Další Half-Life – Spekulace, nápady, dohady
Speciály Článek Další Half-Life – Spekulace, nápady, dohady

Další Half-Life – Spekulace, nápady, dohady

Martin Cvrček

Martin Cvrček

22

Nevíme jak vy, ale nás už to čekání na pořádné detaily o dalším díle legendární ságy Half-Life přestává bavit. A tak by nebylo od věci veškeré dosavadní info nějak shrnout, a připočíst k tomu naše a obecné spekulace a nápady.

Reklama

Upozornění: Článek může obsahovat spoilery, proto čtěte na vlastní nebezpečí.

Samé otázky a žádné odpovědi

Ačkoliv jsme se oficiální cestou dočkali nanejvýš tří artworků a ujištění, že se na dalším Half-Life pracuje a že se s hrdinou Gordonem Freemanem nevidíme naposledy, pro mnoho hráčů včetně autora článků je další HL mnohem očekávanější, než kdejaká dávno oznámená a představená hra. Proč tomu tak je? Co vlastně můžeme od toužebného pokračování čekat? Jak nám Combine zatopí tentokrát? Promluví už konečně Gordon Freeman? Jaká další významná postava zemře? Můžeme očekávat propojení s Portalem?

Můžete vidět, že možných otázek na další Half-Life je neskutečné množství. Jak to tak vypadá, dokud se nedočkáme pořádných informací nebo ještě lépe různých screenshotů a videí, většina z nich zůstane nezodpovězena. O to víc je ale prostoru pro dohady a spekulace. A právě o nich je tento článek. Tak vzhůru do toho.

Epizoda 3 nebo rovnou Half-Life 3?

Ze všeho nejdříve začněme názvem hry. Poslední hra pod značkou Half-Life, tedy Epizoda 2, byla vydána v listopadu roku 2007 jako součást senzační kompilace Orange Box. Správně, 2007. A teď máme jaký rok? 2011. Od vydání posledního Half-Life tak uplynuly zhruba čtyři roky. To je vzhledem k epizodickému plánu, jež chtělo Valve s Half-Life 2 uskutečnit, trochu šílený fakt, co? A právě tento fakt nejvíce podporuje spekulace, že namísto pouhé epizody se dočkáme regulérního Half-Life 3. K tomu dopomáhá pár dalších věcí, které můžou znít směšně nebo naprosto bezvýznamně, přesto ale můžou mít určitou váhu.

Občas se stává, že Valve pustí mezi hráče různé kvízy, jako třeba jakou jejich hru mají fanoušci nejradši, nebo jaké pokračování by si nejvíc přáli. Asi už chápete, snad ve všech takových kvízech, (k vidění např. ve virtuální publikaci Portal 2: Finest Hours od Geoffa Kiegleyho) není žádná Epizoda 3, vždycky v nich vidíme vyloženě Half-Life 3. Další, byť na první pohled úsměvná zvláštnost je, že když se nějaký redaktor vypraví osobně do Valve a po návratu vtipkuje, jak mu ukázali další Half-Life (což není až tak ojedinělý případ) také nezmíní Epizodu 3, ale HL3. Takový případ můžeme vidět i v našich končinách, konkrétně v časopise SCORE, kdy se jeho tehdejší šéfredaktor Jan Modrák vypravil do Valve, aby tam zrecenzoval Left 4 Dead 2, a v úvodníku následujícího čísla časopisu píše o tom, jaká je škoda, že mu neukázali Half-Life 3. Nebo prý ukázali, ale on nám to nesmí říci. Jedná se o pouhou neznalost značky? Jak už jsme řekli, takových případů můžeme najít více, takže bychom si tak jistí nebyli.

Nejdůležitějším a nejviditelnějším důvodem k takovým spekulacím je však samotná doba vývoje. I přesto, že jsme se po Epizodě 2 dočkali obou dílů Left 4 Dead, druhého Portalu a brzy nás čeká i DotA2, podle nás Valve celou dobu dělá i na dalším Half-Life, a nějak pochybujeme, že by víc jak 4 roky dělali na pouhé epizodě, byť sebevíc kvalitní a epické. Stejné pochybnosti jako my má samozřejmě spousta dalších fanoušků, kteří navíc dodávají, že Valve určitě po tu dobu pracuje také na novém enginu. No, je to docela možné. Nesmíme totiž zapomenout, že první a druhý díl Half-Life, nehledě na datadisky od Gearbox Software, dělí přibližně 6 let, přičemž jsme se s HL2 dočkali dodnes skvěle fungujícího Source enginu. Co když se historie opakuje? Vůbec bychom se tomu nedivili, a ani by nám to nevadilo. Source engine dodnes šlape jako nejdražší Rolexky a díky komunitě má zajištěnou ještě hodně dlouhou životnost, nicméně už je mezi námi 8 let, což je i na tak špičkový engine docela dlouhá doba. Tak uvidíme, s čím se nakonec Valve vytasí.

Co příběh?

Ať už se ale bude další díl jmenovat Half-Life 2: Epizoda 3 nebo Half-Life 3, nejdůležitější je samozřejmě samotný příběh. V jeho případě jsme si už o poznání jistější, a to vzhledem k zakončení Epizody 2. Pro připomenutí, doktor Kleiner nalezl v souborech, jež Alyx Vance zkopírovala z počítače Citadely v Epizodě 1, nejen informace o zmizelé doktorce Judith Mossman, ale také soubory o jisté lodi Borealis, uvízlé kdesi v arktické oblasti. Borealis podle všeho ukrývá mocný zdroj síly, který může podle Kleinera porazit jednotky Combine, zatímco podle dobrosrdečného Eliho Vance zase může znamenat zkázu pro zbytek lidstva. A tak se Gordon Freeman a Alyx Vance v doprovodu mohutného mechanoida Doga a Eliho Vance chystají na cestu vrtulníkem za nalezením, a snad i zničením Borealis. Než však duo hrdinů nastoupí do připraveného vrtulníku, zaútočí na skupinu dvojice Combine Advisorů, zabije Eliho Vance a nebýt Dogova zásahu, byl by ámen i s Alyx a Gordonem. Závěrečné titulky pak nastupují zrovna ve chvíli, kdy Alyx oplakává mrtvolu chudáka Eliho, který padnul hrůznou, ale hrdinskou a čestnou smrtí…

Takže je to jasné. Jakmile si Alyx otře slzy, nastoupí spolu s Gordonem Freemanem, a možná i s Dogem do vrtulníku, aby nalezli (a zničili) loď Borealis a doktorku Mossman, jak si přál Eli. Možná to zní jako jednoduchá zápletka, ale Valve dosud nikdy nezklamalo, a tak se můžeme určitě těšit na něco nevídaného. Co víc, můžeme očekávat i jisté propojení s universem Portalu, protože Borealis je majetkem Aperture Science, tedy společnosti v pozadí obou dílů Portalu. Ještě ke všemu je v Portalu 2 skrytý dok, kde kdysi kotvila právě loď Borealis. Jenomže, co útroby lodi skrývají? Portálovou zbraň? Vidíte, další otázka bez odpovědi. Teď je asi nejvyšší čas se zaměřit na konkrétnější příběhový prvek, a to postavy.

S kým se uvidíme?

Hlavní postava musí být opět Gordon Freeman, to je snad jasné, díky tomu tak určitě můžeme očekávat přítomnost dalších postav, jako je krásná Alyx Vance, věrný mechanoid Dog, ukecaný doktor Isaac Kleiner a možná se alespoň na chvíli uvidíme s pro změnu dost odměřeným doktorem Arnem Magnussonem. A pokud se hledání vydaří, čeká nás také shledání s Judith Mossman. Že vám mezi postavami někdo chybí? Možná to je Barney Calhoun, bývalý sekuriťák v komplexu Black Messa z prvního dílu, jenž v HL2 dělal pro rebely v přesvědčivém přestrojení za vojáka Combine, a v HL2 Epizodě 1 pro změnu organizoval útěk zbývajících rebelů z City 17. V Epizodě 2 se po něm však slehla zem, nepadlo o něm ani slovo, a tak můžeme čekat, že se vrátí v dalším díle. No a samozřejmě nesmí chybět ikonický G-Man. Můžeme jenom doufat, že nás čeká nějaké to rozuzlení toho, co má vlastně G-Man za lubem a kdo to vůbec je, nicméně se můžete vsadit, že až se zas ukáže na scéně, bude to bomba.

Jestli nás vážně čeká nějaké to provázání s Portalem, možná nás dokonce čeká zapojení hlavní hrdinky Chell, při nedávných rozhovorech o Portalu 2 totiž tvůrci řekli, že závěr hry má být takovým pěkným uvedením Chell do světa Half-Life. U toho, co kdy kde Valve řeklo, ještě zůstaneme. Relativně krátkou dobu po vydání Epizody 2 se tvůrci nechali slyšet, že spolupracují s hluchoněmými, což bylo demonstrováno na videu jedné přednášky. Pokud nás paměť neklame, tehdy Valve jenom tak na okraj naznačilo, že díky této spolupráci nás čeká i nějaká hluchoněmá postava. To bychom si rozhodně nechali líbit.

Ještě doplníme naši vlastní spekulaci. Ať už jde o samotného Gordona, doktora Kleinera, Eliho Vance, G-Mana nebo Barneyho, setkali jsme se v HL2 snad se všemi významnými postavami z jedničky a obou datadisků. Až na jednu postavu, a tím je desátník Adrian Shephard, protagonista datadisku Opposing Force. Dodnes nějak nevíme, jak to s ním skončilo, po rozhovoru s G-Manem na konci datadisku na nás akorát vyskočila hláška, že byl někam „uklizen“, a to je všechno. Podle nás by bylo bezva, kdyby se Shephard vrátil, a to v jakékoliv podobě a roli.

S kým a proti komu půjdeme

Pokud jde o nepřátele, snad se opět utkáme s vojsky Combine, a to se vším, co k nim patří, tzn. s řadovými pěšáky a elitními vojáky oděnými v bílém, dále s obrovitými Stridery, vražednými Huntery, a tentokrát i s jejich veliteli, Combine Advisory, což jsou něco jako obří housenky disponující telepatickými schopnostmi. V závěru Half-Life 2 odehrávajícím se v útrobách Citadely jsme navíc mohli krátce vidět nějaké kráčející kolosy, takže bychom se možná mohli konečně setkat i s nimi.

Tentokrát si však nejsme jistí, jestli se potkáme s klasickými zombíky. Pokud se bude další díl odehrávat v arktických oblastech, mohli by mít Headcrabi, a tudíž všichni zombíci vzniklí díky nim, docela problémy se zimou, takže jsme dost zvědaví, jestli je Valve nakonec od hry zařadí nebo ne. Ale bez Headcrabů by to prostě nebyl Half-Life, takže my je tam prostě chceme.

V boji proti všem nástrahám světa nám nejspíš opět budou pomáhat jak samotní rebelové (i když opět záleží na lokaci), tak i mimozemští Vortiguanti, kteří se v průběhu všech dílů ukázali jako lepší a lepší spojenci. A kdo ví, možná potkáme i další mimozemské spojence.

Konec spekulacím

To by bylo asi všechno, co nás napadá. Ať už nás ale čeká Epizoda 3 nebo HL3, ať se setkáme s jakýmikoliv nepřáteli, s jakýmikoliv spojenci a v jakémkoliv prostředí, jedno je jisté. Celá série Half-Life má tak skvěle nakročeno, že nás asi nečeká žádná špatná hra. Nezbývá nám tedy než doufat a modlit se, ať Valve hru oznámí co nejdříve, protože minimálně PC scéna je bez Gordona Freemana tak nějak chudší a prázdnější (přeci jen jde o dost možná nejvíce ikonického hrdinu PC platformy). Oba díly Portalu, jež můžeme také považovat za součást Half-Life universa, jsou sice báječné výplně toho věčného čekání, ale po vydání dvojky už nám zkrátka pomalu dochází trpělivost. Tak hněte páčidlem Valve, na vaše další dílo čekají miliony nedočkavých fanoušků.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama