Cyberpunk 2077 se nutně nevyhýbá politickým tématům
Cyberpunk 2077 Novinka Cyberpunk 2077 se nutně nevyhýbá politickým tématům

Cyberpunk 2077 se nutně nevyhýbá politickým tématům

Martin Cvrček

Martin Cvrček

6
Platformy Windows PC PlayStation PlayStation 4 Xbox Xbox One

Předloha je komplexní kritika světa, v němž žije její autor, a hra něco takového zjevně nepomine.

Reklama

Cyberpunk 2077 je momentálně jedním z nejostřeji sledovaných projektů herního průmyslu a s ohledem na to, jak moc do všeho v dnešní době prosakuje politika, musela dříve či později přijít otázka, jestli bude nový počin CD Projektu RED politický. A také přišla, a to jako součást rozhovoru magazínu Official Xbox Magazine s designérem questů Patrickem Millsem, který potvrdil, že politice se hra nutně nevyhne, ale asi se na ni nezaměří tak, jak by mnozí čekali. Na rozhovor upozornil server PC Gamer.

Mills zdůrazňuje, že Cyberpunk 2077 je hra o lidech na vrcholu, kteří mají moc, a lidech na dně, kteří nemají nic. O tu moc se mohou postarat peníze, hierarchie, technologie nebo násilí. Zasazení předlohy, tedy papírového RPG Cyberpunk 2020 od Michaela Pondsmitha, je stejně jako zasazení původních knih Zaklínače komplexní kritikou světa, v němž autor žije. A vývojáři se od tohoto pojetí nehodlají odklánět. Naopak si myslí, že je to něco, co je odlišuje od ostatních. Kyberpunk je přitom podle Millsových slov nevyhnutelně politický žánr a sám Cyberpunk je nevyhnutelně politická série. Jak se tedy zdá, čeká nás spíše nenápadná kritika stavu současného světa jako takového a nebude si automaticky brát na paškál konkrétní osoby, které se v dnešní době projevují.

Nebyla by to novinka Cyberpunku 2077 na Zingu bez tlumočení dalších střípků herního světa, v němž se hra odehrává a jenž postupně lidé z CD Projektu RED přibližují. Minulý týden se konečně zaměřili na samotné korporace. Město Night City je globálním centrem pro operace megakorporací a domovem regionálních odnoží korporátních gigantů, jako jsou například společnosti Arasaka a Militech. Arasaka se specializuje na ochranné služby a americkou distribuci svých produktů vyrobených v Japonsku. Během let si tento moloch vybudoval temnou reputaci jakožto korporace, které byste se měli bát, protože zametá své stopy za pomoci kybervrahů, armády právníků a údajného napojení na yakuzu.

Militech je oproti tomu prodejce zbraní se sídlem na východě Spojených států. Úzce spolupracuje s policejními a armádními složkami a značnou měrou se podílel na nasazení civilních bezpečnostních systémů. Jedná se o značně rozsáhlého výrobce vojenské technologie vysoké kvality, která zahrnuje jednoduché střelné zbraně i těžce ozbrojená vojenská vozidla. Night City je navíc plné mnoha obchodů, restaurací a podniků, jež nachází inspiraci v japonských, čínských, filipínských nebo indských kulturách. Může jít například o Kiroshi Optics, Kabayan Foods, Fuyutsuki Electronic nebo Masala Studios. V herním světě není nouze ani o maneki-neko sošky nebo o vyobrazení na motivy tengu.

V Night City se můžete setkat i s tzv. Trauma Teamy. Jedná se o týmy zdravotnických záchranářů cvičených v boji, kteří udělají cokoliv, aby uchránili své klienty. Ti, kteří jsou dost bohatí na to, aby si služby a lékařský plán Trauma Teamu dovolili, obdrží kartu a čipový implantát. Jakmile čip rozpozná zdravotní problémy v klientově organismu, okamžitě vysílá signál příslušnému Trauma Teamu, který se co nejrychleji přiřítí, aby stabilizoval a vyzvednul svého pacienta, a to bez ohledu na denní či noční dobu nebo bouřlivost prostředí, v němž se ten bohatý chudák roznemohl.

Cyberpunk 2077 předobjednáte v našich obchodech Xzone.cz a GameExpres.sk.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama