Dojmy z bety Marvel's Avengers
Preview Článek Dojmy z bety Marvel's Avengers

Dojmy z bety Marvel's Avengers

David Bernard

David Bernard

17
Platformy PlayStation PlayStation 4 Xbox Xbox Series X|S PlayStation PlayStation 5 Windows PC Xbox Xbox One

Příjemné překvapení z komiksového světa.

Reklama

Když jsem poprvé viděl záběry z chystané superhrdinské akce Marvel´s Avengers, kterou vytváří vývojáři ze studií Crystal Dynamics a Eidos Montréal, byl jsem poněkud skeptický. Videohry na motivy filmů (ano, vím že v případě Avengers je předlohou komiks, ale zajisté chápete, co tím myslím) většinou nebývají valné kvality, a tak jsem se domníval, že tomu stejně bude i v případě transformace oblíbených Avengers na herní zařízení. Mýlil jsem se. Betaverze je aktuálně dostupná pouze pro zájemce, kteří si hru předobjednali na PlayStation 4. Původně měla běžet od 21:00 místního času, tvůrci ale hru zpřístupnili o něco dříve. Obsah je na poměry testovací verze vskutku naditý a nabízí zábavu na několik hodin. Vydejme se tedy do světa, kterému hrozí zničení snad každý den a superschopnosti jsou vnímány jako jeho běžná součást.

Pěkně ostrý start

Beta nás na počátku vrhne do úvodní příběhové mise, která se odehrává na světoznámém Golden Gate Bridge. Během průchodu si vyzkoušíme hru za Thora, Hulka, Iron Mana, Black Widow a Kapitána Ameriku. Úroveň nám tak naservíruje hned několik různých herních stylů a nechybí ani závěrečný souboj s bossem, jehož jméno vám prozrazovat raději nebudu. Ihned mne zaujalo audiovizuální zpracování, které je i na základní verzi PlayStation 4 velice slušné (snad až na mírné rozostření). Škoda jen nepříliš povedených českých titulků (překlad je strojový a mnohdy se u něj spíše zasmějete). Navíc, když jsou titulky v základu nastaveny pro neslyšící hráče. Soubojový systém se povedl. V jádru se jedná sice o klasickou "rubačku", ale díky několika hratelným hrdinům se nudit rozhodně nebudete. Postupně lze odemykat nové speciální útoky a komba, jejichž naučení a následné správné využití je příjemnou výzvou. První mise mne ve výsledku mile překvapila a navnadila mě na další úrovně...

Dojmy z bety Marvel's Avengers

Velká porce obsahu

Mnohé betaverze nabízí pouze minimální část z chystaných titulů. U Marvel´s Avengers je tomu ale citelně jinak. Po úvodní příběhové misi na vás čeká dobrodružství v oblasti pacifického severozápadu, a to s Hulkem a Kamalou Khan - teenager, který je doslova jako z gumy. Nejedná se o žádnou jednohubku a průchod vám zabere zhruba čtyřicet minut. Opět nechybí finální souboj s bossem. Aby toho nebylo málo, tak se po dokončení druhé příběhové sekvence můžete vydat do ruské tundry, za účelem najít tajné zařízení SHIELDu (buď sólo či s přáteli). Boje se, díky multiplayeru, lze účastnit ve skupině až čtyř hráčů.

Mimo zmíněné tři příběhové mise, jsou k dispozici další multiplayerové herní módy, které lze hrát s živými hráči, případně s týmem, ovládaným umělou inteligencí. Mezi hratelné postavy v těchto módech patří Iron Man, Hulk, Black Widow a Kamala Khan. Prvním herním režimem jsou tzv. HARM Rooms. V zásadě se jedná o tři různé tréninkové místnosti, ve kterých se na vás postupně valí těžší a těžší nepřátelé. HARM Rooms jsou ve výsledku ideálním místem, kde je možné nacvičit údery, komba a buildy postav samotných. Za předpokladu, že během bety dokončíte všechny tři výzvy, obdržíte titul, který se přenese do plné verze hry. Jako bonus si autoři připravili odměnu v podobě "Hulk Smashers Pickaxe", zbraně, kterou můžete využít ve Fortnite. Tento krok mi k zasazení hry vůbec nesedí, ale budiž...Nedávno bylo navíc potvrzeno, že pouze hráči na PlayStationu 4, budou moci bojovat za Spider-mana. Ostatní platformy mají prostě a jednoduše smůlu (časem se to může změnit).

Dalším z nabízených módů pro více hráčů jsou War Zones. Pět multiplayerových misí, odehrávajících se napříč celým světem, vás pošle vypořádat se s náročnějšími hrozbami, které ohrožují život na zemi. Během průchodu je možné sbírat výbavu a sběratelské komiksy, nacházet zajímavá místa a řešit hádanky. Posledním herním režimem jsou tzv. Drop Zones, kdy budete vrženi přímo do bitevní vřavy, za účelem zneškodnění finálního protivníka. Během hraní jakéhokoliv z módů, sbíráte vybavení a zvyšujete úroveň své postavy. To se hodí i v případě, že si za parťáka zvolíte umělou inteligenci. Ta není v jádru příliš chytrá, ale závisí také na tom, jaké schopnosti daná postava ovládá a jak kvalitní vybavení nosí (ano, AI sestává z vašich postav, které postupem času vylepšujete). Když jsem tedy na začátku tvrdil, že beta obsahuje velkou porci obsahu, mluvil jsem pravdu a tvůrcům za to připisuji velké plus.

Black Widow hopsá, Iron Man si lítá a Hulk? Hulk ničí...

Během betaverze je možné vyzkoušet šest hratelných hrdinů. Thora, Kapitána Ameriku, Hulka, Black Widow, Kamalu Khan a Iron Mana, přičemž první dva jmenovaní, jsou dostupní pouze během úvodní mise na Golden Gate Bridge. Když vám povím, že mne bavili téměř všichni, budete mi věřit? Dovednosti daných postav jsou natolik rozdílné, že je velmi těžké vybrat si svého oblíbence. Na Thora a jeho blesky sršící kladivo, kterým hází jako tenisákem, je radost pohledět. Kapitán Amerika se hbitě ohání svým štítem z vibrania a přeskakuje blokující nepřátele, Hulk prostě a jednoduše NIČÍ! Black Widow je hbitá jako kočka a střelba z jejich dvou poloautomatických pistolí je radostným herním zážitkem. Iron Man se poněkud hůře ovládá, jelikož s ním většinu času trávíte ve vzduchu. Jeho energetický paprsek a naváděné rakety, vám ale chvíle frustrace zaručeně vynahradí.

Hulk prostě a jednoduše NIČÍ!

Čekal jsem, že Kamala Khan nebude nic pro mne. Pletl jsem se. Její do dálky se natahující končetiny byly natolik zábavným herním aspektem, že ji s jistotou mohu zařadit do své "top 3". Škoda jen, že nemá příliš dobrý hudební vkus a ze skladby rockových Scorpions, raději přepíná na Siu (kterou mám rád také, ale rock je rock). Nejméně mne bavili Iron Man a Kapitán Amerika, kterého nemám rád ani ve filmech (už jen pro jeho latexový úbor, uh). Tak či tak jsem s nabídkou hrdinů navýsost spokojen a těším se na ty, kteří doplní jejich řady. V betě má každý z hrdinů odemčený pouze jeden ze tří talentových stromů, ale i tak jsou útoky velmi různorodé. V plné verzi hry lze tak očekávat komplexní systém dovedností, který si každý hráč bude moci uzpůsobit dle svých preferencí.

Dojmy z bety Marvel's Avengers

Příběh má solidně našlápnuto, loot může vadit

Soudit příběh hry, ze které jsem ochutnal pouze zlomek, prakticky nelze. Osobně se řadím mezi ty diváky, kterým se poslední díl filmových Avengers (Endgame), ani za mák nelíbil. Daleko více jsem si oblíbil třetího Thora. Veskrze mám ale "marvelovky" rád. Během tří příběhových misí jsem ze hry cítil, že nepůjde o ledabyle vystavěný děj, ale o zajímavý pohled do světa nebojácných Avengers. Samozřejmě se nevyhneme klišé, ale s tím už tak nějak počítám. Pravděpodobně se nebude jednat o scénáristické terno, zároveň by však komiksoví fanoušci neměli být zklamáni. Jako rušivý element lze brát systém vybavení, které během hraní nacházíte. Mnoho z hráčů by ocenilo čistě příběhový titul, ve kterém by se úpravou equipu nemuseli zaobírat. Mně osobně to nevadí. Rád si postavy ve hrách piplám a vylepšuji. Jde tak tedy o individuální pohled na věc.

Těším se, ale...

Beta na mne působí převážně pozitivně. Ano, problémy se najdou, nicméně jsem se během hraní bavil. A hry mají být přeci zábava. Hrdinové jsou různorodí, na schopnosti je radost pohledět a systém vylepšování uspokojuje moji touhu účastnit se honu za čím dál lepšími předměty. Vadou na kráse je místy zvláštní chod hry na základním PlayStationu 4. Obraz je občas rozostřený (pravděpodobně se jedná o adaptivní rozlišení) a při větším množství efektů, dochází k propadům snímků. Umělá inteligence také mnoho rozumu nepobrala a bylo by záhodno s tím něco udělat. V multiplayerových módech se s kamarády zabavíte rozhodně více než s umělými parťáky. Herní režimy pro více hráčů působí relativně genericky, ale to je také věcí vkusu. Je tak otázkou, jak se autorům podaří s nedostatky naložit. Na plnou verzi hry se nicméně těším a jsem zvědav, co se z ní ve výsledku vyklube...

Druhý názor - Ondřej Partl

Betaverze připravované videoherní adaptace nejmocnějších hrdinů světa ve mně zanechala krapet rozporuplné pocity. Soubojový systém je velice povedený, správně chytlavý a nabízí rozličná komba i efektně efektivní hrdinské útoky, přičemž za každého z místních hrdinů se hraje kompletně jinak, kdy se mými favority jednoznačně stala Kamala Khan jako Ms. Marvel (ta i jejím charakterem, jenž má nejblíže samotnému hráči, který teprve prozkoumává zdejší svět superhrdinů a není s ním zcela seznámena) a Black Widow, mající sice z tohoto týmu nejméně síly, avšak to nahrazují svou mrštností.

Soubojový systém je velice povedený.

Příběh pak příliš hodnotit nebudu, jelikož prozatím byl nakousnut pouze úvod, kdy po určitých událostech jsou superhrdinové donuceni se uchýlit k vyhnanství, kdy společnost AIM vyrábí speciální látku, zbavující je jejich schopností (tedy podobně, jako tomu je v X-Menech). Nabízené příběhové sekvence jsou pak správně výpravné, hromada věcí v nich vybuchuje, jsou doplněny o povedené filmečky a příjemně táhnou hráče i jeho zvědavost dopředu. Všeobecně tedy hra pro jednoho člověka působí velice zajímavě a vábně. Doposud tedy v pořádku.

Problém v mých očích však nastává ve chvíli, kdy dostanete možnost pustit se do dalších misí (War Zones a různé výzvy), které můžete podstoupit v kooperaci s kamarády, případně s parťáky ovládanými umělou inteligencí (kteří prozatím příliš moudrosti nepobrali). V tu chvíli se hra zvrhává do bezhlavé honby za co nejlepším vybavením, jenž se uskutečňuje skrze relativně generické úkoly, kdy jednou musíte zničit čtyři generátory, příště zase obsadit tři pozice počítačů a čekat, než se stáhnou data, abyste zase potom odpravili nějakého tužšího zlosyna, který má hromadu životů a vy do něj musíte mlátit hlava nehlava, kde se v nehezkém světle ukáže i zaměření hry na nezábavné prvky raritního vybavení (které ve většině případů ani nemá vliv na váš vzhled).

V tu chvíli se hra zvrhává do bezhlavé honby za co nejlepším vybavením.

Pokud tedy ve finálním produktu bude možnost projít celou kampaň bez toho, aniž bych se musel účastnit těchto vedlejších misí, ať už kvůli postupu či potřebnému vybavení, tak se na něj i docela těším. V opačném případě bych byl docela zklamaný, jelikož hratelnost je rozhodně lepší, než jsem původně čekal (stejně jako prezentace, kdy si na podobu zdejších hrdinů velice rychle zvyknete), přičemž příběh má rozhodně zajímavý nástřel a mohl by bavit nejednoho komiksového fanouška. Každopádně pokud vám zmíněné prvky ve hrách nevadí, tak se budete bavit i u zbytku.

PS: Na klasické verzi PS4 běží hra po většinu času poměrně hladce, avšak jakmile se na obrazovce začne dít příliš mnoho věcí, tak se obraz podivně rozostří a snímkovací frekvence výrazně propadne, což rozhodně příliš dobře nepůsobí.

 

Beta aktuálně probíhá pouze pro předobjednávky na PlayStation 4, a to až do neděle - 9. srpna. Od 14. srpna bude přístupná pro všechny majitele konzole PlayStation 4. Od stejného dne se také otevře zájemcům, kteří si hru předobjednali na PC a Xbox One. Od 21. srpna bude pak na PC a Xboxu One možné betaverzi vyzkoušet i bez předobjednávek.

Hra Marvel´s Avengers vychází 4. září 2020 pro PC, PlayStation 4 a Xbox One. Později se počítá i s verzí pro PlayStation 5, Xbox One Series X a Google Stadia. Titul je možné předobjednat na Xzone.

 

 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama