Britští politici tlačí na úřady kvůli zablokování nákupu Activision Blizzardu
Novinka Britští politici tlačí na úřady kvůli zablokování nákupu Activision Blizzardu

Britští politici tlačí na úřady kvůli zablokování nákupu Activision Blizzardu

Filip Svoboda

Filip Svoboda

2

Měly by chápat nutnost podporovat hospodářský růst, řekl ministr.

Reklama

Britské úřady se ocitají pod tlakem politiků kvůli svému nedávnému rozhodnutí o zablokování plánované akvizice Activision Blizzardu ze strany Microsoftu. Otázky se začaly množit také po schválení obchodu v evropské sedmadvacítce. Podle Reuters řekl britský ministr financí Jeremy Hunt na byznysové konferenci, že by si úřady měly uvědomit, jak důležité je podporovat ekonomický růst.

„Jedním z důvodů, proč společnosti jako Microsoft a Google chtějí investovat ve Spojeném království, je, že máme nezávislé regulační orgány, které nejsou kontrolovány politiky. Vůbec bych to nechtěl zpochybňovat, ale myslím si, že je důležité, aby všichni naši regulátoři chápali svou širší odpovědnost za hospodářský růst,“ řekl.

Zástupci Úřadu pro hospodářskou soutěž (CMA) byli také součástí slyšení před parlamentní komisí. Zde předsedkyně CMA Sarah Cardell znovu označila za hlavní důvod zablokování obchodu ochranu rostoucího trhu s cloudovým hraním. Jednoznačně už neodpověděla na dotaz, zda úřad zvažoval dopad na mezinárodní reputaci britského trhu.

Politici se zeptali také na interakce s úřady dalších států, zřejmě naráželi na spekulované hovory s předsedkyní americké Federální obchodní komise (FTC), která se rovněž k akvizici nestaví kladně. Podle Cardell šlo o obecné diskuze a až později došlo na konkrétnosti, přičemž samozřejmě neupřesnila s kým a v jakém rozsahu. Předsedkyně FTC Lisa Khan a další zdroj Reuters potvrdili setkání, ale nákup Activision Blizzardu se projednávat neměl.

Britský regulační úřad je přímo odpovědný parlamentu. Za určitých podmínek dovoluje britský zákon změnit rozhodnutí CMA ministryni obchodu. Stejně tak ale ministrině obchodu jmenuje členy CMA a předseda vlády určuje v obecné rovině jeho politiku.

Spekuluje se, že by mohl CMA změnit rozhodnutí ještě před začátkem odvolacího řízení, které Microsoft vyvolá. V opačném případě se bude zablokování akvizice řešit před Odvolacím soudem pro hospodářskou soutěž (CAT).

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama