Deset let s Bohemia Interactive
Speciály Arma 2: Free Článek Deset let s Bohemia Interactive

Deset let s Bohemia Interactive

Marek Tvrdý

Marek Tvrdý

15

Stručné shrnutí historie studia, které stvořilo žánr vojenských simulací na našich herních strojích.

Reklama

Před deseti lety jedna hra změnila život tisícovkám hráčů. Jedna hra nabídla něco, co do té doby bylo výsadou drahých profesionálních systémů. Před deseti lety vyšla Operation Flashpoint: Cold War Crisis. Pojďme se podívat, kam se studio Bohemia Interactive za ty roky dostalo.

Pro nás hráče historie začala dne 22. června 2001, kdy vyšla první Operace Flashpoint. Na počátku velká euforie možností, které hra dovolovala, následovaná objevením moře chyb, které takové komplexní projekty vždy provází. Tvůrci ovšem nelenili a zásobovali nás záplatami a následující rok jsme se dočkali fenomenálního datadisku Resistance. Vývojáři zpětně považují za chybu, že neudělali přímé pokračování, neboť tehdy toužili vytvořit něco zcela jiného: RPG z divokého západu. Kromě výroby prototypu westernu se rozjelo hned několik dalších projektů vycházejících z OFP; konzolová varianta OFP: Elite pro Xbox, profesionální simulátor VBS1, OFP2 ve Vietnamu a pár dalších projektů, jež se nedočkaly svého dokončení, ale jejichž koncepce lze dohledat ve hrách po nich následujících. VBS1 bojoval ve snaze se prosadit na trhu vojenských simulací, kde jeho největším rivalem byl silně modifikovaný OFP známý jako DARWARS Ambush.

Konzolový OFP: Elite zabral mnoho let vývoje nejen svou technickou obtížností, ale i komerčními problémy, neboť vyšel v době vydání další generace konzole Xbox360 (2005) a zároveň se jeho recenze pohybovaly v rozpětí 1/10 až 9/10. V této době dochází k problémům s Codemasters a následné odtržení. V této době také probíhá vývoj projektu Game2, což měl (má) být totální vojenský simulátor s třemi extrémně velkými a plně zničitelnými prostředími (Chernarus, Takistan a Basta), velmi detailní vegetací a komplexní fyzikální simulací.

Bohužel těch nápadů bylo moc a tak padlo rozhodnutí vytvořit hru založenou na materiálech z Cold War Crisis vylepšenou o techniky z Elite, která se měla jmenovat OFP: Rearmed, ale z důvodů rozvodu s Codemasters získala jméno Arma. Tato hra vznikla v poměrně krátké době, což se projevilo nepříliš vydařenou kampaní a velkou spoustou chyb. Na základě Arma (2006) pak vznikla druhá generace profesionálního simulátoru VBS2 (2007).

Ale koncept Game 2 nebyl stále zavržen. Jen se muselo přistoupit k určitým kompromisům a tak vznikl projekt Arma 2. Paralelně BIS začali spolupracovat se studiem Black Element Software, které pracovalo na datadisku Arma: Queen's Gambit (2007). K tomu se přidalo třetí studio Altar Games, takže bylo možné pracovat paralelně na dvou lokacích zároveň.

Mezitím ale přišla éra digitálního obsahu a také Codemasters se svou hrou (2009) se známkou Operation Flashpoint ve svém názvu, přičemž došlo ke konfliktu mezi BIS a Codemasters ohledně propagace "oficiálního pokračování hry, které definovala žánr vojenských simulátorů". Češi také vydali pokračování OFP, sice bez původního jména zato s původní náplní a jménem Arma 2 (2009). Bohužel jsme se stále nedočkali původní Game2, ale jen další evoluce původního engine z OFP.

Rok poté následoval velice vydařený samostatně spustitelný datadisk Arma 2: Operation Arrowhead a dvě expanze - British Armed Forces a Private Military Company, které letos vyšly zabalené v samostatně spustitelné edici Arma: Posily. Častěji vydávané menší hry jsou dnes ekonomicky výhodnější pro menší studia, neboť zajišťují přísun peněz nutných pro další vývoj. Před pár dny k 10. výročí vyšla původní OFP přejmenovaná na Arma: Cold War Assault včetně patche 1.99, dále Arma II Free, což je volně šířitelná Arma 2 ořezaná o kampaň a textury ve vysokém rozlišení (srovnání zde).

Na konci června vychází Arma X Anniversary Edition, což je kompilace všech dílů série Arma včetně původní Operace Flashpoint přejmenované na Arma: Cold War Assault. Jako bonus získáte skicy a obrázky krabic, ikonky, pozadí, hudbu z her a mapy. Kompilaci můžete koupit u našeho obchodu Xzone.cz za 1 048 Kč.

Na letošek se chystá simulátor vrtulníků s názvem Take On Helicopters a na příští rok Arma 3 a Carrier Command: Gaea Mission.

Zdroj: BIStudio

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama