Dojmy z bety SimCity – zpátky do ulic
Preview SimCity Článek Dojmy z bety SimCity – zpátky do ulic

Dojmy z bety SimCity – zpátky do ulic

Michal Maliarov

Michal Maliarov

10

Po dlouhé době se nám vrací oblíbený městský simulátor tvorby a života, SimCity, a my jsme se vrhli do bety, kterou si pro nás tvůrci připravili. Co na ni říkáme?

Reklama

Betaverze nám dala alespoň minimálně pohlédnout na funkce a možnosti, které nabídne plná verze, a sestávala se z podrobného tutoriálu a volného módu. Tutoriál nás zcela pochopitelně provedl všemi náležitostmi světa SimCity, od úplných základů, jako je budování silnic a jejich husté sítě, až po komplexní komerční čtvrti s životně důležitými stavbami. Městské pomocníky čas od času nahrazovaly bubliny a poukazovaly na mnohé vychytávky, na které je třeba dát si pozor.

Od A až po Z

SimCity je totiž hra dvou světů. Z jedné strany nabízí veskrze jednoduché principy, které dokáže pochopit i naprostý lajk a není těžké si postavit město svých snů obyčejným klikáním na ikonky v dolní části obrazovky. Na stranu druhou je to však extrémně komplexní simulátor, který vás dokáže doslova zavalit informací o podnebí, kvalitě půdy, spokojenosti obyvatel a samozřejmě o vaší finanční situaci. Pokud se totiž zavrtáte více do hloubky, zjistíte, že se lze v ulicích SimCity ztratit na desítky hodin, a přitom jen škrtnout o horní slupku titulu.

Po tutoriálu přichází hodinově omezený volný mód, kde se můžete na předem ohraničeném území vyblbnout podle libosti.

I přes značnou omezenost bety je cítit, že je novodobé SimCity především tradičním stavebním simulátorem, což je jeho největší výhoda i nevýhoda. Po tutoriálu totiž přichází hodinově omezený volný mód, kde se můžete na předem ohraničeném území vyblbnout podle libosti. Beta je bohužel značně ořezaná a zásadě v ní lze vytvořit jen menší americké městečko s obydlenou, komerční a industriální čtvrtí. Po chvilce stavění vám navíc dochází, že není oblast stavby nijak velká a obrovské metropole s tím budou mít problém. Doufejme tedy, že Maxis dovolí oblasti rozšiřovat, případně dokupovat a my nebudeme nuceni stavět tři mini-města vedle sebe.

Co je nového?

Jednou z novinek, viditelných už v tutoriálu, je větší konektivita světa. Kolem vašeho městečka se totiž rozprostírají i další, v plné verzi zastoupená zcela jinými hráči skrze internet. Je tedy možné vytvářet meziměstské vztahy, vyměňovat si služby a celkově vytvářet výhodné smlouvy, které prospějí vaší ekonomické situaci. Neustálé zvyšování daní se totiž sakra nevyplatí.

I přesto, že bylo možné v betě postavit cca po jednom druhu od každé budovy, v menu nechybí ani zbylé uzamčené možnosti.

Jinak je tvorba vašeho vlastního města extrémně jednoduchá. Položíte základ v podobě silnic, ty oblepíte třemi druhy čtvrtí (obytné, obchodní a industriální), zprostředkujete čistou vodu, elektrickou síť a odvod špíny a odpadu. Nakonec už můžete své městečko obohacovat o dodatečné služby, jako je nemocnice, požární a policejní stanice, škola, parky, továrny aj. I přesto, že bylo možné v betě postavit cca po jednom druhu od každé budovy, v menu nechybí ani zbylé uzamčené možnosti. Ty ukazují především širokou škálu budov a jiných stavení, kterými budeme moci zastavovat město v plné verzi. Máme se zkrátka na co těšit. Co byste řekli na velké výstavní centrum s možností pořádat koncerty a další zajímavé akce nejen pro své obyvatele města.

Bohužel se beta neobešla bez nepříjemností, které musí Maxis do vydání opravit. Čas od času se nějaká budova postaví na již existující, místo toho, aby ji kompletně nahradila. Stavění dokáže znepříjemnit i systém označování stavebních oblastí kolem silnic. Místo jednoduchého tažení přes celý potřebný obvod se totiž kurzoru nedaří úspěšně zahnout za roh a hráč tak musí oblasti stavění oddělovat. Doufejme, že na to Maxis ještě dohlédne. Hodně nepravděpodobné se však zdá být dodělání některých vychytávek, které od předchůdců zcela chybí. Už si nepostavíme metro, spokojit se musíme se sítí autobusů, vlaků či lodí. Podle všeho nebude možné ani upravovat terén, což by se v některých místech opravdu hodilo. Hrát si tedy budete moci s tím, co dostanete, žádná osobní výroba hor či údolí se nekoná a tak nějak pochybujeme, že to tvůrci za pár měsíců dodají. To naštěstí novému SimCity na podrobnosti neubírá a stále se jedná o komplexní simulátor.

Potěší také rozličné mini-úkoly, které vám přidávají obyvatelé, investoři, obchodníci i osobní rádci. Abyste se při stavbě svého města nenudili, nezřídka kdy se objeví i nepovinné úkoly. Někdo vás tak poprosí zvýšit populaci na 25 tisíc lidí, další bude protestovat pro postavení školy a jiný zase požádá o parčík poblíž domu. Je na vás, jak se k těmto úkolům postavíte, jejich úspěšné plnění vám ale odemyká nové a mnohdy unikátní budovy, takže se rozhodně vyplatí jim věnovat pozornost.

Podrobnosti od satelitu až po chodník

Grafický engine GlassBox běží i na starších sestavách velmi svižně a především dokáže vykouzlit úctyhodné množství detailů. Kolem staveb pobíhají dělníci, úředníci vám mávají a žádají změny a až se vám město mezinárodně rozroste, těšte se na zástupy lidí v ulicích. Tím bych chtěl navázat na jednu z dalších novinek série, a tím je specializace města. Nyní si totiž můžete určit, jakým směrem se bude vaše město ubírat. Rozhodnete se být ekonomickou velmocí, nebo městem hříchů, které zatmí Las Vegas? Můžete si vybrat hned z několika rozličných specializací, zatím ale netušíme, jako moc to bude omezovat stavění a výběr jednotlivých budov, až na prostý fakt, že turisty budou odrazovat továrny, které znečisťují ovzduší, a také velká míra kriminality. Každopádně se jedná o skvělý nápad, jak se zviditelnit před jinými hráči v oblasti a udělat své město unikátním.

Hodnotit výsledné kvality nového SimCity je zatím předběžné, jedno je ale jisté už nyní. Maxis titul nazývá králem stavebních simulátorů a my jim to rozhodně nemáme problém věřit. Hospodaření ve svém městě totiž dokáže zabavit na dlouhé hodiny a maniakální smysl pro detail uspokojí rozhodně většinu fanoušků série. Ač je však nové SimCity na dobré cestě k úspěchu, nemůžeme se zbavit pocitu, že tu něco chybí. Jedná se spíše o nutnou evoluci žánru, než opravdovou revoluci a my bychom nějaké radikální změny rozhodně uvítali. Nebudeme ale házet flintu do žita a počkejme si na plnou verzi. Zábavy si s ní užijeme dostatek, to je jisté.

SimCity vyjde 8. března letošního roku s českými titulky na PC.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama