Call of Duty: WWII - vše, co byste měli vědět, na jednom místě
Speciály Call of Duty: WWII Článek Call of Duty: WWII - vše, co byste měli vědět, na jednom místě

Call of Duty: WWII - vše, co byste měli vědět, na jednom místě

Vojtěch Zikán

Vojtěch Zikán

30

Call of Duty se po letech vrací zpět ke kořenům série. Znovu se podíváme na chaotická bojiště druhé světové války, kde staneme po boku svých bratrů v boji proti zlu Třetí říše.

Reklama

Když Michael Condrey a Glen Schofield založili studio Sledgehammer Games, přinesli do série Call of Duty nový vítr. Nejprve se podíleli na vývoji úspěšného Modern Warfare 3, ze kterého si vzali mnohé, a to pak společně s novými nápady uplatnili po třech letech ve futuristickém Advanced Warfare. Nyní přichází se silně očekávaným WWII, které se vrací zpět k vytouženým kořenům série. Schofield i Condrey jsou na svoje dílo moc pyšní a očekávají od něho, že se série opět postaví na nohy, stejně jako za starých dobrých časů.

Náplň hry

V kampani se vžijeme do mladého vojína Ronalda „Reda“ Danielse, který pochází z malého zapadákova v Texasu. Po vzoru svého otce, veterána první světové války, se na jaře roku 1944 přihlásí do americké armády, aby se v Evropě postavil nacismu. Avšak už samotné vylodění na březích Normandie ho usvědčí v tom, že tohle nebude procházka růžovým sadem. Danielsovu motivaci, aby válku přežil a ve zdraví se vrátil domů, navíc zvýší jeho těhotná přítelkyně, jíž zanechal doma. Na bojišti Red nebude sám a společnost mu bude dělat jeho nejlepší kamarád Robert Zussman (židovský mladík z Chicaga), poručík Joseph Turner (rozený velitel) a seržant William Pierson (paličatý veterán). Sem tam spojíme síly s lokálním odbojem či britskou rozvědkou a poženeme nepřítele zpátky do Německa. Jak se však válka táhne, vojáci zjistí, že kromě Němců budou muset čelit také své vlastní psychice.

V rámci kampaně navštívíme většinu významných bojišť západní fronty. Zúčastníme se vylodění v Normandii, osvobození Paříže, bitvy v Ardenách, usedneme do letadla RAF nebo se projedeme tankem v ruinách Cách. Návrat ke kořenům se projeví i v systému zdraví, jelikož autoři odstranili z kampaně automatickou regeneraci. Místo toho se budete muset spolehnout na mediky a bratry ve zbrani, kteří vám také budou často házet munici. Tanková mise navíc bude unikátní v tom, že prostředí bude plně zničitelné, narozdíl do zbytku hry. Na své si přijdou i příznivci stealth postupu, jelikož nebude chybět ani mise, během níž v přestrojení infiltrujeme německé velitelství.

Tvůrci při vývoji měli po ruce historika Martina K. A. Morgana a snažili se o co největší historickou autenticitu. Hra jednoho hráče je velice temná, připravte se tedy na rasismus, sexismus, antisemitismus, xenofobii a pořádnou dávku brutality. Narozdíl od online složky se zde také hojně vyskytuje svastika a další symboly spjaté s Třetí říší.

Když už je řeč o online hraní, hra více hráčů opět staví na známých základech, avšak letos se série dočkala řady novinek. Systém Create-a-Class byl nahrazen pěti Divizemi, které nabízí odlišné schopnosti a trénink (výpad s bajonetem či vznětlivé broky). Návrat hlásí scorestreaky, díky nimž může hráč usednout do kokpitu letadla či přivolat minometnou salvu. Zatímco kampaň je orientována jen na západní frontu, v multiplayeru se podíváme i na jiná místa po světě, od břehů Francie až po vzdálený poloostrov Krym. Zbrojní arzenál je obrovský a na výběr dostaneme zbraně z celé války, ať už se jedná o STG44, Thompson, japonský Type 100 či sovětský PPSh-41.

Kromě klasických herních módů přichází WWII s příběhovým režimem War, kde hráč stane na straně Osy či Spojenců. Narozdíl od běžných zápasů zde musí plnit zadané úkoly (oprava mostu či zničení muničního skladu) a postupovat napříč speciálními mapami. V operaci Breakout tak musí Němci ubránit francouzské město, zatímco Spojenci ho musí dobýt. K dispozici bude i technika, od letadlových děl po tanky. War režim bude hlavně o taktizování a dovolí hráčům stavět barikády a kulometná hnízda.

Největší novinkou je však sociální prostor Headquarters, který funguje podobně jako Tower z Destiny. Zde se může najednou setkat až 48 hráčů, kteří spolu komunikují, soutěží, ukazují dosažené úspěchy a vrhají se na týmové akce. Vrací se i Firing Range, kde můžete s ostatními hráči procvičovat svojí mušku a zkoušet nové zbraně. Popřípadě lze vyzvat někoho na duel v blízké jámě. Headquarters také budou doprovázet různé akce, kdy budete muset bránit základnu před nálety Němců. Vrací se také neoblíbený Supply Drops systém, který bude silně sázet na výbavu. Vývojáři pro nás připravili tunu kosmetického materiálu, od uniforem a kamufláží až po různé úpravy vzhledu zbraní. Hráči si mohou upravit svou postavu tak, aby jim vyhovovala. Lze tak hrát i za ženy či za postavy černé pleti, a to klidně i na straně Osy.

Jestli jste fanoušky kosení nemrtvých, tak ani tento díl o ně nebude ochuzený. Nacistické zombie se vrací a jsou děsivější než kdy předtím. Zakladatelé studia mají prsty v sérii Dead Space a mnohé si z této značky odnesli. Příběh se bude točit kolem skupiny čtyř hledačů umění, které ukradli nacisté za války. Místo relikvií však v bavorském městečku odhalí zvracené okultní experimenty a hordy nemrtvých nacistů. Kromě klasických chodců se připravte na agresivní běžce, obří zrůdnosti a zombíky ovládající plamenomet. Nebude chybět ani motorová pila a elektrikou napájené pasti.

DLC

Letošní díl stejně jako ty předchozí doprovodí Season Pass, který ušetří jeho majitelům až 10 dolarů/euro na stahovatelných balíčcích. DLC by měly pravděpodobně být opět čtyři a každé nabídne několik multiplayerových map a jeden zombie zážitek. Veškerý dodatečný obsah obdrží nejdříve majitelé konzolí PS4, a to s měsíčním náskokem z důvodu časové exkluzivity, kterou si zaplatila společnost Sony. Majitelé Season Passu navíc dostanou předělávku ikonické mapy Carentan z vůbec prvních dvou dílů série Call of Duty.

Datum vydání a platformy

Call of Duty: WWII vychází 3. listopadu na PC, PS4 a Xbox One.

HW požadavky PC verze

Minimální požadavkyOperační systém: Windows 7 64-Bit nebo novějšíProcesor: Intel Core i3 3225 nebo ekvivalentOperační paměť: 8 GB RAMMísto na disku: 25 GB Grafická karta: NVIDIA GeForce GTX 660 @ 2 GB / AMD Radeon HD 7850 @ 2GBDirectX: Verze 11.0Internet: Vysokorychlostní připojení k internetuZvuková karta: kompatibilní s DirectXDoporučené požadavkyOperační systém: Windows 10Procesor: Intel Core i5-2400 / AMD Ryzen R5 1600XOperační paměť: 12 GB RAMMísto na disku: 25 GBGrafická karta: NVIDIA GeForce GTX 970 / GTX 1060 6GB nebo AMD Radeon R9 390 / AMD RX 580DirectX: Verze 11.0Internet: Vysokorychlostní připojení k internetuZvuková karta: kompatibilní s DirectX

Česká lokalizace

Čeština se Call of Duty: WWII vyhne velkým obloukem a texty v češtině nalezneme maximálně na obalu krabicové verze a v přiložených letáčcích. Naposledy se čeština v rámci fanouškovské iniciativy vyskytla v Black Ops (2010), avšak vývojáři skrze patche všechny tyto snahy odstranili ze hry.

Kde hru koupit?

Call of Duty: WWII koupíte na Xzone.cz a GameExpres.sk. Za předobjednávku obdržíte 2XP Token do multiplayeru na čtyři hodiny, animovanou Nazi Zombies kamufláž a Permament Unlock Token. Ten vám ve hře více hráčů umožní ze začátku odemknout jakoukoliv zbraň, která vám zůstane po zbytek hry odemčená. Animovaná kamufláž se však týká pouze módu Nazi Zombies.

Nejzajímavější videa

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama