DICE se s Battlefieldem V vrací do druhé světové války bez placených map
Battlefield V Novinka DICE se s Battlefieldem V vrací do druhé světové války bez placených map

DICE se s Battlefieldem V vrací do druhé světové války bez placených map

Michal Burian

Michal Burian

124
Platformy PlayStation PlayStation 4 Windows PC Xbox Xbox One

Letošní díl nabídne singleplayerovou kampaň v podobě War Stories, kooperaci, nové módy nebo možnost opevnit budovu.

Reklama

Dnes v deset hodin večer našeho času byl představen letošní Battlefield. Švédské studio DICE předloni přineslo Battlefield 1 s méně profláklou první světovou válkou. Letos se vývojáři vrací do období druhé světové války s Battlefieldem V. V bohužel neodkazuje na Vietnam, jenž by si hráči přáli, jde pouze o římskou číslovku. Klidně tak můžete říkat Battlefield 5, stejně jako tvůrci v živém přenosu při představení hry.

Battlefield V se pochlubí singleplayerovou kampaní v podobě War Stories, kterou jsme zažili již v Battlefieldu 1. Některým hráčům se tato podoba příběhové kampaně s několika hratelnými postavami líbila, zatímco jiní jí nepřišli na chuť. Uvidíme, jak si s druhým pokusem poradí DICE. Další novinkou je kooperace, nové multiplayerové módy, možnost opevnit budovu a hlavně žádný Premium Pass. Dodatečné multiplayerové mapy budou zdarma pro všechny, což je velké překvapení, nemyslíte?

Boje na nečekaných místech

„Namísto míst známých z Battlefieldu 1942 jsme se rozhodli dát prostor jiným lokacím a příběhům, které možná nejsou v obecném povědomí tak známé,“ začal vyprávět Lars Gustavsson. „V Battlefieldu V se bitvy režimu více hráčů budou odehrávat na polích, v močálech, na mostech a kolem říčních kanálů a v troskách zničených měst. Ať už vás válka zavede kamkoliv, bude se jednat o klíčová, ale zároveň polozapomenutá místa.“

„Upoutávka vydaná k představení hry, zobrazující boje v severní Francii v méně známé době na počátku války, je toho dobrým příkladem. Zažijete ikonické momenty druhé světové války, jako jsou výsadky vojáků u kriticky důležitého mostu. Tentokrát se ale jedná o součást německé ofenzívy proti britským silám podél řeky Šeldy, což byla předehra pozdějších dramatických událostí u Dunkerku.“

„Nečekané lokace jsou jedním ze základních kamenů také v kampani pro jednoho hráče. Battlefield V vznikal ve švédském Stockholmu, a proto jedna z prvních voleb exotičtějších lokací padla na sousední Norsko. Budeme svědky příběhu mladého norského bojovníka během německé okupace. V pozadí příběhu nestojí téma boje za záchranu světa, ale intimní perspektiva někoho, kdo bojuje za své nejbližší. Pro každý z příběhů jsme zvolili jiný úhel pohledu, jiné vyjadřovací prostředky a jiné herní prvky, abyste nikdy předem nevěděli, co vás čeká.“

„A tyto lokace jsou jenom začátek. Battlefield V bude postupně růst a s tím se budou otevírat další mapy a zážitky na mnoha frontách druhé světové války.“

Podívejte se na oznamovací trailer s gameplay záběry. Níže pokračujeme s dalšími detaily.

Kooperace, Grand Operations a další

Velkým lákadlem Battlefieldu V je podle DICE novinka v podobě kooperativního módu Combined Arms pro čtyři hráče, kteří se postaví umělé inteligenci - co-op má být dobrý na trénování, než se pustíte do hry více hráčů. Nepůjde o bezhlavé střílení, v Combined Arms na vás čekají specifické cíle s postupně se zvyšující obtížností, kde bude zásadní týmová spolupráce. Když budete příliš riskovat, přijdete o hodně zkušenostních bodů, což jistě zamrzí. Krom toho si odemknete kosmetické předměty, půjdou použít Combined Arms i v multiplayeru.

„Rota jako herní prvek dá vašemu hernímu zážitku osobnější i taktičtější rozměr. Na bojiště budete vstupovat v roli svých vojáků a můžete si navolit vzhled svých vozidel. Podobu svých mužských či ženských postav můžete měnit výběrem tváře, uniformy a maskování na obličej a jejich herní styl určíte herní třídou, archetypem a výzbrojí,“ upřesňuje Gustavsson.

Pokud jste si navíc mysleli, že mód Operations je velký, tak si máte počkat na to, co uvidíte v letošním díle. Jde o Grand Operations, což má být hlavní a údajně dokonalý zážitek ve hře více hráčů, prostřednictvím něhož se zúčastníte obrovských historických bitev na různých mapách v různých režimech. DICE tvrdí, že Grand Operations přinese dynamický a neustále se měnící koncept. Další módy jsou vcelku tradiční, některé z nich byly v předešlých dílech: Breakthrough, Conquest, Frontlines, Team Deathmatch a Domination.

Zlákat hráče má vylepšený squad v podobě The Company. Umožní vám přizpůsobit vzhled a schopnosti vaší skupiny a připravit jí na boj. Jen mějte na paměti, že vše si musíte nejprve zasloužit. Postupně budete odemykat nové možnosti a položky pro přizpůsobení. To vše a mnohem víc vám umožní si de facto vytvořit vlastní frakci skládající se z několika vojáků, vozidel a letadel. Vše půjde přizpůsobit a pokud se vám nebude chtít čekat, budou k mání mikrotransakce, abyste si za skutečné peníze mohli koupit všelijaké kosmetické předměty. Za peníze nebude možné pořídit předměty, které vás v bitvě nějakým způsobem zvýhodní.

Svou „armádu“ využijete v multiplayeru nebo kooperaci, kde budete získávat zkušenosti atd. Zapomenout nemůžeme ani na vylepšení obrany, budovu budete moci opevnit a postavit různé zábrany, namontovat zbraně atd.

V samotných bitvách, hlavně v těch multiplayerových, budou hrát svou roli letadla. DICE si od jejich pokusu v Battlefieldu 1 dost věří a tvrdí, že zážitek z létání bude tentokrát mnohem lepší. Vývojáři vozidla a letadla vytvořili tak, že se od sebe liší, ale zároveň není určeno nejlepší vybavení. To se týká i zbraní.

„Chceme, aby byl Battlefield V odrazem známých i neznámých tváří druhé světové války. Staví nás to před úkol najít rovnováhu mezi dosud neviděným a kultovním, což se obzvlášť týká zbraní a vozidel. Ponořili jsme se do historie zbraňové techniky druhé světové války s cílem najít čerstvou perspektivu a širokou škálu zbraní, které budou mít vliv na hratelnost a zároveň zůstanou autentické. Do ruky se vám samozřejmě dostanou klasické zbraně té doby, ale zažijete třeba i devastující efekt dopadu rakety V1," pokračuje vývojář.

„Nouze je matkou vynalézavosti, jak se říká – a toto rčení přesně vystihuje nebývalý technologický rozmach během druhé světové války. Příkladem může být tankový podvozek, který dlouho zůstával beze změny, zatímco se nad ním odehrávala celá řada změn, vylepšování a specializací. Výsledek uvidíte i v Battlefieldu V v podobě lehkého tanku s podvozkem mobilní protiletadlové zbraně.“

„Nechceme přinášet další stereotypní obrazy známých vozidel na pozadí všem známých míst. Chceme přinášet vozidla, zbraně a vojáky s příběhem, s vlastní hodnotou a historií, která vás přiměje zamyslet se nad tím, co mají za sebou. Vozidla často sloužila i jako mobilní útočiště a jizvy z nejrůznějších bitev by na nich měly být jasně patrné. Nejrůznější modifikace a osobní úpravy byly také za války běžné. Tento fakt jsme implementovali do hry tak, abyste mohli novými způsoby vizuálně vyjádřit svoji osobitost i herní styl.“

Do Battlefieldu V se vrací i třídy. Na výběr mají být čtyři: Assault, Support, Medic a Scout.

S Tides of War bude Battlefield V žít bez placených map

Prostřednictvím Tides of War s novými bitvami, frontou a odměnami má postupně Battlefield V růst a hlavně žít delší dobu. Podle DICE půjde o zážitek, který jsme dosud neviděli, odlišný od předchozích dílů. Těšit se máme na nejznámější a nečekané lokality druhé světové války, počínaje pádem Evropy a pokračováním toho, co je považováno za největší konflikt v historii lidstva. To je ostatně důvod, proč nebude žádný Premium Pass, všechny mapy budou zdarma.

Electronic Arts v tiskové zprávě píšou, že se Battlefield V vrací ke kořenům, ovšem způsobem, kterým ještě nebyl největší konflikt lidstva prezentován. Takhle jsme prý dosud druhou světovou válku neviděli. Samozřejmě nechybí známé věty, že jde o nejambicióznější Battlefield, nejintenzivnější atd. Podívat se máme na bojiště, která jsme dosud neviděli a zažít druhou světovou válku z temnějšího pohledu. Jisté je, že se podíváme na ledové vrcholky arktických hor i do pouště, polí, močálů, kanálů a trosek zničených měst. Nejprve se má Battlefield V zaměřit na Norsko, Rotterdam, Severní Afriku nebo Francii. Postupně ale má počet map růst.

Battle Royale ve stylu PUBG a Fortnite (bude ho mít i letošní Call of Duty: Black Ops 4) zatím Battlefield V mít nebude, ale v budoucnu se to může změnit a může být klidně součástí dodatečné podpory. Pokud by šlo jen o vedlejší mód, tak by asi nikdo neměl nic proti.

Battlefield V vyjde 19. října na PC, PlayStation 4 a Xbox One. S předobjednávkou si zajistíte dřívější přístup do plánované bety, která bude poté pro všechny. S Deluxe edicí budete moci hrát plnou verzi od 16. října s Origin Access a EA Access od 11. října, ale v omezeném provedení, v tzv. trialu.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama