Counter-Strike: Global Offensive – dojmy z uzavřené bety
Speciály Counter-Strike: Global Offensive Článek Counter-Strike: Global Offensive – dojmy z uzavřené bety

Counter-Strike: Global Offensive – dojmy z uzavřené bety

Martin Cvrček

Martin Cvrček

15

Konečně se nám podařilo proniknout do uzavřeného betatestu nového Counter-Strike, abychom vám jako vždy zprostředkovali vlastní dojmy. Nechybí ani slepice.

Reklama

Co si budeme nalhávat, mezi hráči se najde dost velký počet jedinců, kteří na nový Counter-Strike nehledí s dvakrát velkou důvěrou. Většina pochybovačů sice na hru nadává, protože to dělají i ostatní, nebo že si hrají na „progamery“, ale to nic nemění na tom, že jich opravdu není málo. Teď už ale můžu s klidem říct, že nadávky jsou většinou dost neoprávněné. Global Offensive se sice tváří jako pouhý reskin CS: Source, ale pod slupkou se skrývá plnohodnotná alternativa.

Stará známá místa

Na první pohled určitě zaujmou mapy, které prošly řadou nejen vizuálních změn. Aktuální beta nabízí klasiky de_dust, de_dust2, de_inferno, de_nuke, de_train, cs_italy a cs_office. Některé z nich se dočkaly opravdu jen vizuálních změn, ale s některými kousky si tvůrci pohráli trochu víc. Nejvíce je to vidět na de_dust. Respawn teroristů už není tak odlehlý, nad trochu prodlouženým podchodem vede dřevěná lávka, a z nedalekého balkonu vede postranní schodiště do zmíněného podchodu. Zatímco první dvě úpravy jsou jenom ku prospěchu, postranní schody mi zrovna moc nesedí. Celý úsek mapy je totiž kvůli tomu dost zmatečný, stinné schodiště navíc nabízí dost prostoru pro campery. Bohužel se ale obávám, že schody jen tak nezmizí.

Menší proměnou prošla i moje oblíbená cs_italy. Vinný sklípek je trochu menší než dříve, což má mimo jiné za následek, že dveře nad schody vedoucí původně do sklepa nevedou tam, nýbrž na nedaleký balkon. Hlavní ale je, že se vrátily oblíbené slepice. Tentokrát jsou navíc náhodně generovány, takže už nestojí na dvou předem daných místech, ale běhají kdekoliv. I u rukojmích, kteří teď opravdu vypadají jako rukojmí (páska přes oči a svázané ruce) a ne jako civilisti co tam jen dobrovolně stojí. Celkově se úprava starých map povedla. Dust ani Dust2 už sice nepůsobí tak vyprahle, ale zato mnohem živěji, což platí i o ostatních.

Nové a nepoznané

Global Offensive však nezůstává jenom u proměny původních map, rozhodně lze očekávat i pár úplně nových. Už teď nabízí beta dvě, a to de_lake a de_stmarc. Z názvu je jasné, že i ony jsou určené na pokládání bomby, co už ale není jasné, je jejich zaměření na nový mód Arsenal. Ten je specifický hlavně v tom, že místo pro položení bomby je jenom jedno. Mapy totiž nejsou zrovna rozsáhlé, navíc ani k tomu jednomu položení často vůbec nedojde. Arsenal je totiž výjimečný i něčím jiným, a to systémem, že začínáte s určitou zbraní a s každým zabitím se dostáváte k lepším kvérům. Pro příklad, jako CT začínáte s M4A1, pokud někoho v kole sejmete, získáte P90, postupem času třeba Desert Eagle, přičemž nejvyšší meta je AWP. Pokud v daném kole (dohromady jich je 10, navíc se po pěti strany prohodí) zabijete víc nepřátel, kromě lepší, tedy spíš výhodnější zbraně získáte do dalšího kola i nějaký ten granát. Celkově jde o variaci na fanouškovský mód Gun Game, jenž veteráni CS 1.6 určitě znají. Obě mapy, Lake i St. Marc, v neposlední řadě vypadají parádně. Pokud jde o další módy, aktuálně je na výběr kromě Arsenalu i Competitive, což je klasika s tím, že je aktivní friendly fire, a Casual, kdy se kevlar kupuje automaticky a friendly fire je mimo provoz. Ideální pro nováčky.

Poznejte staré i nové argumenty proti nepříteli

Stejně jako mapy, hrají v CS klíčovou roli i zbraně. I v tomto případě se vrátila řada starých známých v čele s AK-47, M1A1, Augem, AWP, P90, Desert Eaglem nebo M249. Všechny se naštěstí chovají stejně jako dřív, stejně tak s výjimkou Auga, SG553 a sniperek pořád chybí zaměřování, takže se člověk musí víc snažit a lépe mířit, a jako bonus se konečně jmenují tak, jako ve skutečnosti. Zkrátka, jestli se vám s těmito zbraněmi dařilo v 1.6 a Source, bude se vám dařit i tentokrát, protože se v tomhle ohledu nezměnilo nic. Klasické zbraně pak doplňuje několik nových, hlavně MP7, PP-Bizon, Tec-9 nebo kulomet Negev. Z několika nových brášků se mohou těšit i granáty, nyní doplněné o molotov a decoy grenade. To první se skvěle hodí pro taktizování a odříznutí cesty nepřítele, pro to druhé nějak nevidím využití. Všechny zbraně si každopádně můžete opět kupovat z buy menu. Ani to se nevyhnulo změnám, a to pořádným. Neuvěřitelně přehlednou hranatou tabulku vystřídalo kruhové menu, na něž si musí člověk dost zvykat. Neříkám, že je horší, ale není ani lepší. Je prostě jiné a je to určitá změna, v níž ale nevidím velký problém. Se změnou samotného menu souvisí i sloučení kulometů a brokovnic do jedné sekce, fakt, že duální Berety (každá do jedné ruky) mohou nyní kupovat i CT, a menší změny v klávesových zkratkách pro nákup. I na ty se dá zvyknout, tentokrát např. pro kevlar musíte stisknout místo B – 6 – 2 B – 5 – 2. Některé zkratky však zůstaly, třeba pro Aug (B – 4 – 4) nebo AK-47 (B – 4 – 2).

Musím říct, že se zbraněmi jako takovými jsem zatím nadmíru spokojený. Decoy granát sice zatím postrádá smysl a v samotné hře jsem ho viděl jen výjimečně, s Negevem netrefíte ani vrata od stodoly, ale od toho je to beta, aby se vše vyladilo. Stejně si ale neodpustím rýpnout do jednoho trochu většího problému, a to hitzón postav. Ty jsou zatím nastaveny trochu nešťastně, což je vidět hlavně v situaci, kdy s automatem stojíte na delší vzdálenost proti nepříteli s AWP. Pokud se mu rovnou netrefíte do hlavy, můžete do něj střílet, jak chcete, ale stejně bude mít dost času zastavit (!!!), zamířit a zabít vás, což je docela častá praxe. Tenhle prvek bude chtít opravdu dost změn. Paradoxní je, že boti, kteří taktéž nechybí, jsou nyní zatraceně přesní, často i přesnější než reální hráči. To takhle kličkujete uličkami v cs_office, na druhé straně místnosti uvidíte krčícího se bota a prásk, headshot a je po vás. V Source a 1.6 to nebylo až tak běžné. A tentokrát? Tentokrát není problém to zažít třikrát během jedné hry. No, aspoň teď bude plnění značně rozšířených achievementů ve společnosti botů o poznání těžší.

Legenda je opravdu zpět

Podtrženo sečteno, zatím mám z Global Offensive radost. Counter-Strike je prostě zpět, v plné síle. Teď už vlastně jenom stačí, aby Valve pokračovalo v přidávání map, herních módů a zbraní (očekávat lze třeba původní mód Gun Game/Ams Race nebo paralyzér) a v odstraňování četných chyb. Zatím jde ale o ranou betaverzi, takže jsou chyby víc než akceptovatelné, ať už ty, jež jsem zmínil, nebo ty další, třeba zabugovaná mini mapa na de_train. Jedno je ale jisté. Většina stížností může jít do háje, protože už teď Global Offensive nabízí prakticky vše, co vůbec lze od nového CS očekávat. S až moc velkými změnami už by to nebyl Counter-Strike, jak ho známe. Zatím ale je, a má skvěle nakročeno k tomu stanout vedle, nikoliv nad své dva starší kolegy. Jestli tedy Valve zároveň dodrží i nižší cenu, určitě půjde o skvělou a hlavně důstojnou a plnohodnotnou alternativu k 1.6 a Source, na níž by si neměli vylámat zuby ani nováčci. Vylámat si zuby mohou tak maximálně konzolisté, zatím je GO především nemilosrdná old-school PC hra. Jak ale říkám, zatím jsem nadšený, a to Counter-Strike hraji už více jak šest let. Na závěr bych doporučil zhlédnout řadu screenshotů v mé Steam galerii a jedno video ze hry. Ty slepice jsem prostě musel využít.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama