chlastacova-bilance-2013
Blogy čtenářů Článek Chlastačova bilance 2013

Chlastačova bilance 2013

Chlastačova bilance 2013

Reklama

 

Už poněkolikáté rozepisuji svou bilanci uplynulého roku. Snad se mi to povede tentokrát uchopit, dokončit a případného čtenáře pobavit.

 

Jen dodám – samozřejmě nejsem demokrat.Nikdo by mne nemohl nazvat tolerantním. Stále jsem slušný člověk a neangažuji se nikdy a v ničem. Nechodím k volbám a žiju tiše jako myška.Pornofilmy nebo seznam „nejlépe jebatelných celebrit"z povhopitelných důvodů vynechám.

2013

Nejsem zběhlý v numerologii, zato jsem silně naočkován pověrami. Po slabém (dle mého názoru) roce 2012 mi třináctka v letopočtu dělala trocha starosti. Chmury se občas rozplynuly při sledování záběrů z přicházejících her jako God of War: Ascension nebo zrovna The Last of Us

Na konci roku kajsyk v prosinci jsem zabilancoval. Byl to rok 1998, kdy jsem naposled cítil podobnou vlnu kultury. Hlavně Half Life a NFS 3 se mi zdály byt perlami nepřekonatelné velikosti. I když v případu NFS 3 stale platí pravidlo to: lepší závodní pořád nevyšla.

 

1. místo pro nejsilnější bujón

The Last of Us

Naughty Dog jsou společně se studiem Insomniac právě tou dvojici co od počátku nejen Playstation, ale i mé hráčské "kariery" přináší tyhle nádherné zážitky jakoby samo sebou. Pamatuju si Disruptor jako výjimečně chytlavou a originální FPS. Pak velikány jako Crash, Spyro, Jak i Dexter a největší vesmířany herních dějin Rocheta s Lankem. Z dob nedávných ve mně stále vibrují zážitky z momentálně trilogii Ressistance a Uncharted. Stale jsem narozdíl od dobrodružství Nathana Drakea neabsolvoval putování Joela a Ellie znovu. Jde hlavně o to jak na první dobrou ten příběh v tom čase a na místě, uhodí hřebík přímo na labužníkův šnek. Ve své první recenzi v životě jsem se pokusil nahodilému čtenáři alespoň trochu přiblížit ty šílené vibrace. Plán byl dán a psal jsem to i ve svém pohledu - znovu ve správný okamžik a s dostatkem volných dni před sebou si zopakuji celou cestu znovu. Problémy lidské paměti se tentokrát mohou naopak změnit ve výhodu. Věci vytažené na světlo ze zadních komůrek se nechají znovu objevit a příběh tak úžasný, obrovský a neopakovatelný lépe pochopit. A proč řadím The Last of Us na první pozici?

No opravdu jsem váhal a chvílemi přehazoval krabičky. Při tvorbě svých žebříčků, používám dvě metody.

První metodou je nelidsky nechat problém vyhodnotit v excelové tabulce. Druhou metodou je vyložit si všechny ty krabičky na postel nebo podlahu a přehazovat s nimi do doby dokud nerozštípnu celou hádanku. Snad je v tom lidská touha po doteku a mazlení. Tahle trochu Erotika způsobila mimo jiného i to, že jsem se do psaní pustil až „dnes“. V porovnání s velice silnými soupeři zvítězil podle mého sportovnější. Je to příběh člověka a je v tom opravdu poznat jak lidé v Naughty Dog svou práci berou. Práce jako náplň /ne výplň/ života. I tentokrát precizně vybroušený diamant. Nebo přesně ta jasna hvězda co při pádu na zem zazvoní. Snad není hřích milovat věci.

 

2. Místo pro ještě máslovější než opravdový svět

 

Grand Theft Auto V

Druhé místo pro GTA V znamená, ze to dopadlo skvěle.

Tentokrát jsem začal okamžitě hrát kampaň. Předchozí díly v sérii jsem využíval jen jako nenáročnou a bezduchou zábavu. Užíval jsem sandboxu na plné koule a příběh vůbec neřešil. Navnaděn trailery jsem se do toho tentokrát ponořil, opravdu hluboko. Ještě před vstupem do TESCA, jsem byl přesvědčen o tom že nevím pro co tam vlastně jdu. Myslel jsem si spíše na Splinter Cell: Blacklist. Nebyl. Tak to Vesmír rozhodl za mne. Největší z her co jsem kdy hrál. Tempo vyprávění i životní prostor hráče je přesně to co jsem potřeboval. Krása spočívá v detailu? Tak určitě jak říkají čeští sportovci. Detaily a tajemství té hry. Zahraj to znova Chlastači šeptá mi démon prokrastinace. A asi to udělám. Nové desítky hodin u již dohrané hry přinesou, docela jistě další čerstvé zážitky. Dosud neviděné se odkrývá pokaždé, když hru spouštím. Když mam chuť vyrazit si do přírody nenazouvám si boty. Zapínám televizi a nestydím se.

K čemu je mi realita neumyta?

 

 

3. místo pro královnu a zabíječku roku

Tomb Raider 2013

Třetí místo pro Tomb Raider bych opravdu nečekal. První trailery a ukázky dávaly znát, jak tvůrci uchopili celou obrovskou byť poněkud utrápenou značku. Řekl to myslím Steve Jobs nebo snad jen někoho citoval: největší umělci kradou. Netvrdím že Square Enix docela vykradli některou, s trendy značek. Cítím v tom ale inspiraci, kterou si museli vzít například z Uncharted nebo Splinter Cell. Tuším tam i trochu zvěřiny z Krata. Reeboot se povedl, říkalo se i psalo. Já jako odpůrce série jsem přistupoval k nové hře velmi opatrně. Zvědavost nakonec zvítězila a celé dobrodružství a vzrušení ze "zrodu preživšího" jsem si ještě jednou zopakoval, o, dva měsíce později. Fungovalo to stejně tak dobře. Nova Lara, prostě, vládne nejen mému údu, duši ale i srdci.

<iframe width="640" height="360" src="http://www.youtube.com/embed/twjNaXJvZfk?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

.

 

Dále už bez pořadí pojedeme...

 

DMC Devil May Cry

Podivností vonící Devil May Cry mne doposud míjel. Díky službě PS Plus jsem se až na konci roku 2013 seznámil se značkou prvně Launch trailer s nadupanou muzikou se mi líbil a hru jsem si ještě před vydáním zařadil na svůj playlist roku třináct. Hack n slash žánr jsem díky Kratovi a seriálu jeho pokusu o sebevraždu začal vnímat o dost pozitivněji. Novy DMC nakonec není od God of Waru tak odlišný. Mladíček Dante v tomhle prequelu pozná pravdu o svém dětství a původu. Díky svému bratrovi a jeho pomocnici konečně i svého nepřítele. A zas jako i Kratos vyráží na cestu pomsty. Hra se mi sice líbila podruhé už do toho, ale nepůjdu. Což o to - ta akce je dobrá jenom jinakost nebo divnost z toho trčí až moc.

 

 

Plants vs Zombies 2: Its About Time

Nejlepší tower defense hra všech dob i přes zadělaný F2P a P2W model. Čistý průstřel a věčný skutek

 

<iframe width="640" height="360" src="http://www.youtube.com/embed/Vx5ESIHAfR4?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> .

.

 

Ratchet and Clank: Nexus

Jsem šťastný za ještě jednu hru. Nove dobrodružství Ratcheta s Clankem je jedna z posledních výzev jsem ochoten na PS3 absolvovat. Ve chvíli kdy dopisuji článek, hra leží v mé vědecké knihovně připravena k ponoru do útrob nejlepší hračky v dějinách.

 

 

 

<iframe width="640" height="360" src="http://www.youtube.com/embed/4RZpGvGgdZA?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 

Splinter Cell: Blacklist

Značka Splinter Cell v komplikovanější periodě mého života hráče rozehnala chmury a zabavila tak že dost. Na novy komp nebyly peníze a prioritou býval prostě jen chlast. Po poměrně komplikovaném pracovním úrazu bylo najednou času dost. Projel jsem systematicky jeden díl za druhým. Když pak vysel pátý a zběsilý díl s podtitulem Conviction zůstal jsem lapen v síťce. Na Blacklist jsem se těšil a pak zase ne. Souviselo to hlavně s oznámením o absenci Michaela Ironsedea jako dabéra. Ironside a jeho duník - jak jsem si jeho hlas soukromě pojmenoval, mi prostě připadl nenahraditelným. Ale po launchi jsem zas pročítal i sledoval videorecenze a jako hack n slah žánr i styl Splinter Cell mi připadá nepolapitelný a vždy při minimu snahy absolutně funkční. Až se najde, dostatek času pustím se i do splintra šestky s plnou vervou jako vždycky.

 

God of War: Ascension

Do záhuby se řítící král žánru a s Robinem van Persiem přesahujícím se o žezlo největší herní figury typ, se připomněl hned zkraje roku. Prequelem sic ale co však víc si od života přát. Kratovy čepele naděje radosti a života jsou dokonale nabroušeny

 

<iframe width="640" height="360" src="http://www.youtube.com/embed/vqDZaQzwAgg?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 

Remember Me

Zvláštní hra. Někdo nadšeně hodnotil hodně vysoko. Druhej potopil. Já sledoval čas od času trailery a děje okolo hry. Jako milovník P.K.Dicka jsem předpokládal silu s jakou ta hra vtáhne. Nebylo to jak jsem si myslel užasné. Ale pořád platí: ta hra je fantastická. V první řadě je jiná než všechno. Umělci nakreslili Neo Paris krásně. Hudba je - a v tomhle musím dat za pravdu i Lukáši Grygarovi který v přehledů nejlepších herních soundtracků minulého roku zařadil zrovna hudbu z Remember Me nejvýš. Hrám Lukáš sice moc nerozumí ale hudební vkus celkem má. Slabinou by mohl byt soubojový systém. Recenzenti napříč spektrem mu vyčítali komplikovanost a nezábavnost. Repetetivnost hry muže odradit. To je fakt. Já jsem hru probíhal a bral takovou jaká je a řadím ji mezi skvosty. Ještě jsem to sice nedohrál, ale už dnes, jsem v lásce utopen a umělcům za ni moc děkuji.

 

 

The Wolf of Wall Street

Leden je první zvláštní měsíc a pokaždé do něj lide vstupují zároveň s nadějemi i obavami. Pro mne je však leden, měsíc odpočinku, bilance a hlavně kulturního dohánění. Projíždím si seznamy věci ke shlédnutí nebo například poslechu. Leonardo Di Caprio měl zas svůj - snad standardní rok. Je to prostě týpek. Má tak nějak bud čich nebo nevím co. Pokaždé snímek vytáhne o level vyš. Ale to co předvedl ve Wolf of Wall Street je neskutečné. Střídá polohy tak nepozorovatelně. Zvířecí zvrhlostmi ledový chlad a mnoho navíc, v novém, filmu Martina Scorseseho jako český člověk názor. I Jonahu Hillovi, bych předal sošku. A Margot Robbie je dalším australským dárkem a více než důstojnou náhradou za Nicol Kidman.

 

 

Phaeleh: Tides

 

Dekádu za dekádou se mění žánry i způsoby, V určitém okamžiku života prý člověk přestane vnímat trendy a chápat technologii i nove tony. V Kristových letech jsem zpozoroval, jak přestávám přes veškerou snahu chápat další hudební skutky. Asi vyšlo tisíce alb, ale mezi nimi mi zasvítilo zrovna tohle.

Když čtu knihu a přes veškerý ten balast zachytím třebas jedinou větu nebo myšlenku neposuzuji ji jako zmařený čas. Výjimečná pohádková skladba Night Lights s fantastickým textem a nádherným refrénem je pro mne opravdové kouzlo co zachrání život a zalepí díry prasklých chvilek.

„Over the Oceans. Over.

Over the mountains, Over.

Over the islands, Over

Over our troubles, Over“

<iframe width="640" height="360" src="http://www.youtube.com/embed/MtdzrbGXy0c?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 

KOMU POPŘÁT?

hrej.cz

Dobří lidé a dobrá práce. Nový způsob jak to dělat a směr který loďka nabrala světlu vstříc, se mi opravdu líbí. Legenda žánru a král smíchu Jarda Möwald. Nový plavčík Vojta Dřevíkovský a kapitán Zdeněk Princ. Loni přestali jednu velkou bouři a letos začnou vládnout.

games.cz a level

Možná nejsou rebooty vždy v pořádku. To co předvedli s novým Levelem je dost., V roce 2013 chtít 99 kaček za zbytky ze stolu a ve volných chvilkách psané zvratky je mocně chore. Nejvyšší forma nemoci zvané Mamon. Oproti tomu Games.cz ma potenciál zastavit svůj pád. Jen je třeba si uvědomit a přestat dělit možný talent mezi tím co je třeba a absolutní nechutnost kterou se nový Level stal. A dat kilo za časopis, který je plny reklamy jako například nechutné číslo 238 uzurpované Vávrou a plnou hrou komerční sračkou Botaniculou. A Grygar s Dobrovským – to jsou jen parašutisté bez padáku, co náhodou pří pádu spadli do žumpy a to je na chvíli zachránilo. Před zlomeninami ale ne před utopením. Že jsem zlý? Ne – jsem spravedlivý.

Zing.cz

 

Aby se zbavili Indiana -  toho odporného přívěšku tak nechutného a aby vydrželi v nasazeném tempu

 

Ps4

Vítězství má nova konzole v kapse. Dnes již to mohu říct. Není tu nikdo jiný. Microsoft je ztraceny a PC platforma se stala nejen zbytečnou a díky neochotě PC hráčů hry kupovat i tou nejméně výhodnou. Steam se snaží zkurvit naše obývací pokoje. Rozum vsak lidstvo ještě neopustil a věřím v to, že nakonec osud potrestá a nechá padnout navždy do prachu.

Leonardo Di Capriovi

Jednoho Oscara, by Akademie dát mela. Vlk je ten film. Ten film je skvost. Ten skvost je démon.

Nintendu

Aby se jim to znovu povedlo nakopnout.

Všem svým blízkým a blízkým vzdáleným

Tak jako vždycky a upřímně.

Sobě

Sobě si přeji tiše s pláčem a okousanými klouby…

České republice

Aby se pokusil alespoň jeden z nás vyrvat ji ze spárů Ďábla. Když už vlast přímo nevyrve tak ať usekne alespoň jedno chapadlo zkurvené chobotnici. Kdybych se lépe učil, mohl ze mne být terorista.

Arsenalu Londýn

Arsenův arzén by zafungoval dobře a urvali titul.

Kultuře

Jen aby byla dobrá. Aby si na sebe vydělala sama a zároveň i posunula věci, tam kam se má. A alespoň jeden rok bez nového Wieveghova nebo Hřebejkova hlenu.

PLAYLIST 2014

Na co se Chlastač nejvíc těší ?

Watch Dogs

Splinter Cell ve městě. Odpověď všem techno optimistům na jejich hloupost. Tak nějak jsem si to představoval. Snad ta hra vyjde dřív, než bude pozdě. Proto taky, že GTA V vystřelilo první a skoro všechny pokusy zahubilo. Tohle je ale hra od Ubisoftu a tomu se dá docela věřit.

Snad to nebude v podělaném Assasins Creed stylu - totiž „sama se hraju a na co je mi hráč" hrou. Snad dostaneme přesně tolik brutality a akce kolik chceme.

<iframe width="640" height="360" src="http://www.youtube.com/embed/DqoQG_XYF-8?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 

World Cup 2014

Mistrovství světa ve fotbale se vrací po více než šedesáti letech do Brazílie a srdce fanoušků budou znovu hořet. Pro Chlasatače je důležitější oficiální hra kterou jako pokaždé vydá Electronic Arts. Každý započatý virtuální turnaj, bude znamenat nový příběh a slzy štěstí nebo zmaru k tomu prostě patří.

The Division

Fotko realisté, museli popadat dech, když viděli záběry s maximálně propocené ukázky ze hry. Tohle muselo dát hodně práce. Hodiny bez rodiny plné dříny ale tuším stály za to.

Destiny

Jestli mezi mačo a na čo? hrami na Xboxu něco vyčnívalo tak to bylo to Halo. Studio Bungie se svou novou hrou vyráží všade. A to je dobře. Velký je vesmír. Ještě větší je ale fantazie.

The Witcher 3: Wild Hunt

Legitimní důvod mít nebo si pořídit nadupané PC. Nejsem zarytý konzolista. Tvrdím, že pokud se týká her, PC v porovnání s konzolemi jen paběrkuje. V případu Withcher 3 – jedině PC verzi!

Mirrors Edge 2

Neskutečná klasika a kultovní hra se dočká nadupanejšího pokračování s ostřejší grafikou. Netuším, čím vlastně nabuší plánovaný sandbox. Nechám všechny představy a úvahy prozatím ležet.

 

Thief

Reeboot je poměrně jistota. Ve správném okamžiku vystřelená a zacílená na správné obecenstvo znovu nakopnuta značka zvítězí. Tomb Raider 2013 jako i DMC Devil May Cry mi ukázaly cestu k dosud opomíjeným vrcholům. V dobách kdy letěl Thief jsem u toho nebyl. Nenechám si to však ujít. Král stealthu není ani kýčovitý Metal Gear a bohužel ani Splinter Cell. Tímhle to všechno začalo.

Dying Light

South Park: The Stick of Truth

Seriál jako South Park ohraničuje určitý interval života. Studnicí moudrosti. Miluji jak scénariste beze studu zvrací na všechno a všechny bez rozdilu a nekorektně. Teším se na velkou věc. Film South Park: Peklo na Zemi dokazuje ze formát je správný, A já snad jednou v kariéře dohraju nějaké RPG...

 

 

The Order 1866

Londýn není zrovna čerstvý chleba. Nemuselo by to vadit, když bude akce, zábava a krev.

 

 

No Mans Sky

Všechno a nic zároveň ukazující trailer se mi líbí, Indie neznamená jen gejské nebo gender trendy kokotiny jako Stanley Parable či Gone Home. Stejně jak u Mirrors Edge 2 zatím nechám svým představám. Trailer slibuje mnoho a ja v tom cítím takovou pohádkově explorační atmosféru.

Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama