Dojmy z hraní Alteira
Preview Článek Dojmy z hraní Alteira

Dojmy z hraní Alteira

Redakce

Redakce

Platformy Windows PC

Už v betě toho čeká na hráče dost.

Reklama

Alteira je české prohlížečové RPG zasazené do světa plného příšer, nepřítel a různých nástrah. V současnosti je hra ve fázi bety, v níž jsme se rozhodli ji otestovat. Níže si máte možnost přečíst, jak vlastně fungují některé z mechanizmů a co na hru říkáme.

Nabídnuty jsou vám tu klasické základy

Svět české prohlížečové RPG hry Alteira stojí na klasických fantasy základech, do nichž se vás tvůrci snaží vtáhnout. Vedle obvyklé hratelnosti jde také o příběh odhalujícího více o historii tohoto místa. Děj je to vcelku jednoduchý, nelze ale říci, že by nedokázal zaujmout. Pozitivní je na něm také skutečnost, že jak děj, tak i ostatní herní aspekty, jsou hráčům prezentovány v českém jazyce, díky čemuž se tu potýkáte především s monstry, a nikoliv cizími slovíčky.

Dojmy z hraní Alteira

Na začátku svého příběhu se stanete obyčejným sedlákem, který se prostě rozhodl, že ho práce na pozemku už nebaví, a tak vzal vidle a pustil se do boje se zdejšími škůdci. Protivníků bylo všude dost. Tu na něj na lodi čekal pašerák. Jinde zas musel čelit dráčatům, zatímco už na něj opodál čekala party mrzutých dělníků z místních dolů, jimž už také práce lezla krkem, a tak se odhodlali změnit svůj život. Bohužel pro ně, to udělali až po vašem hrdinovi. Myšlenka střetů v Alteira stojí na jednoduchém automatickém vyhodnocení, které je možné ovlivnit pouze posilovacími lektvary s omezenou trvanlivostí, nikoliv ale přímo. A to, jak při soubojích s monstry, tak i ostatními lidmi, s nimiž se s střetáváte v aréně.

Jedním z faktorů, který aktivně určuje, jakým směrem se misky vah v Alteira překlopí, je to, jakou si po dosažení 15. úrovně vyberete herní třídu. Vaše postava se může stát Lovcem lidí, Pyromágem, nebo třeba Paladinem. Každý z hrdinů má speciální schopnost a statistiky. Ocelář je například schopen své nepřátele omráčit, a tak z nich udělat po dobu celého kola snadný cíl pro jeho údery. Pyromág zase sesílá na protivníky ohnivá kouzla ubírající 10–20 % životů popáleného soka. Možností je v tomto ohledu dostatek, a ve výsledku si není vůbec snadné vybrat, protože všechna povolání mají nějaký zajímavý směr, který lze podpořit ještě skrze dovednostní bodíky a zaměření.

Boj je prostě povolání a je třeba se tomuto faktu přizpůsobit nejlépe, jak to jen jde. Forem zaměření je tu překvapivě hodně. Ty bojová dokáží v Alteira navýšit vaši obranu, nebo útok, zatímco ekonomická navýší vaše výdělky. Za nás se ale jasnou volbou stalo Enviromentální zaměření především díky tomu, že skrze ně šlo navýšit energii nebo šanci na to, že během cest naleznete klíč od truhel nacházejících se v chrámech, kde na vás vždy čeká hromada výstroje. A právě výbava tvoří další aspekt, na němž často stojí to, jak bitva s bossem nebo některým z řady hráčů účastnících se soubojů v arénách vlastně dopadne.

Bez výstroje to nejde

Předmětů na svých cestách do temných kobek, pirátských plavidel i jiných míst plných nepřátel naleznete skutečně hodně. Naštěstí pro vás je možné s nimi následně aktivně pracovat. Jednou z možností je svého hrdinu výstrojí vybavit, a tak jej fakticky posílit. Je tu ale také alternativa v podobě obchodníků. Ti jsou ochotni od vás v Alteira koupit prakticky cokoliv, co máte ve svém vaku, takže i na první pohled zbytečná výstroj v takovém okamžiku představuje zdroj finančních prostředků. Za ty lze následně koupit výbavu dle vaší volby. Nabídnuty jsou vám helmice, roucha, štíty a zbraně, kterými se může hrdina vyzbrojit. Pokud vám náhodou aktuální nabídka nesedí, nic vám nebrání jednou za den požádat kupčíka o to, aby nahodil na krám zboží schované ve skladě. V případě, že vám ani to nevyhovuje, přichází na řadu zlato.

Jak už to tak v tomto žánru bývá, za zlaté cihličky toho lze koupit opravdu hodně. V Alteira s jeho pomocí můžete měnit nabídky obchodů, přeskakovat úkoly, odpočinek, zlepšovat svou výstroj, či obnovovat energii. Ta představuje prvek, se kterým minimálně během prvních úrovní dá pracovat ještě tak, že efektivně pracujete se zdroji a porážíte monstra. Jak však potřebujete více zkušeností, nedostává se vám dostatek výdrže, což ve výsledku lze řešit buď odpočinkem pojištěným zlatem, nebo magickými lektvary, kterými se dá pumpovat opravdu ve velkém, takže si možná v určitých chvílích budete připadat jako Geralt z Rivie.

Jen tedy nebudete pociťovat žádné vedlejší účinky, protože elixíry do sebe budete často házet s grácií hospodského štamgasta ve snaze překročit další úroveň a otevřít si tak příval bezplatné energie, který je velmi příjemný, stejně jako vše, zač není nutné vynakládat jakékoliv prostředky. Abychom však tvůrcům Alteiry nekřivdili, je nutné napsat, že práce s energií tu dává smysl. Zlato, kterým ji lze rychle obnovit, navíc představuje prvek, s nímž se dá pracovat a získávat ho třeba skrze plnění úkolů. Cihličky nejsou tím jediným, s čím lze při transakcích v pracovat.

Neschází tu ani stříbro, jehož využití je v Alteira stejně jako u zlata různorodé. Nakoupit se za něj dá už zmíněná bojová výstroj, lektvary, nebo čas trenéra. Trenér v táboře hraničářů je přístupný vás cvičit, jak však postupujete vývojem, náročnost některých statistik narůstá, což nakonec vede k tomu, že si musíte řádně promyslet, nač se zaměřit. Peníze totiž nerostou na stromech, nýbrž na vás čekají v hospodě, kde má hospodský pro všechny splněné úkoly slušný objem prostředků, předmětů a také zkušenostních bodů.

Vývoj Alteiry ještě není u konce

V závěru je možné říci, že naše dojmy z hraní Alteiry jsou veskrze pozitivní. Jedná se o dobrý prohlížečový projekt s příběhem a monstry, který v mnoha ohledech kráčí ve stopách zavedených značek, což ale rozhodně nepovažujeme za chybu. Hlavní bude to, jak moc se tvůrci dokáží ve finální verzi odlišit od konkurence a především, zda se jim podaří správně vybalancovat free to play prvky a aspekty spojené s herní měnou.

Častou chybou u těchto projektů totiž je, že se jednoduše nedaří řádně je optimalizovat, načež se rapidně redukuje nejen jejich životnost, ale také zábavnost, jelikož tlak na sahání po nakupování herní měny je příliš velký. Tak uvidíme, jak to dopadne. Jisté je nyní pouze to, že Alteira má potenciál. Jak moc jej jejím tvůrcům podaří využít, už bude na nich. Bude však zajímavé sledovat, co nám v budoucnu přinesou.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama