Disney Classic Games: Aladdin and Lion King
Článek Disney Classic Games: Aladdin and Lion King

Disney Classic Games: Aladdin and Lion King

Michal Jonáš

Michal Jonáš

4
Platformy Windows PC Nintendo Switch Switch PlayStation PlayStation 4 Xbox Xbox One

2 klasické plošinovky v 9 různých verzích a s přetáčením času.

Reklama

Jako by těch videoherních vykopávek nebylo dost, tak dnes vyšla kompilace rovnou dvou klasických animovaných plošinovek od Disneyho, Disney's Aladdin a Lion King. Tentokrát se ale nejedná o žádné zmodernizované kousky, nýbrž o identické hry, jež vyšly ještě v šestnáctibitové éře před více než pětadvaceti léty.

Disney's Aladdin je původní výtečně hodnocená (Meta 80 %) 2D plošinovka z bočního pohledu, inspirovaná stejnojmenným animovaným snímkem z roku 1992. Tuto hru v roce 1993 vytvořilo jedno ze studií patřící pod Virgin Games a Disney Software (předchůdce dnešního Disney Interactive) ji postupně vydal na Segu Genesis, PC, Commodore Amigu, Nintendo Game Boy a Game Boy Color.

 

Disney Classic Games: Aladdin and Lion King

 

Titul patří mezi nejúspěšnější Disneyho videohry, když jen na prvotní platformu Sega Genesis prodal více než 4 miliony kopií. V ten samý rok na základě stejné licence vznikla kupodivu ještě jedna videohra s úplně stejným názvem Disney's Aladdin, kterou ale vyrobil i produkoval Capcom exkluzivně pouze pro SNES. V roce 2003 pak Capcom vyrobil port pro Game Boy Advance. Tato hra v sadě není.

Lion King vyrobili v již neexistujících Westwood Studios (autoři sérií The Legend of Kyrandia, Command & Conquer či Lands of Lore) také pro Virgin a jedná se o podobnou 2D plošinovku v hlavní roli s lvíčetem Simbou opět z bočního pohledu, která pro změnu doprovodila stejnojmennou animovanou pohádku v roce 1994. Originálně Lion King vyšel nejprve na SNES a Segu Genesis a později na celou plejádu domácích i cestovních konzolí. Tato hra byla také velmi úspěšná, prodáno bylo skoro 5 milionů kopií na všechny platformy.

Obě dvě hry si nyní vzalo do parády malé kalifornské studio Digital Eclipse. Studio si vlastními silami vyvinulo speciální engine, určený pro úpravy starých her pro současné platformy, jež s úspěchem využívá pro různé staronové tituly. Nová Disneyho kompilace ale překvapuje tím, že v rámci té dvojice her přináší rovnou 9 různých autentických verzí:

 

Aladdin ve verzích pro:

  • Sega Genesis
  • Sega Mega Drive
  • Nintendo Game Boy
  • Nintendo Game Boy (kolorovaná verze)

 

The Lion King ve verzích pro:

  • SNES
  • Sega Genesis
  • Sega Mega Drive
  • Nintendo GameBoy
  • Nintendo GameBoy (kolorovaná verze)

 

Jakkoli jsou obě hry jinak v tom samém grafickém kabátku jako dříve (žádnou HD grafiku nečekejte), tvůrci do nich vložili spoustu nových vychytávek, které vám hraní zpříjemní. Kupř. si můžete přetáčet čas nazpět, díky tomu si vrátit jakoukoli herní situaci a zkusit ji vyřešit znovu a lépe. Můžete si také aktivovat nesmrtelnost, případně některé pasáže naopak přetočit vpřed a přeskočit je. A nechybí ani rychlé ukládání kdekoli a kdykoli.

 

Disney Classic Games: Aladdin and Lion King

 

Jak tvůrci chvályhodně uvádějí, jejich záměrem bylo, aby obě hry dokázal dohrát úplně každý a nikdo se v nich zbytečně netrápil a hraní nikoho nefrustrovalo. Dále je k dispozici možnost měnit velikost herního okna od 100 % vyplnění obrazovky až po menší okno uprostřed a pro maniaky se nabízejí i tři různé staromódní filtry evokující staré katodové CRT televize a staré monitory.

Aladdin má v rukávu navíc ještě jednu verzi Aladdin Final Cut. To by měla být nově upravená hra v podání současných vývojářů, u níž se snažili opravit všechny chyby, vylepšili práci s kamerou, předělali zásahové zóny a detekci kolizí. V samostatné sekci Museum zase najdete mnoho různých artworků a skic z vývoje obou her, které tvůrci dostali přímo z Disneyho archívu a které zčásti ještě nebyly nikdy zveřejněny. Nechybí ani možnost poslechu hudby v herním přehrávači.

 

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=HQDddZFwbSU[/embed]

 

Kompilace dnes vyšla nejprve v digitální podobě na PC, PS4, X1 a Switch, od 1. listopadu 2019 jdou do prodeje také konzolové krabicovky. Hru pro PC zakoupíte např. na GOGu a Steamu, ale nemůžu si pomoct, protože cenovka 24,99 EUR (cca 640,-) za PC verzi je naprosto přestřelená. A digitální konzolovky vás vyjdou ještě daleko dráž: PS4 verze stojí 899,- a xboxovka 999,-). To už vás vyjdou levněji krabičky, jež si můžete objednat z Xzone, kde stojí 849,-, a to včetně verze pro Switch.

 

 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama