DayZ rozšíří oficiální adaptace PvP módu Survivor GameZ
DAYZ Novinka DayZ rozšíří oficiální adaptace PvP módu Survivor GameZ

DayZ rozšíří oficiální adaptace PvP módu Survivor GameZ

Martin Cvrček

Martin Cvrček

1
Platformy PlayStation PlayStation 4 Windows PC Xbox Xbox One

Tvůrci navazují na odkaz módu a turnaje, který existoval ještě před rozmachem battle royale.

Reklama

Pokud se aktivně věnujete DayZ už od dob původního modu pro Armu 2, dost možná jste se setkali s PvP módem Survivor GameZ, v němž se časem pořádaly i turnaje. Nutno přitom podotknout, že i když by se koncept režimu pro 32 hráčů z dnešního pohledu dal označit za battle royale, byl uveden v roce 2012, dávno předtím, než se ze subžánru battle royale stala móda. Tedy před vydáním PUBG (jeho autor, Brendan Greene, kdysi označil Survivor GameZ za jeden ze zdrojů inspirace) či Fortnite.

V minulosti se hovořilo o tom, že se dočkáme oficiální podoby Survivor GameZ, na níž budou pracovat vývojáři z Bohemia Interactive, ale až nyní jsou k dispozici první detaily. Nakonec půjde o rozšíření samostatné verze DayZ, přičemž majitelé hry na PC se už nyní mohou na oficiálním webu hlásit do alfatestu. Za zmínku také stojí, že se na vývoji nepodílí autoři původního modu, a to ani Brian Hicks, který před odchodem z Bohemia Interactive zastával pozici kreativního ředitele DayZ.

Tvůrci z týmu Bohemia Interactive v Bratislavě slibují battle royale survival titul, který je možné hrát na vlastní pěst nebo ve dvojicích. Survivor GameZ se však od běžně vídaného battle royale konceptu v různých ohledech liší a oficiální verze na tom zjevně nebude jinak. Každý zápas proto sestává ze tří fází, během nichž se přeživší s jediným životem musí přesunovat do odlišných zón. První dvě zóny jsou ohraničeny fyzickými bariérami a jak je zvykem, pokud se za ně vydáte, čeká vás trest ve formě udíleného poškození a nakonec úmrtí. Každá fáze navíc nabídne odlišné vybavení, které je třeba najít, a jak zápas postupuje, můžete se dostat k lepší a lepší výbavě. Na některých místech, tzv. hot spotech, lze navíc narazit na předměty, jež nikde jinde nenajdete. Nebo najdete, ale jen s velkými obtížemi.

Pravděpodobně nejspecifičtějším okamžikem zápasu Survivor GameZ je třetí, poslední fáze. Během ní je na mapu vždy umístěn speciální objekt označený zeleným kouřem. Postupem času kouř zčervená a v ten moment začíná skutečný boj o přežití. Všichni přeživší hráči jsou totiž rázem zraňováni a míra udíleného poškození závisí na tom, jak daleko jste od zmíněného objektu. Když však u něj provedete patřičnou interakci, můžete se udíleného poškození zbavit.

Při přesunu mezi jednotlivými fázemi lze navíc dosáhnout určité výhody za pomoci pojízdné V3Sky či nálezů užitečné výbavy v místech havárie vrtulníku, označených šedým kouřem. Během boje si můžete vypomáhat také řadou léčivých předmětů, použitelných jednou či víckrát. S jejich pomocí lze okamžitě doplnit část ztraceného zdraví či probrat spoluhráče ze stavu bezvědomí.

Datum vydání Survivor GameZ pro samostatné DayZ zatím není známé, stejně tak není aktuálně příliš jasná ani otázka dostupnosti rozšíření na konzolích PS4 a Xbox One či případná cenová politika. Zatím je však vše zdarma a tvůrci tvrdí, že řada rozhodnutí bude záviset na přijetí a zpětné vazbě hráčů. Pokud se každopádně chcete zúčastnit testování alfy na PC, připravte si stabilní internetové připojení, kopii DayZ a PC vybavené minimálně operačním systémem Windows 7/8.1, procesorem Intel Core i5-4430, 8 GB RAM a 25 GB volného místa na disku.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama