Dishonored - svoboda jednání
Blogy čtenářů Recenze Dishonored - svoboda jednání

Dishonored - svoboda jednání

Danigon Programmer

Danigon Programmer

Povedená stealth akce, která přinesla něco doposud neviděného. Tak se dá charakterizovat hra Dishonored od Arkane Studios. Tento rok vyšly a ještě…

Reklama

Povedená stealth akce, která přinesla něco doposud neviděného. Tak se dá charakterizovat hra Dishonored od Arkane Studios. Tento rok vyšly a ještě vyjdou hodně povedené tituly na vysoké úrovni, ale Dishonored na rozdíl od nich přinesl opravdu něco nového, a to je přesně to, po čem touží každý hráč. A je nutno říci, že se mu to poměrně povedlo.

 

Úvod do příběhu

Vžijete se do role Corva Attana, bodyguarda samotné císařovny ostrova Gristol. Hra začíná vaším předčastným příjezdem do města Dunwall se špatnou zprávou. Vašemu městu nakaženému krysím morem není pomoci. Máte však neskutečnou smůlu, protože tutéž chvíli vašeho příjezdu je na císařovnu naplánována vražda a vám se ji nepovede uchránit. Císařovna je zavražděna a její dcera Emily, právoplatná dědička trůnu unesena. No a vy jste jak jinak v nesprávný čas na nesprávném místě paradoxně obviněn Lordem Regentem za zradu a vraždu. Je vám odebrán titul a jste zavřeni a vyslýcháni ve vězení. To ale není váš konec. Neznámá skupina lidí, loajalistů, se rozhodla vám pomoci utéct. Po setkání s nimi zjistíte, že jsou na vaší straně a společně vám pomohou sesadit Lorda Regenta, který se ujal vlády, najít a dosadit na trůn unesenou Emily, očistit vaše jméno a najít pravého vraha císařovny.

Zde začíná vaše cesta za pomstou. Zneuctěn se z vás stává opravdový vrah. Příběh se dá považovat za průměrný. Je více než zajímavý, ale rozhodně to nebude pro spoustu hráčů hlavní tahoun, jako tomu bývá u jiných her. Nečekejte žádné ohromné zvraty, emoce, nebo dlouhé vyprávění.

Parta vašich zachránců, loajalistů, vás posílá na jednotlivé hlavní mise po městě Dunwell, které se od sebe bohužel zrovna moc neliší. Převážně jde právě o něčí eliminaci.

Svoboda jednání

Zde začíná krása Dishonored. Je pouze a pouze na vás, jak se k cíli dostanete. Po zemi, po střechách, nebo krysími uličkami. Nikdo neříká, jak se má správně Dishonored správně hrát a jakou zvolit taktiku. Vše záleží pouze opravdu na vás, jakou výzvu před sebe postavíte. Budete se v tichosti plížit, zabijete všechny, nebo nikoho? Nikdo si vás nevšimne, nebo vtrhnete do pevnosti a ukážete všem, co dokážete. To vše vytváří perfektní atmosféru. Věřte, že si budete chtít vyzkoušet všechny možnosti a každý váš počin může mít jiné následky. Zvolte si svoji taktiku, charakter či počet obětí. To co se z vás stane, bude mít rozhodně důsledky na samotný závěr příběhu.

Ke zneškodnění nepřátel a tvoření vaší taktiky máte k dispozici několik zbraní. Vlastně pouze tři. A to dýkomeč, kuš (s jedem, zápalnou, normální) a pistoli. Zbytek vašeho arzenálu tvoří schopnosti-kouzla, které si můžete koupit nebo vylepšit za tzv. runy. Runy si však při každé misi musíte pracně najít. Jsou schované všemožně po městě a jejich hledání není často až tak snadné jak se může zdát. Stejně tak kostěné amulety, které vám zase po použití přidají různé výhody. Použít jich ale můžete z vámi nalezených maximálně šest. Kouzla jsou různorodá a jejich použití je opravdu zábavné. Budete je chtít vyzkoušet všechny ve všech situacích. Ať už vyvolání hejna krys, tornáda, zakřivení času nebo teleport. Možnosti likvidace nepřátel a dohrání hry je nespočitatelně. Dále v průběhu misí budete nacházet plno dalších jen tak se válejících nebo skrytých předmětů. Lahvičky na doplnění života či many, jídlo, hesla od trezorů, indicie a předměty k misi, zápisky, knihy či audiografy. Důležité je taky nacházení zlaťáků, za které si dokupujete šípy, náboje, granáty, nástrahy, vylepšení atd.

Je toho opravdu hodně a ten kdo rád hledá secrety, bude ve svém. S tím souvisí herní doba, která je naprosto různorodá. Hlavní dějová linie se dá projít za pár hodin. To pokud ale prominete hledání zmiňovaných věcí a dělání vedlejších úkolů, které vám rozšíří příběh. Herní dobu vám také hlavně ovlivní právě vaše taktika, vaše výzvy a vychutnání jednotlivých levelů. Jestli vám přijde Dishonored příliš krátký, poté nehrajete podle pravého konceptu.

Grafika

Za zmínku stojí také grafika, která vás na dnešní poměry neohromí, ale má svůj styl, a to se cení. Nemusí se líbit všem, ale zážitek z hraní vám za každou cenu nezkazí.

Zvuky a hudba

Další složkou jsou zvuky a soundtrack. Počkat. Tam byl nějaký soundtrack? Věřte, že vám v paměti žádný neuvízne, pokud se vůbec nějakého všimnete. Je škoda, že se na něm více nezapracovalo. Na druhou stranu jsou zvuky více než povedené a skvěle přidávají na atmosféře.

Dishonored - svoboda jednání

Verdikt

Dishonored je naprostou novinkou roku. Přinesl něco nového, čehož si nesmírně vážím a i přes jeho nedostatky by neměl minout žádného hráče.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

svoboda jednání
zábavné schopnosti
originální koncept
Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama