Česká adventura Polda 7 čelí pirátství
Polda 7 Novinka Česká adventura Polda 7 čelí pirátství

Česká adventura Polda 7 čelí pirátství

Jan Urbančík

Jan Urbančík

129
Platformy Windows PC

Vývoj se zatím nezaplatil, autoři zvažují i úplný konec.

Reklama

Sedmý díl legendární série Polda od českého studia Zima Software už je pár dnů venků a těší se pozitivním ohlasům. Od nás si titul z recenze odnesl velmi pěkných 8 bodů z 10. Jenže vývojáři teď musí řešit úplně jiné věci, tvrdě je totiž postihlo pirátství.

Producent a programátor Petr Svoboda se na to konto vyjádřil pro magazín Vortex. Říká, že nelegální kopie se k jeho překvapení objevila už před vydáním, což znamená jediné, stojí za ní jeden z backerů na HitHitu, kde hra před dvěma lety zaznamenala obrovský úspěch. Člověk, který za ní stojí, si říká Čiko a autorům se ještě vysmívá. Svoboda samozřejmě vyzývá kohokoli, kdo identitu Čika zná, aby mu ji nahlásil. Případ se neštítí řešit ani s policií.

Vývojáři se sice cracknuté verze snaží mazat, ale jde v podstatě o boj s větrnými mlýny, protože se na všemožných portálech objevují další a další kopie. Petr Svoboda se situaci snaží řešit i diskuzí s lidmi na fórech, často se mu však místo pochopení dostává vulgárních nadávek.

Finančně to navíc zatím pro studio nevypadá úplně dobře. Podle Svobody se vývoj ještě nezaplatil a hry se prodalo míň, než předpokládal, v čemž nepochybně hraje roli i zmíněné pirátství. Studio mělo do budoucna velké plány, ale ty teď nejsou vůbec jisté. Vývojáři nevylučují ani úplný konec s vývojem her.

"Měli jsem fakt hodně plánů – Steam verze starších dílů, remaster Poldy 2, který se lidem moc líbí, nového Poldu, případně novou temnou adventuru. Když se ale neprodá dost sedmičky, tak to prostě všechno padne a půjdu si vydělávat jako běžný programátor," říká Svoboda pro magazín Vortex.

Za redakci Zingu vyzýváme všechny hráče, kteří mají o Poldu 7 zájem, aby si kopii pořídili legální cestou buď na Steamu, nebo ve fyzické verzi v obchodě Xzone.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama