Dojmy z hraní Enshrouded
Preview Enshrouded Článek Dojmy z hraní Enshrouded

Dojmy z hraní Enshrouded

Ondřej Zeman

Ondřej Zeman

3
Platformy Windows PC

Zdejší divočina příjemně překvapila.

Reklama

Žánr survival her rozhodně nemá o zástupce nouzi. Je však nutné říct, že často vypadají jednotlivé projekty dosti podobně. Občas se ale na scéně objeví kousek, který vystupuje z řady. A přesně mezi takové tituly patří Enshrouded, na nějž se podíváme v následujících řádcích těchto dojmů z hraní.

V Enshrouded jste vysláni do padlého světa

Příběh tohoto díla se odehrává v magické říši Embervale, která byla před začátkem tohoto vyprávění relativně slušným místem pro život. Pak se však na scéně objevila kouzelná tekutina mající zásadní vliv na chování lidí. Po celém světě vypukla řada konfliktů. To ovšem nebylo vše, co jeho obyvatele začalo trápit. Kouzelná studna totiž ze svých útrob vyvalila děsivé prokletí, které transformovalo nejednoho živáčka ve smrtící stvůru.

Jedinou nadějí tohoto zkázou zasaženého vesmíru jste v Enshrouded vy. Bez hrdinů to už zkrátka nejde v akcích. Cestu startujete v útrobách podivného stroje, z něhož brzy vyrazíte do světa, který už na první pohled láká k tomu, aby jej člověk řádně prozkoumal a musím říct, že v žádném ohledu nezklamal má očekávání. Byl totiž plný zajímavých bodů k objevení, kvůli čemuž jsem stabilně zažíval pocit, že na mě za dalším rohem čeká nějaké to velkolepé dobrodružství.

Průzkum a s ním spojené objevování impozantního světa plného informací ovšem není tím jediným nač autoři Enshrouded sází. Dost zásadní je zde pro vás také budování, což pro hráče znalé žánru zřejmě nebude až tak velkým překvapením. Stavba základny je něčím bez čeho se tu zkrátka za žádných okolností neobejdete. Suroviny na ní získáte těžbou stromů a také tak, že se s krumpáčem pustíte do kopání. Ano, rubání do země tu má vliv, díky čemuž nejednou nejen těžíte, ale také podkopáváte nepřátelské hradby.

Jakmile vykopáte dostatečný objem surovin, tak se lze dát do budování. Osobně jsem tu vítal skutečnost, že pro výrobu předmětů i bloků nutných k výstavbě toho nepotřebujete mnoho. Většinou stačí pár kousku a už je možné produkovat vše nezbytné k realizaci velkých pevností, či malých základen sloužících pouze jako body určené k odpočinku.

Pěkná je pak myšlenka toho, že vámi budovanou pevnost je možné v Enshrouded zalidnit i mimo multiplayer. Ano, čtete správně. Během putování světem můžete nacházet další pozitivně smýšlející postavy, které lze vyvolat v prostoru vaší základny. Dostat se takto máte možnost ke kováři, alchymistovi, lovkyni nebo odborníkovi na práci se dřevem. Každá z postav si do vašeho opevnění přinese své vlastní recepty, které můžete realizovat. Takřka na startu nalezený kovář vám kupříkladu umožní vybudovat kovárnu a tavící pec, čímž se dostanete k nové výstroji nutné pro efektivnější přežívání v tomto drsném světě.

Bez boje to nejde

Možná vás to překvapí, ale stejně kvalitně jako budování je tu i soubojový systém. Jeho zpracování představuje jeden z hlavních trumfů Enshrouded. Konkurenci se totiž jen málokdy podaří přijít s něčím co by bylo tak plynulé, jako formát soubojů, s nímž pracujete v tomto díle. Evokuje totiž vzpomínky na velmi úspěšná akční RPG, v nichž hraje prim. Možná to bude znít trochu silně, avšak pohyblivost i bojová efektivita hlavního hrdiny mi hodně připomíná formát s nímž pracují často nezávislé soulslike tituly, které kráčí ve stopách legendární značky.

Jednotlivé nástroje se zde chovají odlišně. Když se například oháníte obouruční sekerou tak musíte počítat s tím, že je v rámci pohyblivosti zcela odlišnou zbraní než meč, relativně agilní luk či magická hůlka. Za všech okolností mi přišlo, že tu není vůbec náročné užívat si boj. Lov monster mě proto velmi bavil a rozhodně je jedním z prvků, kvůli nimž se jednou k Enshrouded vrátím.

Škála příšer k ulovení pak byla relativně pestrá. Před hráče jsou postaveni obyčejní vlci, nákazou zasažení lidé i děsivé kreatury z jejich nejhorších nočních můr. Vedle prostých oponentů jsou tu také speciální kousky jejichž porážka představuje slušnou výzvu. Celkově bych si ale dokázal představit, že by tu bylo možné narazit na větší procento druhů a forem. Na tom ovšem tvůrci ještě zapracují, stejně jako na různě zásadních chybách, jimž se u předběžného přístupu zřejmě vyhnout nedá.

Akce Enshrouded má už nyní slušný potenciál

Výlet do univerza Embervale byl zajímavým zážitkem, který se mi hodně zamlouval. Nabídnut mi tu byl pěkně zpracovaný fantasy svět plný smrtících monster, s nimiž se výtečně bojovalo. Survival koncept spojený primárně s budováním tu podle mého stojí na kvalitních základech a navíc si nežádá od hráče příliš v rámci realizace budov ani vytváření předmětů. Sem tam se mi do cesty připletl nějaký bug, avšak nebylo to příliš časté.

Enshrouded ovšem možná podle mého názoru do jisté míry doplatí na to, že vstupuje do předběžného přístupu v době kdy, je pozornost plně zaměřena na Palword. Tvůrcům však určitě držím palce, protože se jim podařilo vytvořit zajímavý projekt, který rozhodně dokáže vtáhnout. Uvidíme, co se jim ještě povede na PC přidat během předběžného přístupu. Potenciál je ale obrovský, tak snad jej autoři vytěží na maximum.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama