Dojmy z bety Gears of War: Ultimate Edition
Speciály Gears of War Článek Dojmy z bety Gears of War: Ultimate Edition

Dojmy z bety Gears of War: Ultimate Edition

Filip Němec

Filip Němec

12

Je libo si zkrátit čekání na čtvrté Gears of War?

Reklama

Může se zdát, že jako krysy opouštějíce potápějící se loď utíkají multiplatformní tituly z doposud hřejivé náruče Microsoftu. Z posledních lze zmínit například naprosto překvapivé oznámení z E3, že práva na marketing nového Call of Duty bude mít právě Sony. O to více ale v Microsoftu praštili do opratí co se týče svých vlastních exkluzivit.

Na Xboxu 360 se zrodila série Gears of War, jejíž čtvrtý díl má být jedním z taháků Xboxu One. Čtyřku už ale nepřipravují původní tvůrci ze studia Epic Games. Ti totiž po třech vydařených dílech (a jednoho spin-offu) zatoužili vytvořit naprosto novou hru a na čtvrtý díl už neměli chuť. Jako správný rodič však své dítko nenechali ladem a prodali všechna práva Microsoftu. Ten v současnou chvíli vytváří jak zmíněný čtvrtý díl, tak i remaster dílu prvního pod názvem Gears of War: Ultimate Edition.

Součástí hry bude samozřejmě kromě příběhového režimu i hra více hráčů, kterou jsme mohli okusit v nedávné betě. Ve snaze podat vyčerpávající svědectví se však ještě na moment zastavím u příběhového režimu, který logicky nabídne nejen původní obsah, ale přidá, pro nás konzolisty, i úplně nový. Součástí totiž bude pětice úrovní, které doposud obsahovala pouze PC verze a na konzolích tak zažijí premiéru. Ale teď už vzhůru na dojmy z multiplayeru.

Jen malá ochutnávka

Hratelná beta obsahovala pouze dva herní režimy, ve finální hře jich však má být daleko více. Kromě klasik z prvního dílu přibude i „novinka“ Team Deathmatch, oblíbený režim z třetího dílu King of the Hill či naprostá novinka Gnasher Execution, kde se proti sobě postaví dva dvoučlenné týmy. Stejně tak výběr map byl značně omezený. Ve finále bude hra obsahovat devatenáct map a stejně jako v případě příběhu se i zde objeví několik pro konzolové hráče nových map. V betě jsem si vyzkoušel mapy War Machine, Canals, Courtyard a Gold Rush.

„Prakticky od začátku si budete moci užít všechen obsah (například sedmnáct hratelných postav) a záležet tak bude pouze na vašem skillu.“

Dost ale teorie. Jak se tedy staronové Gears of War hraje? Skvěle! Stejně skvěle jako před lety, kombinace rychlé akce a taktického střílení zpoza překážek je stále chytlavou zábavou, která díky novému kabátku navíc i slušně vypadá. I soudě podle zájmu hráčů byla beta velmi slušně přijata, určitě jste četli zajímavé statistiky. I přes několik let starý základ je hra více hráčů schopná konkurovat současnému multiplayeru, což dokazuje nadčasovost celé série. Osobně jsem přivítal, že je multiplayer oproštěn od současného trendu neustálého levelování a odemykání všemožného obsahu. Prakticky od začátku si budete moci užít všechen obsah (například sedmnáct hratelných postav) a záležet tak bude pouze na vašem skillu. A pokud máte strach, že po dlouhé pauze v sérii jste vyšli ze cviku a dostanete na zadek od zkušenějších hráčů, nemusíte se bát. Finální verze hry by měla obsahovat matchmaking, kde si budete moci vybrat, proti jak silným hráčům budete stát. Uvidíme, jak to nakonec celé bude fungovat.

Radost pohledět

Ale ruku na srdce. Na kladném přijetí bety má lví podíl vylepšená grafika, která podtrhuje charakteristickou hratelnost. Zjištění, že hra běží stále na Unreal 3 enginu může být sice mírně šokující, ale ve finále hra prošla neuvěřitelnou proměnou a rozhodně vypadá k světu. Vylepšení je na první pohled patrné na kvalitnějších texturách, vyhlazování a vykreslování vzdálenosti. Celá hra je tak nejen na pohled hezčí a barevnější, ale také o něco více reálnější díky delšímu dohledu a většímu množství detailů. Microsoft už potvrdil, že remastery dělat umí a není tak velkým překvapením, že hra běží stabilně při šedesáti snímcích za sekundu.

Gears of War: Ultimate Edition se tváří jako velmi povedený remaster, který nejen výrazně přeleštil vizuál hry, ale pro konzolové hráče přináší i trochu toho nového obsahu. Ať už si budete chtít připomenout staré časy při zábavném multiplayeru, poutavém příběhu o záchraně lidí na planetě Sera nebo jen zkrátit čas při čekání na regulérní čtvrtý díl, Gears of War: Ultimate Edition se prozatím tváří jako ideální kandidát.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama