České studio kvůli nátlaku změní hlavního hrdinu. Chuchel už nebude černý
Chuchel Novinka České studio kvůli nátlaku změní hlavního hrdinu. Chuchel už nebude černý

České studio kvůli nátlaku změní hlavního hrdinu. Chuchel už nebude černý

Michal Burian

Michal Burian

45
Platformy Windows PC Apple iOS Android Android Apple Mac

Někteří byli uraženi jeho původním vzhledem, měl být spojován s ‘blackface’.

Reklama

Určité regulace jsou v pořádku, ale začíná to zacházet až moc daleko, a to už i v herním světě. Novým přírůstek do bizarní kategorie může být české studio Amanita Design. Tvůrci úspěšných her jako Samorost, Machinarium nebo Botanicula v letošním roce vydali povedenou point-and-click adventuru Chuchel. Hlavním hrdinou je Chuchel, který musí sníst třešeň. Není to ale tak jednoduché, nejprve se musí vypořádat s řadou nástrah a dalších subjektů. Chuchel je oceňován za humor, grafiku, hudbu i celkovou atmosféru. Pro více informací vás odkážu na recenzi Martina Cvrčka.

Teď se ale hlavní protagonista změní. Z původního černého Chuchela bude najednou oranžový hrdina s černou čepicí. Amanita Design podlehli nátlaku a na žádost hráčům změní jeho barvy. Někteří lidé si totiž černého Chuchela spojovali s ‘blackface’ - v 19. století ve Spojených státech si divadelní herci nanášeli na obličej černý make-up.

„Upřímně se omlouváme každému, kdo byl uražen původním vzhledem Chuchela. Jako tým mírumilovných kreativních lidí jednoduše nechceme, aby se naše hry a postavy ani zdánlivě spojovaly s rasismem nebo jinou formou nenávisti. Abychom předešli dalším chybným interpretacím, bude Chuchel na všech platformách v nadcházejících dnech a týdnech změněn“, vysvětluje tým okolo Jakuba Dvorského své rozhodnutí.

Komunita ho ale nechápe. Mnozí považují změnu Chuchela za předčasný aprílový vtip. Dalším se zdá rozhodnutí absurdní a připomínají, že pokud se bude takhle ustupovat, tak to nikdy neskončí. Někdo ale vidí v kauze pochopení a berou změnu barvy Chuchela jako vstřícný krok ke komunitě, která ví přesně, co je ‘blackface’.

„Černý Chuchel zůstane v našich srdcích,“ píše Radek Zima. Co si o tom myslíte vy?

České studio kvůli nátlaku změní hlavního hrdinu. Chuchel už nebude černý

 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama