Dojmy z hraní Fire Emblem Warriors: Three Hopes
Preview Fire Emblem Warriors: Three Hopes Článek Dojmy z hraní Fire Emblem Warriors: Three Hopes

Dojmy z hraní Fire Emblem Warriors: Three Hopes

Martin Zavřel

Martin Zavřel

3
Platformy Nintendo Switch Switch

Tak trochu Hra o trůny pojatá jako XCOM.

Reklama

Fire Emblem, zrozená v devadesátých letech na konzoli NES, je už tři dekády velmi uznávaná a úspěšná série taktických JRPG, která má za sebou již dvacet pokračování (včetně 4 vedlejších odboček). Jelikož sám příliš nemusím žánr tahových taktických her, pozoroval jsem ji celou tu dobu tak nějak zpovzdálí a záviděl nadšeným hráčům často neuvěřitelně vášnivé příběhy o tom, jak jim přirostly vynikající postavy k srdci a jak těžké pro ně bylo, vybrat si ve válečném konfliktu stranu a následně bojovat proti bývalým přátelům a spolužákům (se kterými na začátku během mírového období trénujete ve vojenské akademii, než vás válka rozdělí). Jelikož nejnovější hra této série nabízí všechnu tu parádní výpravu, ale souboje jsou řešeny akčně ve stylu Warriors her, konečně jsem na tento vlak také naskočil.

Základní šablona hry může leckomu připomenout příběh Harryho Pottera: postavy se setkávají ve vojenské akademii, sídlící víceméně uprostřed mezi Impériem, Královstvím a Aliancí. Zde jsou pod dozorem zkušených veteránů mladí bojovníci trénováni v různých povoláních, od tradičního šermu přes léčivou magii až po boje ze sedla okřídleného koně. Během svých "studentských let" se seznámíte s postavami ze všech tří okolních zemí a budete si muset vybrat, ke které chcete příslušet. Je to těžká volba, protože rozhodnout se musíte nejen podle svých životních či politických ideálů, ale také podle vládce dané země a hlavně: podle spolužáků, kteří jsou vždy namíchání tak, aby každá země měla nějakého toho zajímavého nebo zajímavou. Výcvik v akademii kromě lekcí a tréninku zahrnuje i zkoušky v podobě skutečných bojových výprav, například proti zlodějům, přepadávajícím konvoje v nedalekém lese.

Šablona hry může leckomu připomenout příběh Harryho Pottera.

Jakmile ale vypukne válka, vše se pořádně zkomplikuje a vaši bývalí spolužáci se stanou protivníky na bojišti. Zároveň už tou dobou budete pracovat na vztazích mezi postavami ve vaší armádě (aktivitami ve volném čase, ale i společným bojem po jejich boku) a bude vám na nich opravdu záležet. Právě tady se odhalí jádro Fire Emblem přitažlivosti: vaši hrdinové mohou na bojišti padnout. Pokud se tak stane (a hrajete na "klasické" nastavení obtížnosti), zůstanou mrtví a budou od toho momentu chybět v bitvách, ale také v příběhu. Na druhou stranu ale dostanete také možnost za určitých okolností přemluvit některého z nepřátel, aby se přidal do vaší armády. Tímhle způsobem hra rozprostře svoje křídla a dokonale vás vtáhne do děje, do každého rozhovoru i každé bitvy.

Vaši hrdinové mohou na bojišti padnout.

Ačkoliv je Three Hopes "odbočkou" hlavní série, přebírá výpravnost a styl veleúspěšné "hlavní" hry Three Houses z roku 2019 (vyhrála tehdy hlasování hráčů o nejlepší hru na The Game Awards). Zároveň přebírá také příběh a postavy, ale s několika velmi důležitými změnami. Tou největší je skutečnost, že váš avatar z původní hry slouží v této hře jako úhlavní nepřítel, kterého budete muset porazit. Pro tento účel si vytvoříte novou postavu, žoldnéře jménem Shez (je na vás, zda to bude muž nebo žena). Příběh se o minulou hru opírá do značné míry a hardcore fanouškům tak kromě jiného nabídne odpovědi na některé přetrvávající otázky. Zároveň ale funguje také bez jakékoliv znalosti předchozích her.

Funguje bez jakékoliv znalosti předchozích her.

Pokud jde o samotné bitvy, Warriors styl her (aneb 1 proti 1000) myslím není potřeba dlouze vysvětlovat. Pobíháte z pohledu za zády vaší postavy po bojišti a rozmáchlými útoky likvidujete celé zástupy nepřátel. Můžete se přitom přepínat mezi několika hratelnými postavami na bojišti (a rozhodnout, s kým konkrétně vůbec do boje půjdete). Co je ale velmi důležité pro tuto konkrétní hru, to je přítomnost mnoha taktických a strategických vrstev příznačných pro Fire Emblem sérii. Během bojů také máte možnost kdykoliv zastavit akci a rozdat postavám příkazy na taktické mapě. Mimo boj pak můžete trénovat, obchodovat a trávit čas s postavami ve vašem vojenském táboře, na mapě si pak můžete vybírat menší vedlejší výpravy pro zdroje nebo hlavní příběhové mise pro další postup. Hra nabízí několik nastavení komplexity, aby se přizpůsobila tomu, jak moc akční nebo taktickou ji chcete mít.

Dlouho jsem čekal na vhodnou příležitost do téhle série nastoupit a nyní musím spokojeně prohlásit, že plní všechna moje - dlouhé roky stupňovaná - očekávání. Postavy na všech stranách konfliktu jsem si opravdu zamiloval, fascinuje mne jak dobře tvůrci balancují na hraně mezi dobrem a zlem (váš vůdce možná dělá věci ze správných pohnutek, ale krutost války se na něm postupně podepisuje a mění jeho chování). Po úvodním pomalejším seznamování s herními mechanikami jsem už nyní naprosto sebejistý po stránce ovládání a taktických i RPG vrstev, UI rozhraním proplouvám s naprostou samozřejmostí jako nůž máslem. Mám za sebou zhruba prvních deset hodin a nemohu se dočkat, kam bude příběh pokračovat dál.

Fire Emblem Warriors: Three Hopes vyjde pro konzoli Nintendo Switch 24. června 2022.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama