Deliverance: The Making of Kingdom Come je víc než povedený dokument o herním vývoji
Speciály KC: Deliverance Článek Deliverance: The Making of Kingdom Come je víc než povedený dokument o herním vývoji

Deliverance: The Making of Kingdom Come je víc než povedený dokument o herním vývoji

Martin Cvrček

Martin Cvrček

6
Platformy PlayStation PlayStation 4 Windows PC Xbox Xbox One

Co nabízí dokumentární film mapující složitý vývoj dost možná nejvýraznější české hry posledních let?

Reklama

I těm, kteří dlouholetý vznik středověkého RPG Kingdom Come: Deliverance sledovali jen vzácně, muselo být nejspíš jasné, že vývoj není pro české studio Warhorse žádný med a provází ho nemalé komplikace. Nejen z toho důvodu se vidina dokumentu o tvorbě hry, který byl slibován jako jeden z bonusů pro ty, kteří Warhorse podpořili patřičnou částkou na Kickstarteru, postupem času zdála čím dál zajímavější a lákavější. Těsně před Vánoci film konečně dorazil na Steam (a následně na GOG.com), kde je k dispozici zdarma tzv. backerům z Kickstarteru, zatímco ostatní si ho mohou vypůjčit za 4,99 euro nebo natrvalo koupit za 7,99 euro. A tak se nabízí otázka, co za ty peníze dostanete a jestli výsledek skutečně nabízí tak zajímavý materiál, jaký musel z toho dlouhého vývoje logicky vzejít.

Na počátku byla nejen Mafia

Film s oficiálním názvem Deliverance: The Making of Kingdom Come se rozprostírá zhruba přes hodinu a půl, přičemž se zprvu zaměřuje na okolnosti založení studia Warhorse, stejně jako na profesionální minulost klíčových členů, jako jsou Dan Vávra, Martin Klíma nebo Viktor Bocan. Jednak se dozvíte o tom, z jakých podmínek Warhorse a koncept Kingdom Come: Deliverance vzešly, jednak si můžete dopřát nemalou dávku nostalgie díky připomenutí Mafie, Operace Flashpoint nebo projektů brněnského Altaru (dnes součást Bohemia Interactive). Postupem času samozřejmě dochází na další důležitá témata, mezi něž patří neúspěšné hledání vydavatele, vztah s investorem, kampaň na Kickstarteru, historické zázemí hry, natáčení cut-scén, volba herců, soubojový systém, skládání hudby nebo události spojené s vydáním a s prvními ohlasy hráčů a médií.

Deliverance se tak zprvu tváří jako projekt, který se snaží na relativně malém prostoru dotknout co největšího množství témat a obsáhnout nesmírně rozsáhlou problematiku. Nejsem odborník na dokumenty, a přesto či snad právě proto jsem se obával toho, že bude snímek zpravidla klouzat po povrchu a do ničeho se pořádně nezakousne. Ale naštěstí je opak pravdou. Každé důležité problematice je věnován řádný prostor, vše je krásně vyvážené a informativní a hlavně mohu říct, že jsem se při sledování vůbec nenudil a odnesl jsem si z něj celou řadu zajímavých poznatků. Časové okolnosti mě sice nutily film zhlédnout po částech, ale kdykoliv jsem vypnul přehrávač Steamu, hned jsem chtěl zase pokračovat a dozvědět se něco nového.

Kupříkladu věřím, že nejsem sám, kdo si nedlouho před vydáním Kingdom Come lámal hlavu s tím, co najednou ve vedení Warhorse dělá ten usměvavý, brýlatý, připlešatělý pán. Vždyť tvářemi studia byli vždy Dan Vávra a Martin Klíma, tak co najednou v médiích, rozhovorech a na akcích vývojářů dělá nějaký Martin Frývaldský, o němž jsem celé ty roky neslyšel ani slovo? Deliverance však nabízí víc než dostačenou a hlavně velmi zajímavou odpověď, která navíc osvětluje další dříve méně probírané okolnosti vývoje. Jsem tedy rozhodně rád, že mi dokument dokázal poskytnout odpovědi na různé otázky, které jsem si v minulosti pokládal (a v jejichž případě mi bylo blbý ptát se na ně samotných zaměstnanců Warhorse), a to navíc skvělou a poutavou formou.

Ožehavé neznamená zakázané

Oceňuji rovněž skutečnost, že se tvůrci dokumentu nebáli zahrnout nebo alespoň naznačit některá citlivější témata, jako je například otázka historické autenticity. K té přitom promlouvá skutečný historik, ne nějaká téměř anonymní figura z britské hospody. Jinými slovy, film rozhodně není one-man show Dana Vávry, který by hodinu a půl vyprávěl, jak bylo všechno skvělé, jaké jsou ve Warhorse dokonalé vztahy a že to vlastně bylo jedno velké, šťastné dobrodružství. K příslušným tématům má vždy co říct hned několik zaměstnanců studia, kteří vždy mluví k věci a nebojí se řešit ani věci, kterými se tvůrčí celky napříč herním průmyslem zpravidla příliš nechlubí.

Přesčasy, potažmo tzv. crunch jsou, ať se nám to líbí nebo ne, běžnými a nedílnými součástmi herního vývoje. V Deliverance však došlo i na přiznání skutečnosti, že jednu dobu vedení studia nemělo na výplaty. To je sice z nejednoho úhlu pohledu zavrženíhodné, a to navzdory konečnému úspěchu Kingdom Come: Deliverance, na druhou stranu jde o další posílení pocitu, že člověk kouká na skutečně otevřený a upřímný dokument, jehož autoři se neradi vyhýbají i těm nejožehavějším problémům. Něco takového dokážu ocenit hlavně v této době, kdy se i na milovaná studia typu Rockstaru, jejichž produkty jsou oslavovány a oceňovány nehledě na kvalitu a další okolnosti, dokáže snést kritika, pokud dojde třeba k odhalení takřka otrokářských praktik prováděných na zaměstnancích.

Navzdory tomu ale Warhorse nepůsobí jako vývojářské peklo, z něhož by měl každý utíkat na druhý konec planety nebo za kasy supermarketů. Naopak dělá dojem celku, jehož členové chtěli dosáhnout co nejlepšího výsledku za každou cenu a s překonáním všech problémů či vnitřních i vnějších sporů. Vyprávění o tom, co všechno k tomu výsledku vedlo, se přitom dobře poslouchá nejen díky náplni a zajímavosti samotného tématu, ale i díky tomu, že je vše v češtině. Všichni zúčastnění mluví svým rodným jazykem, což nejen eliminuje jakékoliv spory ohledně přízvuku, ale navíc to dodává na autentičnosti a přirozenosti projevu. A na místech, kde stopa českého jazyka v obraze či zvuku chybí, jsou samozřejmě k dispozici titulky.

Hezky česky. Nebo ne?

Mimochodem, i na otázku českého dabingu Kingdom Come ve filmu krátce dojde, konkrétně se k ní stručně vyjadřuje Viktor Bocan. Jeho vyprávění je vždy velmi poutavé a navíc nezřídka vyvolává otázku, co je myšleno vážně a co je přibarvený sarkasmus, takže se musí mít divák trochu na pozoru a nebrat vše úplně doslova. Obávám se však toho, že z jeho (nutno říct že čistě osobního) pohledu na absenci českého dabingu může někomu zůstat rozum stát, protože ho nemusí být tak snadné pochopit. Zrovna otázku volby primárního jazyka hry myslím bylo možné vytěžit o něco více, i když jsem si vědom toho, kolik různých názorů a stanovisek v tomto případě může existovat a že jde o spor, jehož jádro už asi nikdy nebude možné jasně rozčísnout, i kdyby jednoho krásného dne ten český dabing přeci jen vzniknul (o čemž silně pochybuju).

Celkově je jen málo věcí, které bych filmu vytknul. Zmínit mohu snad jen provedení archivních záběrů Warhorse, které jsou vždy v okně a se zvláštním, poněkud pruhovaným filtrem. Je mi jasné, že zdrojová kvalita leckterých záběrů nebyla nejlepší, koneckonců je často vidět, že byly pořizovány mobilem, ale někdy jsem měl přeci jen pocit, že je snížení rozlišení a nasazení bizarního filtru naprosto zbytečné. Až na tyto vzácné případy si však na technickou stránku, ať už jde o střih, dramaturgii nebo třeba ozvučení, nemohu vůbec stěžovat. Tohle všechno rozhodně posiluje skvělý dojem, jaký jsem měl při sledování celého dokumentu, který je informativní, poutavý, zábavný a navzdory nijak přehnané stopáži dává dostatek prostoru takřka všem klíčovým tématům a otázkám, jež si může člověk v souvislosti s vývojem Kingdom Come: Deliverance pokládat.

Při vší úctě k dosud skvělé tvorbě Vortexu, který je jedním z hlavních iniciátorů projektu, jsem si ještě nedávno myslel, že bude trvat alespoň několik let, než se v našich končinách dočkáme herních dokumentů, které budou svou kvalitou a koncepcí srovnatelné s tím, co je k dispozici třeba na populárním YouTube kanálu Noclip. S potěšením ale mohu konstatovat, že jsme se zjevně dočkali mnohem dřív, než jsem předpokládal. Původně jsem dokument o vzniku hry považoval za ten méně zajímavý obsah, k němuž budu mít přístup díky podpoře Warhorse na Kickstarteru. Nakonec se z něj ale vyklubal skvělý a soběstačný počin, jehož autoři mají plné právo chtít za něco takového peníze. Kéž bychom se do budoucna dočkali více takových filmů, které se zaměří na další složité procesy vývoje her v České republice. Ano DayZ, dívám se přímo na tebe.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama