Dojmy z hraní Lies of P
Preview Lies of P Článek Dojmy z hraní Lies of P

Dojmy z hraní Lies of P

Martin Zavřel

Martin Zavřel

13
Platformy PlayStation PlayStation 4 Xbox Xbox Series X|S PlayStation PlayStation 5 Windows PC Xbox Xbox One

Fanoušci Bloodborne by měli zpozornět.

Reklama

Před letošním Gamescomem jsem tuhle hru řadil do početné kategorie "další soulsovka, která sice vypadá docela dobře, ale celkem určitě se nebude hrát tak dobře, jako tituly od FromSoftware". S každým dalším screenshotem a trailerem mne ale tato škatulka trápila víc a víc, protože hra vypadala opravdu výjimečně nádherně a atmosféra z ní doslova kapala. Přesto jsem si byl jistý, že (stejně jako tomu bylo doposud víceméně u všech konkurenčních pokusů) se prostě nebude hrát tak dobře, jako tituly s "magickým dotekem" Mijazakiho. Nakonec mne tyhle úvahy přivedly k zařazení hry hned jako druhé při sepisování mého plánu na Gamescom kolečko kolem jednotlivých vystavovaných titulů.

Dojmy z hraní Lies of P

Rozsáhlý hratelný úsek (zřejmě z úvodu hry, s ohledem na relativně nižší hustotu nepřátel a celkovou náročnost) byl v Kolíně k dispozici jak na několika stanicích na veřejném showfloor, tak na několika dalších ve skromném stánku byznys oddělení veletrhu. Na obou místech stánky obsluhovali Korejci, z jejichž domoviny hra pochází. Chtěl bych jim tímto vyseknout velkou poklonu, protože se (nejen) ke mě chovali na obou místech s pokorou a vděčností, jakou jsem prostě u nikoho jiného na celém Gamescomu nezažil ani letos, ani v minulosti. Bylo poznat, že jsou poněkud mimo svůj živel a cítili se (při zpětném ohlédnutí až komicky nemístně) poněkud nejistí, zda je jejich hra dostatečně dobrá a zda má šanci "západní hráče" zaujmout. Mimochodem, v byznys stánku zmínili i skutečnost, že nemají rezervované některé sloty - o jejich hru před veletrhem zkrátka nebyl dostatečný zájem.

Dojmy z hraní Lies of P

Jako první jsem si potvrdil, že hra opravdu velmi dobře vypadá - je to přesně ten případ, kdy je grafika tak propracovaná, že jí screenshoty ani videa nedělají dostatečnou čest. Musíte to vidět v pohybu na vlastní oči, abyste si všimli všech těch nuancí a ocenili mimořádnou péči, která byla věnovaná nejen modelům, texturám a animacím, ale také nasvícení nebo speciálním efektům. Tohle je mimořádně výpravná hra, která snese srovnání s těmi nejlepšími. Mimochodem hrál jsem PC verzi (běžela naprosto plynule, navzdory mimořádné propracovanosti grafiky i rychlosti akce) s Xbox ovladačem. Kromě toho jsem měl také sluchátka, ale zvuk a hudbu nebylo možné dostatečně posoudit s ohledem na ruch okolo, plus komentoval jsem dojmy kolegům a také zdvořile odmítal hostesku, co se mi snažila radit, jak hru hrát. Nebylo to totiž potřeba, jelikož ovládání i třeba UI a mechaniky typu "bonfire" fungovaly víceméně přesně stejně jako v mojí milované (a oplatinované) Bloodborne.

Jasně, můžeme rozebírat nuance typu zasazení do alternativní Belle Époque místo o něco dřívější viktoriánské gotiky, ale neříkejte mi, že při pohledu na záběry z potemnělých špinavých ulic, plných improvizovaných ohňů a ploužících se stínů, okamžitě nevidíte spojitost mezi těmito dvěma hrami. To samé platí třeba pro některé animace zbraní nebo již zmíněné UI prvky a mechaniky, včetně staminy, sbírání duší/energie ze své mrtvoly po smrti a dalších. Dokonce i rozestavění protivníků s občasným minibossem, nebo struktura prostředí s několika úrovněmi a žebříky mi připadaly extrémně podobné.

Dojmy z hraní Lies of P

Snad jediný zásadní rozdíl, který jsem zaznamenal, byla absence uzdravování pomocí dostatečně rychlého útoku po utrpění zranění - ale to neznamená, že jej třeba později ve hře neodemkne nějaký předmět. Jinak je samozřejmě důležitým rozdílem, že místo chapadel zde budete bojovat s robotickými (loutkovými) monstry, přičemž celý příběh je inspirován pohádkou o Pinocchiovi.

Tak nebo onak mi přijde zbytečné zastírat, že tvůrci se prostě "nechali inspirovat" a hra jednoznačně působí jako duchovní pokračování Bloodborne. Co je ale nejdůležitější: ovládá se a hraje stejně precizně a svižně, jako zdroj této inspirace. Což jsem opravdu nečekal a Lies of P díky tomu okamžitě vyskočila na první místo mojí pomyslné hitparády toho, co jsem na letošním Gamescomu hrál a viděl. Během dne jsem se ke stánkům s hrou vrátil ještě několikrát, protože jsem se jejího hraní nemohl nabažit. A bylo moc příjemné sledovat, jak se díky rychle se šířící reputaci této hry v průběhu dne zvedal zájem o ni také ze strany ostatních návštěvníků veletrhu.

Lies of P vyjde v roce 2023 pro PC, X1, XSX|S, PS4 a PS5. Zatím si ji můžete přidat do wishlistu na Steamu.


Gamescom 2022 reportáže magazínu ZING.cz vám přináší herní notebooky Acer Nitro, s procesory až Intel Core i7.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama