Dojmy z hraní Astro Bot - vytoužený nášup
Preview Astro Bot Článek Dojmy z hraní Astro Bot - vytoužený nášup

Dojmy z hraní Astro Bot - vytoužený nášup

Martin Zavřel

Martin Zavřel

2
Platformy PlayStation PlayStation 5

Ikonická plošinovka se vrací v plné parádě.

Reklama

Zatímco první titul z této série, Astro Bot Rescue Mission z roku 2018, možná leckdo minul (vyšel pouze pro PSVR), ten druhý, Astro's Playroom z roku 2020, již budou dobře znát naprosto všichni majitelé konzole PlayStation 5, protože tato hra byla přibalena k nákupu konzole zdarma, předinstalovaná přímo na SSD disku konzole. Ačkoliv šlo o kratší, ale soběstačnou skvělou hru, představoval Playroom zároveň výborné technické "demo", demonstrující jak výkon konzole (detailní povrchy a efekty, nulové načítání apod.), tak hlavně dramatický rozdíl haptické odezvy od zastaralých formátů vibrací ovladače. Navíc hra svými úrovněmi, postavičkami i sběratelskými předměty odkazovala na celou třicetiletou historii značky PlayStation, včetně jednotlivých maskotů i hardware. Není tedy divu, že Playroom víceméně všichni milovali a chtěli víc jeho báječné estetiky či ještě báječnější hratelnosti.

https://blog.playstation.com/uploads/2024/06/b5d8b36683adb12a0fb9474648990ac0e9f1329e.mp4

A přesně toho se jim dostane v plnohodnotné samostatné hře, nazvané jednoduše Astro Bot, která dorazí včetně české lokalizace 6. září tohoto roku pro konzole PlayStation 5. Vesmír této hry obsahuje zhruba pět tematických galaxií, načež každá galaxie obsahuje pár desítek jednotlivých planetek neboli úrovní. Celkem se tedy můžete těšit zhruba na 80 úrovní podobného rozsahu, jako byly ty v předchozí hře. Také zde je samozřejmě poschovávána řada věcí k sesbírání, takže jeden průchod vám možná nebude stačit. Pokud jde o zápletku, zlý mimozemšťan (jeho vzhled mi docela připomíná maskota Alzy, mimochodem) unesl více než stovku Astro Botů z jejich domovské planety a váš úkol je nalézt je uvězněné na jednotlivých planetách, osvobodit je a poslat zpátky na vaši domovskou planetu.

https://blog.playstation.com/uploads/2024/06/6213bed5c8ff46b6e6dd1fc32e65f80cc3612df9.mp4

https://blog.playstation.com/uploads/2024/06/19893561b8b3c89620e70618d381cde77d76d1e5.mp4

Díky českému zastoupení značky PlayStation jsem si mohl zahrát tři úrovně/planetky, z nichž dvě byly klasické a jedna obsahovala dlouhý souboj s bossem napříč několika arénami. Kromě toho jsem ještě mohl vyzkoušet dvě miniplanetky s náročnějšími výzvami, které slouží jako bonus pro náročnější, zkušenější a odvážnější hráče - jejich úspěšné přeskákání opravdu není maličkost. Pokud jde o hlavní planetky, kromě unikátního prostředí každá z nich nabídla také unikátní herní mechaniku, trochu ve stylu oblékání kostýmu s unikátní schopností. V případě té první to bylo řízené nafukování (a vyfukování) vaší postavy, umožňující vám vzlétnout. V případě té druhé šlo o získání vystřelovacích boxerských rukavic, kterými se dalo i chytnout a přitáhnout ke vzdálenějším objektům.

https://blog.playstation.com/uploads/2024/06/f512fae9c1cb2e14db0107653afd780e5da6133b.mp4

Jednotlivé úrovně okouzlí svojí estetikou a nadchnou svojí zábavností - kromě skákání a hledání skrytých zákoutí zde také likvidujete nepřátele, přičemž někteří jsou zranitelní vaším úderem a jiní tryskami vašich bot, pokud nad ně vyskočíte. Unesení Astro Boti jsou občas generičtí, ale občas se jedná o zmíněné maskoty různých her z celé historie PlayStation, takže je zábavné je hledat. Kromě toho všeho ale úrovně obsahují také vyloženě zážitková místa, kde si jen tak užíváte nějakou tu atrakci, jako například vodní skluzavka nebo dynamická hromada popadaného listí - to vše za naprosto excelentní podpory haptické odezvy, která vám připomene, jak úžasná umí tahle funkce být. Je velká škoda, že ji náležitě podporuje jen maličká skupina her.

https://blog.playstation.com/uploads/2024/06/b03fdc7e4100dbe8167495c658da955f8496e68d.mp4

Úroveň s bossem byla působivě velkolepá: samotná aréna je náležitě dramatická (ostrov, který se postupně propadá do hlubiny mezi obří vodopády) a mění se v průběhu boje, zatímco boss samotný, obrovská chobotnice, je vtipně a živě animovaný, reagujíce na vaše údery či úhyby například i grimasami. Pro tento souboj máte extra porci životů - zatímco během klasických úrovní se vracíte na checkpoint okamžitě po jednom zásahu, u bosse máte za sebou viditelně tři extra ikonky, které vám postupně ubývají, pokud vás boss zasáhne. Umožňuje to delší a pestřejší souboj, aniž by byl frustrující.

https://blog.playstation.com/uploads/2024/06/6217c46c86cd6e2445231b0df0ac37924e4528e7.mp4

Hrát tuhle hru na mne udělalo dojem, že zkrátka pokračuji v hraní vynikající Playroom. Jsem hodně zvědavý na další galaxie a planetky, některé se zdály od pohledu být citelněji inspirované konkrétními PlayStation tituly. A jsem také zvědavý, zda se některé kostýmy a speciální schopnosti budou časem na dalších planetkách opakovat, nebo zda náhodou nebude mít doslova každá planetka svou vlastní, unikátní mechaniku. Tak nebo onak se jedná o nádhernou hru pro celou rodinu, která vám celkem zaručeně způsobí úsměv na tváři při hraní. Schválně si pusťte tuhle skvělou upoutávku.

Astro Bot vyjde pro konzoli PlayStation 5 s českou lokalizací 6. září 2024.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama