Dlouhodobě pracujeme 16 hodin denně, říká zaměstnanec CD Projektu
Cyberpunk 2077 Novinka Dlouhodobě pracujeme 16 hodin denně, říká zaměstnanec CD Projektu

Dlouhodobě pracujeme 16 hodin denně, říká zaměstnanec CD Projektu

Martin Pritula

Martin Pritula

72

Jeden ze zaměstnanců popisuje otřesný managment ve studiu.

Reklama

Do vydání Cyberpunk 2077 zbývá pět týdnů a nutno říci, že hra z prozatímních ukázek, kterých bylo opravdu hodně, vypadá naprosto skvěle. Crunch, neboli intenzivní přesčasy jsou v herních studiích minimálně před vydáním hry téměř běžné, avšak CD Projekt Red opakovaně sdělil, že se snaží přesčasům vyhnout a jejich cílem je udělat ze studia příjemné místo. Toto vyjádření pak bylo nedávno studiu předhazováno krátce potom, co investigativní novinář Jason Schreier sdílel na svém profilu email, ve kterém šéf studia Adam Badowski sděluje vývojářům, že pro dosažení data vydání budou přesčasy nevyhnutelné a zaměstnanci budou muset pracovat 6 dní v týdnu – v tomto Tweetu ale Jason sdělil, že dle jeho informací někteří vývojáři crunchují už roky.

Nyní se na Redditu vyjádřil jeden z vývojářů a celou situaci ve studiu podrobně popsal – dovolím si doplnit, že onoho vývojáře Jason ověřil a jeho informace by tak měly být pravdivé. Ke Tweetu, prostřednictvím kterého zprávu sdílel, napsal:

Myslím, že tento komentář od někoho, kdo v CD Projekt Red pracoval stojí za sdílení, obzvláště kvůli tomu, že si někteří lidé i nadále myslí, že jejich přesčasy jsou omezeny na 48 hodiny týdně.

Překlad komentáře:

(Zaměstnanec odpovídá na hoax, dle něhož měla většina vývojářů zavést přesčasy jen aby nedošlo k odkladu hry)

Ahoj, tady zaměstnanec CD Projektu.

Nejen, že tato konverzace nikdy neproběhla, ale je to jen jeden z mnoha příkladů toxického chování vyššího managementu vůči nám, vývojářům.

Zaprvé, potvrzuji, že tato konverzace nikdy neproběhla, když už, tak vývojáři mají not-stop přesčasy už od května 2019, kdy si vedení usmyslelo "do háje, musíme dokončit tu hru, budeme si muset pospíšit". Jen pro upřesnění, v tuto chvíli jsme sotva dokončovali alpha verzi a většina vývojářů prohlásila, že je nemožné udělat SKORO celou hru od začátku za jeden rok.

Vývojáři se děsili dva roky dlouhého crunche dlouho předtím, než přesčasy vůbec začaly, protože to je prostě způsob, jakým CD Projekt Red dělá hry. Roky se potácí v předprodukci a pak spěchá s vývojem a dře vývojáře z kůže, aby dohnali ztracený čas.

Zeptali jsme se: ,,Jaký je plán, pokud nedokážeme hru dokončit do stanoveného data"? Vedení do prosince odpovědělo: ,,Musíme to dokončit, není žádný plán B". Takže tady to máte. První rok intenzivních přesčasů - a samozřejmě, nejprve následoval první odklad (6 měsíců), a pak druhý (2 měsíce). A jen abyste pochopili, jak funguje komunikace s vedením - o obou odkladech jsme se dozvěděli z Twitteru a dalších soc. sítí. E-mail od Adama dorazil až několik hodin poté.

Ta samá situace nastala, když jsme dosáhli GOLD vydání, a stejné to bylo s jakýmkoliv jiným oznámením.

Lidi ve studiu už jsou z crunche opravdu rozčílení a spousta z nich pracuje 16 hodin denně už od června 2019, některá oddělení dokonce o rok déle.

Pokaždé, když byly tyto problémy adresovány jme se dočkali stejných korporátních odpovědí: ,,Jsme plní vášně, jsme rebelové, toto není práce pro každého" a další slogany, které jsou vlastně jen dobře znějící verze: ,,Nemáme tušení co děláme, ale máme neomezený rozpočet, a tak vše vyřešíme za pomocí více přesčasů.

Takto tyto konverzace končí vždy. Vedení říká, že je vše v pořádku a že musíme věřit v projekt. Naše dotazy či pochybnosti jsou vždy zameteny pod koberec.

Nakonec to vypadá, jako by bylo vedení zcela oddělené od nás vývojářů.

Tohle bylo krátké shrnutí situace, která ve studiu panuje a jistě by se dalo mluvit o mnoha dalších problémech. Věřím ale, že ostatní problémy bude možné vyřešit časem s tím, jak studio poroste. To ale není případ crunche.

Vedení a režiséři ve Varšavě jsou ti samí lidé, kteří toto udělali i u třetího Zaklínače a jsou to lidé, kteří to peklo přežili a jsou s tím OK. Prostě jim to je jedno.

Nakonec zde každoročně dostane každý vývojář vyplacený bonus ze zisku, z čehož vedení shrábne několik set tisíc zlotých, takže se tváří, že je vše v pořádku.

A to je to, co je nejhorší, nikdo ve studiu nebenefituje z toho, když hru vydá dříve. Lidi jen chtějí dělat svojí práci, dostat zaplaceno a možná nebudou muset spát ve studiu (což se stalo a rozhodně ne jednou, zejména ve Varšavě).

Jediní, kteří chtějí vydat hru okamžitě jsou ti ve vedení.

Cyberpunk 2077 vychází 19. listopadu na PC, PS4 a Xbox One s českými titulky.

Nové konzole PS5 a XSX v den vydání nabídnou zřejmě „pouze“ implicitní vylepšení (plynulost, rozlišení).

Později by se ale měly dočkat také specifického patche s „next-gen“ přídavky, který by měl být zdarma.

Hru si můžete předobjednat v obchodě Xzone, kde jako dárek získáte i samurajský medailon.

Pokud by vás zajímal souhrn všech dostupných informací o hře, nenechte si ujít naše obsáhlé preview.

Dlouhodobě pracujeme 16 hodin denně, říká zaměstnanec CD Projektu

 

 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama