Dead Rising 4 – tisíce mrtvých zombíků
Dead Rising 4 Recenze Dead Rising 4 – tisíce mrtvých zombíků

Dead Rising 4 – tisíce mrtvých zombíků

Michal Burian

Michal Burian

16

Fotoreportér Frank West se vrací do colorádského městečka Willamett, kde to všechno v srpnu 2006 začalo.

Reklama

Recenzovaná verze: Xbox One

Pokud už jste měli dost změn v Dead Rising a vývojáři se vám nezavděčili odlišným prostředím, jiným protagonistou a dalšími novinkami, tak právě vám je určen dnes recenzovaný čtvrtý díl. V Dead Rising 4 se totiž vracíme na samotný začátek, do colorádského městečka Willamette, kde to celé v srpnu 2006 na Xboxu 360 začalo. Pamatujete?

Vánoce svátky klidu a pohody? To v Dead Rising 4 neplatí

V Dead Rising 4 se do městečka Willamette podíváme v kůži hlavního protagonisty Franka Westa, známého fotoreportéra, který toho za svou kariéru zažil mnoho. Pochopitelně to na něm zanechalo stopy. To vše ale musí Frank hodit za hlavu, stejně tak musí zapomenout na oslavu blížících se Vánoc. Svátky klidu a pohody si neužije, musí se soustředit na další nebezpečné dobrodružství. Se svéráznou Vicky Chu se totiž vrací do Willamette. Původně se mu tam nechtělo, měl výhrady, možná se i bál vrátit na místo činu, které ho stále provází ve zlých snech. Nakonec se ale nechal přemluvit a odcestoval do Willamette, aby odhalil pravdu o vládním spiknutí odpovědném za šíření nákazy. Té nákazy, která lidi proměnila v krvelačné, nemyslící zombie. To by si přece žádný reportér nenechal ujít.

„Mapu sice projedete za pár minut, ale budete se doslova prokousávat hordami nemrtvých, kteří vám budou stát v cestě.“

Město Willamette je těchto zombíků plné. A teď nemluvím pouze o nákupním centru se všelijakými obchody, které nezažijí pravou nákupní horečku před Štědrým dnem, ale o celém otevřeném světě. Právě z něho se celé zhruba dvanáctihodinové dobrodružství skládá. Už nejste zavřeni pouze v nákupním centru, ale vyrazíte také do ulic rozdělených na menší uličky a hlavní a vedlejší cesty. Jen od otevřeného světa neočekávejte rozsah jako u Grand Theft Auto nebo Watch Dogs. Dead Rising 4 je v tomto případě skromnější, ale to vám zase tolik vadit nebude. Mapu sice projedete za pár minut, ale budete se doslova prokousávat hordami nemrtvých, kteří vám budou stát v cestě. Pěšky by to byla sebevražda, proto je mnohem lepší, bezpečnější a rychlejší nasednout do některého z pojízdných vozů a vydat se vstříc novému dobrodružství. Při jízdě přejedete stovky zombíků, což se negativně odrazí na stavu vašeho automobilu, dodávky, traktoru či čtyřkolky. Nejen že se vám vysypou přední, zadní i boční skla, ale především se bude postupně vozidlo ničit, až začne hořet. Je tak nutné včas přesednout do jiného.

Jako zbraň může posloužit téměř cokoliv

Hordy zombíků budete zabíjet zejména zbraněmi nablízko, se kterými je to skutečně zábava. Do rukou můžete vzít obyčejný kus dřeva, baseballovou pálku, nějakou tu tyč nebo klidně monitor od počítače. Takovou třešničkou na dortu je potom funkční defibrilátor dávající pořádné elektrošoky. Hodit se bude ale také dezinfekční prostředek, kterým zombíka otrávíte, nebo hasicí přístroj. Ten zase zombíka zmrazí a vy ho jednou ránou rozsypete na malé kousky.

Čas od času se ke slovu přihlásí také klasické střelné zbraně. V Dead Rising 4 naleznete pistole, samopaly, odstřelovací pušky nebo velmi účinné raketomety. Bohužel se jich po světě zas tolik nepovaluje a hlavně mě po pár hodinách začalo unavovat měnit jednu zbraň za další jen kvůli nábojům. V tomhle podle mého Dead Rising 4 zaspalo dobu, po čase mi začalo vadit, že nemohu jen tak sebrat náboje a zbraň si tím pádem nechat.

„Nefalšovaná zábava ale přichází se zbraněmi, které si můžete vyrobit.“

Nefalšovaná zábava ale přichází se zbraněmi, které si můžete vyrobit. Po světě Dead Rising 4 se povaluje spousta nákresů, díky kterým dokáže Frank z obyčejných věcí vyrobit něco mnohem lepšího a účinnějšího. Navíc se tyhle vyrobené zbraně tak rychle neničí. Podle nákresů si můžete vyrobit kupříkladu ohnivý nebo ledový meč. Já osobně jsem si nejvíc oblíbil kladivo obohacené o granáty a kuš střílející barevné rachejtle. S nimi jsem odstřeloval hordy zombií z dálky a postupně si dělal cestičku k dalšímu úkolu. Nákresy ale poslouží také pro vylepšení vozidel. Z obyčejného auta rázem můžete udělat stroj na zabíjení.

Exo oblek dodávající sílu a odolnost

Už takhle mi Dead Rising 4 přišlo dost šílené. Autoři z Capcomu šli ale ještě dál a do hry přidali Exo oblek, který vám propůjčí netušenou sílu a odolnost. S Exo oblekem se mnohem lépe dokážete bránit přesile zombíků a navíc můžete ze země zvednout větší vánoční stromek a s ním se ohánět. Krom stromku poslouží například značka nebo klidně ohromné vánoční dárečky v obchoďáku, které byste jinak neuzvedli.

Tyhle drobnosti ani zdaleka nejsou jedinou výhodou Exo obleku. Tou hlavní jsou obrovské zbraně zastoupené rotačním kulometem nebo plamenometem. S nimi přichází do Dead Rising 4 to pravé peklo.

Pokud si teď říkáte, že Exo oblek ničí hratelnost, tak to má jeden zásadní háček. Tím je skutečnost, že Exo oblek vyžaduje energii, která se při jeho používání velmi rychle vybijí. Z toho důvodu budete tenhle sci-fi oblek využívat jen velmi málo, případně musíte po světě hledat armádní krabice, kde naleznete další Exo oblek. Jak jistě očekáváte, Exo oblek je součástí i několika příběhových misí. Tam se dokonce nevybíjí.

Vedlejší mise a postupné vylepšování schopností

Kupředu vás v Dead Rising 4 potáhne nejen příběh, který je plný černého humoru a několika překvapení, ale také postupné vylepšování schopností Franka. Za zabíjení zombíků, plnění vedlejších misí, posouvání v kampani nebo za fotografování získáváte zkušeností body, které se po určitém počtu promění v jeden zkušeností bod. Ten následně investujete do vylepšení některé ze schopnosti. Vybrat si takhle můžete třeba více zdraví, zvýšení staminy, vylepšení přesnosti pro střelné zbraně nebo přidáte další slot pro zbraně.

K misím v rámci příběhu nemám žádné velké výhrady. Skutečně mi však vadila skladba vedlejších misí. Ty se točí kolem záchrany civilistů. Jednou musíte dojít do budovy a zachránit civilisty, kteří se schovávají v místnostech před zombíky. Jindy narazíte na civilistu stojícího na náklaďáku, kolem kterého je tlupa krvežíznivých stvůr, nebo se postaráte o zničení místních gangsterů. Tady přichází největší kámen úrazu. Tím je recyklace celého obsahu. Třikrát za sebou jsem šel do stejné budovy, která byla akorát v jiné části mapy. Dokonce se mi stalo, že jsem zabil všechny zombíky v okolí, ale holka stále křičela z korby náklaďáku, ať ji zachráním.

Ještě mě zaujaly různé výzvy v herním světě. Hodně mě pobavil a celkem i překvapil závod motokár v obchodním středisku, kde jsem musel dokončit tři kola ve stanoveném čase. Výzva to nebyla velká, jen jsem se musel vyhýbat zombíkům, kteří mě zpomalovali. Podobných šíleností najdete v Dead Rising 4 více, včetně basketbalového koše a další radovánek.

Multiplayer pro čtyři hráče

Možnost zahrát si kampaň v kooperaci v Dead Rising 4 nenajdete. Místo ní se můžete vrhnout do multiplayeru, který je určen pro čtyři hráče. Pokud zrovna neseženete nějaké kamarády, případně cizí hráče, můžete se do dobrodružství pustit na vlastní pěst. Před začátkem si vyberete jednu ze čtyř dostupných postav, přičemž každá je vhodná pro jiný styl hraní. Mě se osvědčil bouchač Isaac. Vám ale třeba sedne něžnější Jessa. Multiplayer je každopádně rozdělen na čtyři epizody, které si odemykáte plněním různých úkolů a šílených výzev. Nejdůležitější ale je přežít do dalšího dne. I v online hře získáváte zkušeností body pro vylepšování své postavy, aby byla odolnější, unesla více zbraní a měla více staminy.

Multiplayer během mého testování fungoval bez problému. Hledání hráčů bylo celkem rychlé a nesetkal jsem se se žádným problémem, který by mi bránil v hraní. Je ale otázkou, zda se tímto způsobem Capcom zavděčí hráčům, kteří touží po co-op kampani.

Katastrofální technická stránka

Do této chvíle jsem Dead Rising 4 převážně chválil, ale to bohužel skončilo. Hra je totiž plná různých menších i větší chyb. V části věnované vedlejším misím jsem zmínil chybu, která mi nedovolila dokončit úkol. Podobných nešvarů je svět Dead Rising 4 plný. Nejvíce mi vadí samotný konec hry, kdy z ničeho nic vypadl zvuk v cut-scénách a bohužel nefungovaly ani titulky. Není problém narazit ani na vznášející se zombíky či neviditelné zbraně.

Nejvíce mi vadí samotný konec hry, kdy z ničeho nic vypadl zvuk v cut-scénách a bohužel nefungovaly ani titulky."

Další nešvarem je umělá inteligence. Chápu, že u zombíků toho vývojáři moc nevymyslí, ale o to si měli dát více záležet na chytrosti živých protivníků. Nejen, že se nekryjí, ostatně to nemůžete ani vy, ale oni se ani moc nebrání. To i prase, které jde na porážku, se brání víc než vojáci a jiní ozbrojenci v Dead Rising 4. V jedné z hlavních misí jsem se musel dostat na jeden střežený statek. Nejprve jsem protivníky eliminoval potichoučku zezadu. U jednoho jsem to ale zbabral a zazněl výstřel. Kupodivu mě nikdo nehledal a nepřátelé byli dost překvapeni, když jsem po nich najednou vystřelil. Takhle by se rozhodně umělá inteligence v roce 2016 chovat neměla.

Mohlo to být lepší

Po obsahové stránce, hratelnosti a grafice není Dead Rising 4 špatnou hrou. Sráží ji ale bohužel otřesná technická stránka se spoustou chyb a bugů, které narušují zážitek ze zabíjení zombíků. Kompletu nepomáhá ani špatná umělá inteligence živých nepřátel, recyklace obsahu a titěrný posun oproti dřívějším dílům. Exo oblek a nový druh zombíků to nezachrání. Naštěstí je to stále zábava. Z toho důvodu uděluji 7/10. Pokud by na tom byla hra po technické stránce lépe a vyvarovala se chyb, mohlo to být ještě o stupínek lepší, věřím ale, že Capcom na problémech zapracuje a brzy je opraví.

Dead Rising 4 koupíte na Xzone.cz a GameExpres.sk.

Dead Rising 4
Xbox Xbox One
Windows PC
PlayStation PlayStation 4

Verdikt

Dead Rising 4 není špatnou akční hrou. Zabíjení zombíků je stále zábavné, jen by to konečně chtělo se někam posunout a vymyslet něco nového s méně viditelnou recyklací obsahu. Exo oblek a nový druh zombíků nestačí. Hraní bohužel narušuje spousta technických chyb a bugů, bez nich by to bylo veselejší. Alespoň že v Dead Rising zůstal černý humor a zábava.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

že zabíjení kvanta zombíků je stále zábavné
spousta kontaktních a střelných zbraní s možností vyrábět vlastní kousky
multiplayer s různými úkoly, důležité je ale přežít
že Exo oblek přináší něco nového
že se v otevřeném světě nenudíte
šílené výzvy
spousta technických chyb a bugů
špatná umělá inteligence živých nepřátel
recyklace obsahu se stejnými vedlejšími úkoly
titěrný posun oproti dřívějším dílům
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama