Dead Rising 2: Off the Record – závan deja-vu
Dead Rising 2 Recenze Dead Rising 2: Off the Record – závan deja-vu

Dead Rising 2: Off the Record – závan deja-vu

Michal Maliarov

Michal Maliarov

3

Už se vám někdy stalo, že jste hráli hru a neustále vás nahlodával pocit, že už ji máte jednou za sebou? Vítejte v Off the Record.

Reklama

I když, Off the Market by bylo mnohem přesnější označení, protože právě tam hra patří. Přibližně před rokem se na trh dostalo regulérní pokračování prvního dílu skvělé hororové akce Dead Rising. Místo novináře Franka jsme přesídlili do bot Chucka Greena a snažili se během několika desítek hodin udržet naší malou nakaženou dcerku naživu. Jak jste se mohli dozvědět z naší recenze, jednalo se o originální a zábavnou řezanici.

Další případ

Nyní se vracíme do kůže všemi žádaného a ostříleného novináře Franka Westa, abychom rozlouskli další případ, který by jej vrátil na žurnalistické výsluní. Ve Fortune City se totiž děje něco nekalého a zombie se opět dostali do ulic. Nepřipomíná vám to něco?

Ano, přesně to samé se stalo i ve druhém dílu a podobností je bohužel více, než by bylo zdrávo. Už úvodní část hry je protkaná naprosto stejnými událostmi a jediné, co mi zde chybělo, byla malá holčička v náruči. A tím nemyslím velkou podobnost, nýbrž naprosto totožné filmečky, postavy i události. Jen s tím rozdílem, že místo Chucka bude vyjeveně koukat Frank. Capcom naštěstí pobral dostatek rozumu, aby příběh obohatil o své vlastní filmečky a průvodné rozhovory (přece jen, příběh je tu jiný), to ale nemění nic na faktu, že vás po celou dobu hry bude provázet silný pocit deja-vu plný starých dialogů, okoukaných postav a známého prostředí. A rozhodně to není pocit, který tlačí z oka slzu radosti.

Pro plné pochopení všech mechanismů hry doporučujeme přečíst naši recenzi na Dead Rising 2. Nezměnilo se totiž takřka nic. V této recenzi se tak budu věnovat jen inovacím a přidané hodnotě.

Že bych tady už byl?

Městečko Fortune City je velké a rozlehlé a rozhodně dává možnost neskonalého vyžití. Bohužel stejně jako v plnohodnotném druhém dílu i zde není příběh dostatečnou motivací a jediný důvod, proč tak Off the Record opravdu hrát je čirá zábava. Pokud zbožňujete kuchání zombíků těmi nejbizarnějšími způsoby, je to hra pro vás. Nově naleznete ve hře mnoho přidaných bonusových karet pro zaplácání ještě bizarnějších zbraní a možnosti customizace vzhledu postavy je tentokrát o něco vyšší. Chybět nebudou další šílení bossové a nepřátelé, nic z řady ven vybočujícího ale nečekejte.

Kromě dobře známých míst se podíváte do několika nových oblastí včetně velkého zábavného parku, stále to však není dost k tomu, aby z Off the Record voněla zcela jiná hra. Naopak velkou novinkou je zbrusu nový Sandbox mód. Premisa je prostá – žádný časový limit, žádný příběh a žádné mise. Jen čirá a ničím nerušená brutální zábava ve městě zombíků. Občasné challenge úkoly pomohou k přidání šťávy a pokud se začnete nudit i zde, stačí si přizvat do kooperačního režimu kamaráda přes online co-op. Ten je aktivní nejen v Sandbox režimu, ale i v příběhu, kde ale jedině hostující hráč může odklikávat postup hrou.

Ve dvou už je to rozhodně větší zábava a člověk na chvíli dokáže zapomenout, že vlastně hraje tu samou hru, která navíc k variabilitě kromě nekonečného počtu možných prostředků hromadného ničení ničím výrazně nepřispívá. Rozhodně stále můžeme žasnout nad tím, kolik pohybujících se zombíků se vejde na jednu obrazovku bez toho, aby se hra byť minimálně cukala, ale opravdu vám to stačí ke štěstí?

Příště upozornit pánové

Capcom mě osobně lehce urazil. Dovolil si totiž vydat za rok takřka totožnou hru s novým obsahem, který měl vyjít jako zdarma stažitelné DLC pro ty, co si koupili Dead Rising 2. Situaci o něco uklidňuje o řád nižší cena, to ale nemění nic na faktu, že je to drzost nejvyššího kalibru. Pro nováčky je Off the Record stejně úspěšným startem, jako kterýkoliv jiný díl série a hodnocení pro ně může být na stejné úrovni, jako měl dříve recenzovaný druhý díl. Já ale hodnotím titul ze strany toho, kdo už má Dead Rising 2 za sebou a jen hledá něco nového v zábavném zombijáckém univerzu. A slitování tu rozhodně není na místě.

Dead Rising 2

Verdikt

Berete-li Off the Record jako první hru série, patří na úroveň sedmičkové zábavy stejně, jako druhý díl. Jestli ale máte předchůdce za sebou, má pro vás recenzovaný kousek asi stejný smysl, jako pláštěnka v poušti.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Fortune City
nefalšovaný masakr
různorodé zbraně
Sandbox mód
kooperativní režim
opět slabý příběh
málo nového obsahu
dvojka přes kopírák
rychle nastupující stereotyp
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama