velké problémy. Na bugy jsem nerazil, pouze při otáčení úrovní občas hře padli fps.

 

Něco na závěr

 

Blackhole je velmi povedená hra, která mě mile překvapila. I když mi po celou dobu hezky brnkala na nervy, tak mě nijak neodradila a ke hraní jsem se nemusel nutit. Toho si celkem cením, jelikož za poslední dobu mám problém hry vůbec dohrát. Avšak i přes moje pozitivní hodnocení této hry, nemohu na závěr napsat, že hru všem vřele doporučuji. Tahle záležitost není pro každého. Mé doporučení mají lidé, kteří skutečně vyhledávají nějakou tu opravdovou hardcore věc. Něco, co jim dá pořádnou výzvu. Zároveň jim nevadí se u hraní trochu vyvztekat. Ostatním hráčům naopak doporučuji dát od Blackhole radši ruce pryč. Vlastně ani sám sobě bych to nedoporučil. I když mě hra bavila, na druhou stranu jsem rád, že je to zamnou.  Vracet se k ní nejspíše nebudu. Já sám preferuji hry s nižší obtížností, u kterých se nemusím sem tam vyvztekat - s Blackhole jsem to nějak zázračně přežil. Kupoval jsem jí prakticky naslepo a nakonec jsem se docela dobře bavil, ale ne u každého to může dopadnout takhle dobře. Pokud jste uvažovali nad koupí, pořádně si to promyslete. Tímto se totiž pozastavím u cenovky. Na první pohled 14,99 éček vypadá více než dost sympaticky.  Na Steamu jsou sice dražší indie záležitosti, ale s těmito hrami se mi Blackhole úplně srovnávat nechce. Když se na to kouknu více mi to sedí  srovnávat s těmi top hrami na mobilní zařízení.  Tahle platforma nabízí několik velmi kvalitních her, které atakují mnohem nižší cenovku. Tím rozhodně nechci říct, že by Blackhole měl stát dvacku nebo jen kilo. Ale když si to vše v hlavě shrnu a srovnám, nakonec vzhledem k dnešní době těch 15 euro nevyšlo vůbec levně.

Blackhole - příliš krutá hopsačka

Verdikt

Velmi povedená česká hra, která cílí na hráče vyhledávající hardcore hry.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

grafika
vynikající soundtrack
vysoká obtížnost
hratelnost
styl humoru
propady fps
že mě donutila používat vulgární výrazy
Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama