DiRT Rally - slibně vypadající návrat ke kořenům
Preview DiRT Rally Článek DiRT Rally - slibně vypadající návrat ke kořenům

DiRT Rally - slibně vypadající návrat ke kořenům

Marcus

Marcus

22

Zahráli jsme si Early Access verzi nového DiRT od Codemasters.

Reklama

Série Colin McRae Rally prošla za svoji existenci celou řadou proměn. Začala jako polo simulátor opravdového rally závodění. Posléze přešla do arkádovna a zaměřila se na festivaly a gymkhana techniku. A zakončení obstarala odnož Showdown, ve kterém jste zase mohli do všeho bourat. Celkem zapeklité na závodní sérii, co říkáte? Nyní se ale bez větších fanfár objevil v obchodě Steam nový díl - DiRT Rally. Zatím je v předběžném přístupu, ale ohlasy jsou na něj více než pozitivní. Nastalo znovu období nadvlády Codemasters ve videoherním rally odvětví?

Předem znovu upozorňujeme, že hra je v Early Access režimu, takže není kompletní. Na Steamu aktuálně stojí 33 euro, ale vývojáři hru budou pravidelně obohacovat o nový obsah. Po dokončení PC verze mají v plánu udělat i verze pro konzole PlayStation 4 a Xbox One.

S klávesnicí rovnou zapomeňte

Hru nemůžeme doporučit každému závodnímu nadšenci, ale DiRT Rally bude vyhovovat opravdu jen těm, co to s rally myslí vážně. Arkádoví hráči s klávesnicí tady nemají šanci a hodí se tu spíše volant s pedály než ovladač. Obecně obtížnost DiRT Rally je nastavena velmi vysoko a chcete-li zajíždět slušné časy, tak se budete muset setsakra snažit. K dispozici máte samozřejmě spolujezdce, který vám včas říká zatáčky a jejich obtížnost, i tak je ale každá jízda velkou výzvou. Navíc velmi často celou trať lemují stromy či různé vyvýšeniny, a pokud si nedáte pozor a na nějakou z nich najedete, je velmi těžké auto ukočírovat. Poté, co se dostanete mimo trať, je stejně tak obtížné vyškrábat se zpátky. Nemluvě o časové ztrátě, kterou naberete. Jestli jste ze začátku hraní závodních her zvyklí na minimapu či ukazatele ideální trasy, pak tady je budete hledat zbytečně. Obtížnost je zkrátka pekelná!

Zapomeňte na minimapu či ukazatele ideální trasy, v DiRT Rally je budete hledat zbytečně. Obtížnost je zkrátka pekelná!

Jak už jsme uvedli na začátku, hra je zatím v režimu předběžného přístupu, takže neočekávejte kompletní výčet dostupných vozů ani tratí, obojí je ale již nyní velmi bohaté. Hra nabízí přes 30 jezdeckých zkoušek napříč celým rally světem. Zajezdíte si v Monte Carlu, Řecku či Walesu s 17 odlišnými vozy a s rozlišným podnebím. Vyzkoušíte si tak jízdu na asfaltu, šotolině či sněhu. V květnu tvůrci navíc přidali závody do vrchu Pikes Peak a ještě čerstvější aktualizace potěšila fanoušky Německa a asfaltu. Tarmac Terrors, jak ji tvůrci nazvali, přinesla pro majitele DiRT Rally 12 nových jezdeckých zkoušek umístěných v německém Baumholderu. K jejich překonání vám pomůže i pětice nových automobilů ze skupiny B například Peugeot 306 Maxi či Seat Ibiza Kitcar. Dle vývojářů se v budoucnu můžeme dokonce těšit i na nejlepší okruhy z 2015 FIA World Rallycross Championship.

Z vozů nemohou chybět klasiky jako Audi Quattro, Ford Sierra, Subaru Impreza, Ford RS200 či Mini Cooper. Vozidla jsou rozdělena podle data výroby a jsou k dispozici i aktuální kousky jako Ford Fiesta RS Rally či nový Mini Cooper. Každé z nich má samozřejmě odlišné ovládání a chvilku trvá si zvyknout na rozdíly v ovládání a výkonu.

Skvělá grafika

Grafická stránka je na velmi vysoké úrovni a směle může konkurovat současným závodním titulům. Prostředí je detailní, stejně tak zobrazení kokpitu a k modelům vozidel nemáme žádné výhrady. Když projedete louží, efektně se zacáká přední sklo a chvilku nic nevidíte, než se o čistý výhled postarají stěrače. Technická stránka je zkrátka i takto brzo na tom velmi dobře. Codemasters na vývoji spolupracují s AMD, můžeme tedy očekávat lepší optimalizaci pro grafiky od této firmy. Na AMD 290x hra běžela se vším nastaveným na maximální možnosti kolem 50fps, disponujete-li tedy podobně výkonnou grafikou, nemusíte se bát o plynulost a grafickou kvalitu.

Patříte-li mezi nadšence rally a stále si občas pouštíte Richard Burns Rally a se smutným výrazem sníte nad tím, jak by vypadal se současnou grafikou, už nemusíte jen snít. DiRT Rally má výborně našlápnuto k tomu být současným hardcore simulátorem rally. Na druhou stranu, jestli máte raději arkádovější tituly jako DiRT 1 - 3, nebo sérii WRC, pak bych doporučil dát ruce pryč, na DiRT Rally byste si jen vylámali zuby.

Tvůrci hru chtějí vydat až na začátku příštího roku a cena se určitě zvedne, takže pokud máte o hru zájem, neváhejte (nebo počkejte na další slevové akce). DiRT Rally je zatím exkluzivně pro PC, časem by se ale mohla dostat i na PS4 a Xbox One.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama