Dead Space 2 si na Xbox Series můžete zahrát výrazně vylepšený
Dead Space 2 Novinka Dead Space 2 si na Xbox Series můžete zahrát výrazně vylepšený

Dead Space 2 si na Xbox Series můžete zahrát výrazně vylepšený

Martin Zavřel

Martin Zavřel

Platformy Xbox Xbox Series X|S

Máte po dohrání remaku chuť na pokračování?

Reklama

Podobně jako mnoho z vás jsme i my v redakci strávili víkend s návratem prvního dílu série Dead Space v podobě remaku. Není to ale příliš dlouhá hra, takže se vám docela snadno mohlo stát, že jste ji za víkend dohráli (naše recenze zde). A co teď? Znovu a na vyšší obtížnost? Odemknout tajný alternativní konec v New Game Plus? A co takhle místo toho rovnou plynule navázat na příběh v druhém dílu série?

Dead Space 2 vyšel v roce 2011 (tři roky po prvním dílu) a jednalo se o velmi povedené pokračování, s citelně větším rozpočtem. Byla to jedna z vůbec prvních her, kde se povedlo realizovat prakticky celou kampaň skoro beze střihu (s plynulými přechody kamery mezi scénami, jako to o řadu let později proslavil God of War). Především ale hra nabídla ještě více akce, zajímavých zbraní i nepřátel... ale uchovala si přitom i tu poctivou hororovou atmosféru, která je obzvlášť v jisté legendární pasáži zcela bez střílení naprosto nezapomenutelná. Příběh zároveň také nabral hloubku a rozmach - prostě perfektní druhý díl po všech stránkách, často přirovnávaný k druhému filmovému pokračování Vetřelce.

Často přirovnávaný k druhému filmovému pokračování Vetřelce.

Druhý díl si samozřejmě snadno můžete zahrát na PC, ale co současné konzole? PlayStation 5 majitelé mají bohužel nejspíš smůlu, hru v PlayStation Store vůbec nenajdete. Nicméně na současném Xboxu (Series X nebo S) je situace citelně odlišná. Nejen že tam druhý (i třetí) díl série včetně všech DLC najdete, ale ještě navíc je "zdarma" v rámci služby EA Play, zabalené do předplatného Xbox Game Pass Ultimate. To ale ještě pořád není to nejlepší. Nejlepší je, jak výrazně vylepšená verze hry na této platformě je k dispozici díky pokročilým funkcím zpětné kompatibility Xboxu:

Ačkoliv se jedná o emulovanou hru z tři generace staré konzole (Xbox 360), HW i SW vylepšení Xbox Series jí dodává zbrusu nový dech pomocí tří klíčových fukcí:

Quick Resume

Tím nejjednodušším, ale také velmi příjemným vylepšením, je zrychlené načítání dat a možnost kdykoliv okamžitě skočit zpět do hry (konzole si pamatuje přesný stav hry, i když si odskočíte hrát něco jiného).

4K Upscaling

Pokud vám vadilo nízké rozlišení videa ze hry v úvodu článku, nemusíte se tohoto problému na Xbox Series bát. Konzole hru přepočítá do rozlišení 4K (Xbox Series X) a nebo 1440p (Xbox Series S).

FPS Boost

Díky mocnějšímu výkonu nové konzole hra běží naprosto plynule v 60 snímcích za vteřinu. V téhle parádně plynulé podobě jste si tehdy Dead Space 2 na původních konzolích zahrát nemohli.

Auto HDR

Tohle vylepšení se nejhůře vysvětluje, ale přitom dělá ten největší dojem. Jen se zkuste podívat na přiložené screenshoty z mého hraní. Pokročilé metody kontrastu nasvícení i barev, aplikované na původní hru, způsobují že často vypadá srovnatelně s moderními hrami (a jejich pokročilejšími speciálními či světelnými efekty). Tato funkce (na televizi nebo monitoru, který HDR podporuje) je tím největším důvodem, proč Dead Space 2 vypadá na Xbox Series tak dobře, že vám ten "krok zpátky" po remaku nebude tolik vadit.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama