Call of Duty: Advanced Warfare - akční jízda trochu jinak
Call of Duty: Advanced Warfare Recenze Call of Duty: Advanced Warfare - akční jízda trochu jinak

Call of Duty: Advanced Warfare - akční jízda trochu jinak

Michal Burian

Michal Burian

62

Kormidla se chopili nováčci ze Sledgehammer Games. Troufli si na velké změny?

Reklama

Recenzovaná verze: PlayStation 4

Jedna z nejprodávanějších značek v herním průmyslu se dočkala nového dílu. Některými opěvované, jinými nenáviděné Call of Duty je zpět se zbrusu novým přírůstkem pojmenovaným Advanced Warfare. Za vším stojí studio Sledgehammer Games, dá se říci nováčci série, kteří se v minulosti podíleli s Infinity Ward na Modern Warfare 3. Advanced Warfare je jejich první samostatnou velkou hrou, kterou pod záštitou Activisionu připravovali dlouhé tři roky.

Delší vývoj je na hře patrný od prvního spuštění. Tvůrci si dali více záležet na malých detailech v grafickém zpracování a nasvícení, stejně tak na lépe pracovaných explozích a alespoň ve filmových scénách působí dobře i modely postav. V samotné hře už to bohužel takové terno není a stále je v případě Call of Duty na čem pracovat. To bez obav mohu říci i o samotné grafice, která má stále své rezervy a oproti jiným hrám to zase takové terno není.

Z pohledu jednoho vojáka

Samotná kampaň pro jednoho hráče si bere na paškál futuristickou válku budoucnosti. Oproti předešlým dílům se točí pouze kolem jedné osoby. Jde o vojáka Jacka Mitchella (namluvil ho Troy Baker), jenž po úvodní sekvenci vstoupí do soukromé vojenské organizace Atlas. Ta bojuje proti terorismu po celém světě, přičemž celé společnosti šéfuje Jonathan Irons, jehož realisticky ztvárnil známý herec Kevin Space. Než se dostanete do korporace Atlas, prožijete si úvodní minuty jako voják americké armády, který brání jihokorejské hlavní město Soul před náporem odhodlané Severní Koreje. Jak správně předpokládáte, ztráty jsou na obou stranách a náš hlavní hrdina přijde nejen o své dobré kamarády, ale rovněž o ruku.

Jakmile projdete výcvikem, jste vojákem soukromé vojenské organizace Atlas, která disponuje technologií zítřka. Kromě protézy se Jack může v boji s teroristy spolehnout na Exoskeleton. Ve zkratce jde o speciální oblek podobný nanoobleku z Crysis, který vám dodává rychlost, odolnost a sílu. Potom také magnetické rukavice usnadňující lezení, granáty s automatickým vyhledáváním cíle nebo vystřelovací hák, který známe z Just Cause nebo Batmana.

Právě exo-oblek je největší novinkou série. Jinak se totiž Advanced Warfare drží zajetých kolejí, což rozhodně není mínus. Call of Duty má svůj styl, kvůli němuž jsou hráči ochotni si každý rok koupit nový díl. Opět tak nechybí velký důraz na filmečky, akční jízdu s velkými výbuchy, efektní zpomalovačky a v neposlední řadě různá technologická udělátka. Do rukou se vám dostane dálkově ovládaný dron, mohutný tank, jenž zničí vše, co se mu dostane na dostřel, a také sci-fi motorka a plně vybavená stíhačka. Motorka se vznáší a u stíhačky budete nejspíš první minuty nadávat, protože její ovládání chce trošku cviku a zejména se musíte vyhnout několika nástrahám.

Další novinkou je náznak RPG systému u speciálního obleku, kdy si ho za body vylepšujete, aby vám umožnil být lepším a především nebezpečnějším bojovníkem. Exoskeletony ovšem disponují i protivníci. Nejde tak o stěžejní výhodu. Schopnosti obleku nemusíte v bitvě ani nutně využít. Rozhodnutí záleží pouze na vás.

Kampaň Advanced Warfare je jinak pěkně zpracovaná, plná akční jízdy a bohužel se ji nevyvarovaly předvídatelné momenty. Troufám si však tvrdit, že za poslední roky jde o jeden z těch lepšící singleplayeru u Call of Duty, který jsme si naposledy užívali na začátku Modern Warfare. Nic na tom nemění ani podivná umělá inteligence, ale na tu jsme si u CoD už tak nějak zvykli.

Multiplayer

Singleplayer u Advanced Warfare patří mezi ty lepší, jak je na tom ale multiplayer, který je důležitou součástí celé série, protože kampaní lze proběhnout za nějakých šest a sedm hodin? Hra více hráčů rozhodně nezaostává za svými předešlými díly. Ba naopak, Exoskeletony do multiplayeru přinášejí nové možnosti s vertikální hratelností, rychlým během, vysokými skoky a rychlými úskoky do stran.

Opět se multiplayer odehrává na méně rozsáhlých mapách, kde nemáte problém narazit na protivníka. Tento styl Call of Duty svědčí, zejména pak rychlým akčním bojům, kdy si ani na moment nemůžete být jisti. Na taktické bitvy jsou tu jiní adepti, Advanced Warfare si jednoduše na nic nehraje a nabízí hráčům přesně to, co od každého CoD očekávají. Opět nechybí překvapení v podobě vlny tsunami a dalších efektů, které lehce pozmění chování mapy, nebo helikoptéry a dalších killstreaků, které eliminují každého, kdo se odváží ukázat.

Jinak můžete očekávat klasiku, všechno od ztvárnění map přes killstreaky až po design zbraní je samozřejmě přizpůsobené futuristické stylizaci celé hry, ale jejich funkce se v podstatě nemění. Stejně tak se nemění ani systém tvorby tříd, který je prakticky shodný s povedeným systémem z Black Ops 2 od Treyarchu a umožňuje vám vytvořit i takové šílenosti, jako je třída zaměřená pouze na boj s nožem. Za zmínku však stojí možnost vizuálního přizpůsobení vaší postavy. Něco takového nabídlo už loňské Ghosts, ale teprve v Advanced Warfare si lze poskládat vzhled avatara podle sebe, a to prostřednictvím mnoha kusů zbroje, které dostáváte v průběhu hraní. Stále však platí, že největší změnou a zároveň předností je exoskeleton. Nejen, že dělá z každého zápasu mnohem dynamičtější zážitek a z hlediska pohybu se jedná o opravdu příjemné osvěžení zažité hratelnosti Call of Duty, ale také vám umožňuje na chvíli vyvolat štít, urychlit pohyb nebo aktivovat částečnou (takže rozhodně ne spolehlivou) neviditelnost.

Kooperace ve stylu Modern Warfare 3

V posledních letech se každé nové Call of Duty pochlubilo svou vlastní kooperací. V Modern Warfare jsme okusili Spec Ops, v Black Ops zombíky a v posledním Ghosts mimozemšťany v Extinction a Squads. Advanced Warfare nabízí režim, kde budete až s třemi kamarády bojovat o přežití proti nebezpečným a hodně agresivním nepřátelům na mapách z multiplayeru. Na výběr máte tři třídy, každá má pochopitelně své speciální zbraně a s nimi související vybavení a schopnosti. Za úspěšné přežívání samozřejmě získáváte body, které využijete pro vylepšení zbraní a schopnosti, stejně tak pro různé odměny.

Kooperaci doporučuji hrát pouze s kamarády, které znáte. Pokud se pustíte do co-opu s náhodnými hráči, tak se vám pravděpodobně nebude hra zamlouvat. V survival módu je totiž důležitá spolupráce. Pokud se nebudete navzájem krýt a postupovat opatrně, tak celý tým spláče nad výdělkem. Nejen, že budete mít velké problémy s dotěrnými nepřáteli, ale také plné ruce práce s nástrahami v podobě smrtících zbraní, které vám budou chtít zničit.

Celkově bohužel multiplayer i kooperace doplácí na servery. Z nepochopitelných důvodů se mi téměř všechny zápasy nepříjemně lagovaly a rozhodně to nebylo zapříčiněno mým připojením k internetu. To mám velmi solidní, a jak jsem později zjistil, nejsem sám, kdo má tyto problémy.

Suma sumárum

Call of Duty: Advanced Warfare rozhodně není špatný díl. Nováčci ze studia Sledgehammer Games se chopili své šance a Activisionu ukázali, že dokážou vytvořit zábavnou hru. Velké inovace jsme se nedočkali, což je na jednu stranu dobře, na tu druhou už méně. Tvůrci se jednoduše řečeno drželi zajetých kolejí a nechtěli moc vybočit z cesty. Ve srovnání s Modern Warfare 3 nebo Ghosts je ale Advanced Warfare určitě příjemné osvěžení a rozhodně by se dalo mluvit o jednom z těch lepších dílů Call of Duty. Možná si Sledgehammer příště dovolí něco jiného, ale bylo by to stále Call of Duty?

Call of Duty: Advanced Warfare
Windows PC
PlayStation PlayStation 4
Xbox Xbox One
PlayStation PlayStation 3
Xbox Xbox 360

Verdikt

Sledgehammer Games se jejich první Call of Duty povedlo. Jde rozhodně o jeden z těch lepších dílů této známé série.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Exoskeleton a jeho vylepšování
futuristické technologie
kreativní úrovně v kampani
zábavný multiplayer
zvukové efekty
Kevin Spacey
méně poutavá kampaň s předvídatelnými momenty
dialogy
kooperace
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama