Dojmy z hraní Desperados III
Preview Desperados III Článek Dojmy z hraní Desperados III

Dojmy z hraní Desperados III

Martin Pritula

Martin Pritula

4
Platformy PlayStation PlayStation 4 Windows PC Xbox Xbox One

Populární strategie se po mnoha letech vrací.

Reklama

Je to takový malý zázrak, že se fanoušci Desperados po více než čtrnácti letech dočkají pokračování. Za tuto dobu hry ušli velikou cestu a proto je třeba chtě nechtě inovovat. To se ne vždy povede, obzvlášť, pracuje-li na titulu jiné studio. Přesně to se stalo v připadě třetího Desperados a hru tak nemá na svědomí Spellbound Entertainment, ale Mimimi Games. Tito autoři však nejsou žádnými nováčky a mohou se pochlubit velmi úspěšnou taktickou strategii Shadow Tactics. Nabízí se tedy otázka: Jak si poradili s westernem?

Zpátky na divoký západ

Hned na začátek můžu s potěšením prohlásit, že na základě přibližně hodinu dlouhé demoverze velice dobře. Veřejně dostupné demo zahrnuje úvodní misi, ve které hrajete za mladého Johna Coopera a která slouží jako tutoriál, celou misi následující, a kousek mise třetí, jenž nám představí poměrně rozlehlé město, jehož detaily jsem byl mile překvapen.

Nejdříve se ale pojďme podívat na to, jak se hra vlastně hraje. Ovládání hry připomíná již zmíněný Shadow Tactics a pokud jste tuto hru hráli, budete zde jako doma. Vaším cílem je, poměrně logicky, dostat se na konec levelu, otízkou bude, jak to udělat. V tutoriálové misi jsem se všem nepřátelům vyhýbal a pokud bylo potřeba protivníka zlikvidovat, využíval jsem nástrahy v prostředí, které hráči poskytuje spoustu interaktivity. Mohl jsem tak například vylákat protivníka poblíž koně a následně jej vyplašit, načež kůň oponenta zlikvidoval, dále jsem mohl využít nestabilní kus skály, který jsem na na svůj cíl svrhl a takovýchto pastí by se našlo mnoho.

K likvidaci nepřítele lze využít nástrahy v prostředí.

Umělá inteligence mi přišla opravdu dobrá, a pokud například jeden z oponentů nemohl najít svého kolegu, vydal se jej hledat. Pokud zlikvidujete protivníka využítím enviromentální nástrahy, pak jeho kolegové nespustí alarm, protože neví, že jste to způsobil vy. Budou však více obezřetní.

Na průchod jednotlivými úrovněmi nebudete sami, ale budete mít k dispozici mnoho společníků. Třetí díl na první dva nenavazuje, naopak je předchází. Váš gang tak ještě není zformovaný, a proto k tomu bude muset v průběhu hry dojít. Již v demoverzi tak můžete potkat staré známé postavy, které vám v lecčem pomohou. Vhod mi během úvodní hodiny přišel například Doc McCoy, kterého všichni fanoušci jistě budou znát. Pro nováčky pak zmíním, že společníci nejsou ovládáni umělou inteligencí, ale musíte mezi jejich ovládáním přepínat. Díky Dockovi jsem se tak mohl zbavit nepřátel na dlouhou vzdálenost, či využít lékárenskou brašnu k nalákání protivníka a jeho následné likvidaci. Likvidaci lze provést mnoha způsoby, ať už již zmíněným využíváním prostředí, tak i za pomocí zbraní na krátkou i dlouhou vzdálenost či použitím zbraní chladných. Ačkoliv je tedy hra primárně designována pro tichý průchod, můžete jakoukoliv situaci proměnit v chaotickou střílečku. To by však mnohým z vás nemuselo vyhovovat, a proto jistě přijde vhod taktická pauza. Hru můžete kdykoliv pozastavit a naplánovat další postup, či jej krok po kroku nachystat a následně nechat hru, aby vámi předpřipravenou sekvenci provedla.

Na splňení mise nebudete sami.

Pokud máte rádi skutečnou výzvu, můžete značnou část lokací projít bez zabití oponenta. Nebude to snadné, a tak tuto možnost využijí jen ti nejlepší hráči.

Amerika hezčí, než kdykoliv předtím

Pakliže jste hráli původní díly nebo i zmíněný Shadow Tactics, není pochyb, že si všimnete výrazně pokročilejší grafiky. Navzdory tomu z ní velmi pravděpodobně nebudete ohromeni a myslím, že názory na téma, zda je grafika na dnešní poměry hezká či průměrná se budou rozcházet. Nechápejte mě špatně, prostředí je detailní a velmi hezky vymodelované, není však pochyb o tom, že by hra mohla vypadat ještě lépe. Na předčasné závěry je ale brzy a pro ucelený názor budu muset hrát hru mnohem déle a spatřit mnohem více lokací.

Pokud něco dělalo první díl opravdu výjimečný, byl to soundtrack, který dokonale podtrhoval dění. I zde si však raději nechám hodnocení na recenzi, jelikož z demoverze jej není možné spravedlivě hodnotit. Ozvučení jako takové mi přišlo velice dobré.

Dokáže hra zaujmout nové hráče?

To byla otázka, kterou jsem si při hraní neustále pokládal. Strategie jsou již dnes bohužel spíše okrajovým žánrem a pokud se budeme bavit o těch taktických ve stylu Commandos, Robin Hood nebo třeba právě Desperados, tak těch již dnes vychází jen velmi málo. Z tohoto krátkého úseku si ale bohužel nemyslím, že třetí díl něco změní. Alespoň částečně by této hře mohlo pomoci veleúspěšné Red Dead Redemption 2, které zájem o divoký západ u mnoho hráčů vzbudilo, ale ruku na srdce, Desperados je přeci jen o něčem jiném.

Co ale po demoverzi mohu jednoznačně říci je, že hra vypadá velmi dobře a určitě se těším, až se jí budu moci blíže věnovat. Pokud si hra udrží své kvality a vyvaruje se zásadním přešlapům, tak by se mohlo jednat o výborný titul a povinnost pro všechny hráče, kteří mají tyto hry opravdu rádi.

Nejnovější PC hry testujeme na výkonném počítači LYNX Grunex 2020.

Hru si můžete ve verzích pro PC, PS4 a Xbox One zakoupit v Xzone.

Demoverzi si můžete zdarma vyzkoušet na GOG.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama