Britské úřady zablokovaly akvizici společnosti Activision Blizzard
Novinka Britské úřady zablokovaly akvizici společnosti Activision Blizzard

Britské úřady zablokovaly akvizici společnosti Activision Blizzard

Jan Urbančík

Jan Urbančík

37

Microsoft se chce odvolat.

Reklama

Akvizice společnosti Activision Blizzard ze strany Microsoftu za 69 miliard dolarů byla poprvé oznámena už loni v lednu, její dokončení se však neustále protahuje. Obchod totiž musí schválit antimonopolní úřady v několika státech (respektive uskupeních, jako EU a podobně), a přestože státy jako Japonsko či Jihoafrická republika už zelenou daly, na ty největší celky se teprve čeká. Jeden z nich však nyní své rozhodnutí zveřejnil, informoval o tom magazín Bloomberg. Microsoft tím rozhodně nepotěšil.

Úřad pro hospodářskou soutěž (CMA) v Británii totiž uvedl, že akvizici zablokuje, a to především z důvodu cloudového hraní, kde by podle CMA hospodářská soutěž akvizicí silně utrpěla.

"Microsoft má už nyní velmi silnou pozici a náskok oproti jiným konkurentům v cloudovém hraní a tento obchod by ještě posílil tuto výhodu, což by mohlo vést k oslabení nových a inovativních konkurentů," uvedl Martin Coleman, šéf nezávislé komise expertů, která se případem zabývala. Podle CMA by akvizice vedla k vyšším cenám, menším možnostem výběru a menší inovaci pro britské hráče.

Na rozhodnutí prakticky okamžitě zareagoval samotný Microsoft, který se plánuje odvolat.

"Zůstáváme oddaní této akvizici a odvoláme se," uvedl v prohlášení prezident Microsoftu Brad Smith. "Rozhodnutí CMA odmítá pragmatické řešení, jak odpovědět na obavy konkurence, a odrazuje od technologické inovace a investic ve Spojeném království."

Šéf firmy Activision Blizzard Bobby Kotick zase prohlásil následující: "Nejsou to zprávy, které jsme chtěli (slyšet), ale ohledně tohoto obchodu ještě nepadlo poslední slovo. Společně s Microsoftem napadneme toto rozhodnutí a už jsme zahájili práci na odvolání u britského Odvolacího tribunálu pro hospodářskou soutěž. Jsme přesvědčení o našem případu, protože fakta jsou na naší straně: tato dohoda je prospěšná pro hospodářskou soutěž."

Kromě různých prohlášení nastala reakce také na akciovém trhu, který pro dnešek ještě nebyl otevřen, ale přesto už klesla hodnota akcií společnosti Activision Blizzard o více než 10 %.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama