Cyberpunk 2077 Novinka Cyberpunk 2077 s Path Tracingem v testu Digital Foundry

Cyberpunk 2077 s Path Tracingem v testu Digital Foundry

Jan Urbančík

Jan Urbančík

3
Platformy PlayStation PlayStation 4 Xbox Xbox Series X|S PlayStation PlayStation 5 Windows PC Xbox Xbox One

Realistické nasvícení, které je pravděpodobně budoucností videoher.

Reklama

Path Tracing je technologie, jež je tu s námi poměrně dlouho, ale až donedávna bylo prakticky nemyslitelné rozběhnout ji v reálném čase. Změnilo se to s různými remastery starších her, jako byl například loni vydaný Portal RTX, ale nyní přichází první novější AAA hra, která tuto technologii implementuje. Řeč je samozřejmě o Cyberpunku 2077, jehož režim Ray Tracing: Overdrive dorazí do hry už v úterý 11. dubna. Ještě před vydáním si však novinku mohla vyzkoušet redakce Digital Foundry, která přinesla i srovnávací video.

Podrobněji o Path Tracingu píšeme například v tomto článku, ale jednoduše řečeno jde o plnou implementaci Ray Tracingu. Zatímco hybridní RT, který šel zapnout v Cyberpunku už předtím, byl použit jen na vybrané věci jako stíny či odlesky, Path Tracing se stará o přímé i nepřímé nasvícení úplně celého prostředí. Díky tomu je tak celkové nasvícení mnohem přirozenější a všechna světla vrhají stíny, což bylo předtím prakticky nemyslitelné. Záběry myslím mluví samy za sebe, rozhodně doporučuji se na video podívat.

Výkon samozřejmě není ideální, na aktuálně nejvýkonnější grafické kartě RTX 4090 hra v nativním 4K běží okolo 18 FPS. Alex Battaglia z DF nicméně dodává, že při zapnutí upscalovací technologie DLSS v režimu Performance se dostanete na vytoužených 60 FPS a díky generování snímků pak na přibližně 95 FPS. Díky těmto dvěma technologiím by tak mohly mít šanci i hráči s méně výkonnými kartami, především v nižších rozlišeních. Stále je však dobré mít na paměti, že i podle vývojářů jde pouze o technologické preview – ukázkou toho, co Path Tracing dokáže. Autoři počítají s tím, že RT: Overdrive většina lidí zřejmě pořádně nerozjede. Za pár let už to ale bude úplně jinak.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama