Disney Universe – kdo si hraje, nezlobí
Recenze Disney Universe – kdo si hraje, nezlobí

Disney Universe – kdo si hraje, nezlobí

Michal Maliarov

Michal Maliarov

5

Pořádných titulů pro mladé caparty stále není dost, abychom si mohli v klidu dělat své dospělé věci. Disney by to ale mohli změnit.

Reklama

Série LittleBigPlanet či LEGO patří mezi nejoblíbenější značky v herní branži, především tedy pro mladší kolektiv. Mají totiž jedinečný humor a hratelnost, která dokáže zabavit na desítky hodin. Možná právě proto si studio Eurocom rozhodlo vytvořit vlastní napodobeninu, a že k tomu mají předpokladů více než dost. Ptáte se jakých? Už samotné univerzum Disneyho a Pixaru, k němuž mají vývojáři přístup díky licenci, mluví samo za sebe. Není ale všechno zlato, co se třpytí a u podobných projektů si toho musíme být vědomi o to více.

Aladin vs Wall-E?

Od příběhu opravdu žádnou perlu nečekejte, protože tu slouží spíše jako menší kostra pro hratelnost samotnou. Pro plnou informovanost vám stačí vědět, že se virtuální program, kde mohli panďuláci nápadně připomínající figurky z LBP, nakazil virem, který to hráčům nehodlá dát zadarmo. Všechny světy jsou tedy nakaženy a mnozí hrdinové zajmuti. Nezbývá tedy, než si vybrat svého frajírka, obléknout jej do nějakého přiléhavého oblečku a vyrazit kámoše zachraňovat.

Pokud je něco, čím titul bezesporu zaujme, je to vizuální ztvárnění a prostředí. Jak už jsem poznamenal, Disney a Pixar jsou bezedné studny plné neuvěřitelných nápadů a vychytávek a v zásadě by stačilo jen všechno naházet na jednu hromadu a vymyslet smysluplnou zápletku. Najdete tu světy z filmů Wall-E, Alenka v Říši divů, Tron: Legacy, Lví král, Piráty z Karibiku, Hledá se Nemo a tuny dalších. Přitom nejedná se o pouhé tapety, napláclé na pozadí levelu. Úrovně jsou plné příjemných detailů, které potěší všechny diváky i fanoušky jmenovaných filmů.

Nebezpečný virus, a potažmo i jeho menší pomocníci, jsou vždy oblečeni v závislosti na vybraném světu a nechybí tuna dostatečně inteligentního humoru, který mi v mnohém připomínal kostičkovanou sérii LEGO. Díky barvitému a pestrému grafickému kabátku s tunou detailů je tak výsledný koktejl opravdu balzámem na duši všem, kdo zbožňují podobné filmy. Nezklame ani hudební podkres, který využívá licence a soundtracků z filmů, jež zdárně remixuje.

Jsme tady. No a co

S náplní už je to podstatně horší. Jedná se o klasickou plošinovkovou zábavu, kde musí hráč doběhnout z bodu A do bodu B a počas sprintu pokosit (zde samozřejmě vtipně a elegantně naplácat) všem, kdo se mu postaví do cesty. Občas se hrdinovi postaví do cesty hádanka, kterou dokáže rozlousknout i váš pes a rychlému průletu úrovní tak nic nebrání. Ať už taháte elektrické vodiče, vysáváte jedovatý plyn nebo se snažíte přeskákat po pohyblivých plošinkách, není tu nic, co by vybočovalo ze zajetých kolejí žánru.

Jak už je u podobných her zvykem, kromě průchodu musíte samozřejmě i dávat pozor a šilhat do stran. Všude jsou totiž roztroušeny mince, upgrady a sběratelské věcičky, které na konci úrovně naboostují vaše bodové ohodnocení. To pak otevírá cestu k novým upgradům vašich zbraní a oblečků, i když je velká škoda, že jsou tu spíše na efekt, než opravdové využití v praxi.

Mimo soubojů a hádanek čas od času narazíte na hrací automat, který spouští v úrovni minihru. Ty jsou překvapivě variabilní a často zábavnější, než samotný příběh. Není problém si tak nazout boxovací rukavice a rozdat si to s dvacítkou virů, zazávodit si s kamarády nebo hledat schovanou truhlu. Mile mě překvapily i samotní nepřátelé, kteří jsou inteligentní a hanební a často vám přímo před nosem čórnou důležitý předmět, což následuje zběsilá honička za tím prckem, co s výtlemem utíká s vaším klíčem. Možná to zní jako klišé, ale podobné věci dokáží rozesmát i několikrát za sebou.

Bylo nás pět

Hašteření s oblíbenými hrdiny na nějaký čas ojedinělé dítě zaujme, ale je jasné, že víc hlav víc ví. Proto přidali vývojáři do hry i lokální multiplayer až pro čtyři hráče. Veškeré vaše snažení se v multiplayeru stává také pěkně soutěživým, protože mincí a upgradů není dost pro všechny a kromě virů se tak najednou stávají nepřátelé i z těch kluků, co vedle poskakují na gauči. Kooperace se promítá také do hádanek, kde často bude potřeba patřičná spolupráce a úrovně najednou získávají větší spád.

Disney Universe staví na úspěšné struktuře svých slavnějších kolegů v průmyslu a chce prorazit především díky licenci na světoznámé filmy. Bohužel inovace v hratelnosti se najdou stěží a kromě bravurně zvládnuté (i když ne do puntíku využité) licence tu není nic, co by donutilo hráče přesedlat ze svých starších oblíbenců. Pokud tak vaše děti nemají co dělat a konkurenční tituly už mají projeté křížem krážem, můžete o světě Disney uvažovat.

Disney Universe – kdo si hraje, nezlobí

Verdikt

Ztřeštěná a zábavná dětská hříčka se silnou licencí a mnoha nostalgickými momenty pro filmové fanoušky. Bohužel po stránce hratelnosti naprosto průměrná hra, která ničím nevybočuje z řady jiných. Děti ale rozhodně pobaví.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

univerzum Disneyho
různorodé a bohaté prostředí
dobrý smysl pro humor
kooperativní multiplayer
žádné velké inovace
málo využitý potenciál
relativně krátké
opravdu jen pro děti
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama