Deus Ex: Human Revolution – temný konspirační thriller se vrací
Preview Deus Ex Článek Deus Ex: Human Revolution – temný konspirační thriller se vrací

Deus Ex: Human Revolution – temný konspirační thriller se vrací

Petr Zelený

Petr Zelený

5

První Deus Ex je hrou, která dokázala redefinovat žánr first-person titulů a před jedenácti lety všem vytřela zrak. Zvládne to i pokračování s podtitulem Human Revolution?

Reklama

Navazovat na něco legendárního je vždycky pořádně zrádné. Zvlášť když je ta legenda starší, člověku zůstávají v hlavě jen ty pozitivní vzpomínky a i kdybyste ho šlehali přes chodidla kovovými pruty, tak vám bude tvrdit, že první Terminátor je nejlepší film o cestování v čase a Arnold Schwarzenegger je nejhezčí Rakušan, co kdy žil.

Navázat na legendu teď musejí i borci z Eidos Montreal. A i oni musejí počítat s tím, že čas zahladil spoustu ostrých hran a z prvního Deus Ex tak udělal modlu, kterou si všichni pamatují jako úžasný zážitek, co by si rádi zopakovali klidně znova, kdyby ještě vyhrabali to jedenáct let staré cédéčko.

Zatím to ale vypadá, že vývojářský tým Deus Ex: Human Revolution se nebojí vlka ani davů rozzuřených geeků a kutí titul, o němž se bude dlouho mluvit a který neudělá zatím dvojdílné herní sérii ostudu - Deus Ex: The Conspiracy nepočítáme, jde spíš o odbočku.

Hrdinou proti své vůli

Human Revolution vystrkuje cyberpunkové zoubky a všem pochybovačům vzkazuje – hrajte si za hrdinu Adama Jensena jak chcete, počítáme s vámi. Ukazuje to i první předvedená mise, kterou se vývojáři pochlubili před pár dny.

V ní se Adam Jensen, po zákeřném útoku technoteroristů vylepšený augmentacemi, vydává na pokyn svého chlebodárce Davida Sarifa do jednoho ze skladišť společnosti, aby stejné partičce, která ho skoro zabila, zatrhl večírek s přísně tajným vojenským prototypem.

Normálně by si na pistolníky a kovboje takzvaní puristi, kteří zarputile odmítají jakákoli vylepšení lidského těla, hráli s policií, jenže váš zaměstnavatel pochopitelně nechce, aby se mu notoričtí pojídači koblih vrtali v utajených technologiích.

Proto na scénu nastupujete vy. A jak je v sérii dobrým zvykem, můžete si vybrat, jestli do skladiště vlítnete jako důchodci na zlevněné máslo a budete řvát tak hlasitě, že vás uslyší i ten hluchý šestnáctiletý pudl z vedlejšího činžáku nebo jestli se do toho pustíte úplně jinak.

Na dálku i pěkně zblízka

Přesně v duchu prvního Deus Ex totiž můžete klidně zainvestovat do stealth upgradů a mezi skladištními regály se tak tiše proplétat a přidrzlé vetřelce na písečku vaší korporace likvidovat jednoho po druhém bez zbytečného rozruchu.

Herní styl koneckonců výrazně ovlivní už let na místo. Během něj se s vámi Sarif totiž spojí a dá vám na výběr, jestli si chcete hrát na Ramba, stínomila nebo počítačového hackera. Podle vaší odpovědi vás dokonce i ozbrojí. Pokud tedy preferujete tichou likvidaci, můžete si s sebou do skladiště vzít buď pušku s uspávacími šipkami, nebo (jestli se radši potkáváte s protivníky pěkně zblízka) elektrický omračovač.

Hráčům samozřejmě nic nebrání v tom, aby celé skladiště pěkně prozkoumali, objevili různé ventilační šachty nebo skrytá zákoutí s předměty nebo různými psanými poznámkami, které dokreslují pozadí celého příběhu.

Rána do krku za všechny prachy

Jediná výhrada týkající se tiché likvidace ve skladišti je ta s energií. Každé zapnutí krátkodobé neviditelnosti nebo rentgenového vidění totiž slupne trochu energie, kterou Adam Jensen má. Je pochopitelné, že pokud si chcete zahrát na neviditelného mužíčka a producírovat se přímo před zraky stráží, ukrojí to trochu z vašich vnitřních baterek. A budete tak muset hledat v temných zákoutích něco, čím se zase dobít.

Méně pochopitelné už je ale to, že energii ukusuje i to, když se za nepřítele tiše proplížíte a pak ho pošlete k zemi dobře mířeným chvatem, takzvaným takedownem. Vážně jsme nepřišli na to, proč judo chvat mířený na krk oběti je na stejné úrovni jako zapnutá neviditelnost.

Zvlášť když ve většině dnešních stříleček jsou útoky na blízko spíš poslední obranou ve chvíli, kdy hráč zjistí, že ten samopal by prostě nestihl dobít včas. V Deus Ex: Human Revolution jsou zatím rány pěstí privilegiem, které žere Jensenovy vnitřní baterky. Nezbývá tedy než doufat, že tenhle drobný neduh autoři do vydání hry dokážou odstranit.

Protože až na tohle drobné zaškobrtnutí se zdá, že Human Revolution bude tím pravým pokračováním legendy jménem Deus Ex. Našlápnuto má určitě dobře. Atmosféra je úžasná, celý svět je plný drobností čekajících na objevení a hlavní hrdina si už brousí zabudované čepele na všechny, kdo mu budou stát v cestě. Snad ten výlet bude na úrovni výpravy na Bahamy a ne k Máchovu jezeru.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama