Dojmy z hraní Lost Ark
Preview Lost Ark Článek Dojmy z hraní Lost Ark

Dojmy z hraní Lost Ark

David Bernard

David Bernard

16
Platformy Windows PC

Nová krev pro žánr.

Reklama

Dalo by se říci, že král je mrtev. Etalon žánru MMORPG, World of Warcraft, aktuálně sužuje strmý pád, doprovázený masivním odlivem hráčů, z nichž valná část přesedlala na Final Fantasy XIV, které během minulého roku zažilo nevídaný boom v popularitě a nárůstu počtu hráčů. "Mmočka" jsou nesmírně náročné hry na vývoj a drtivou většinu nových počinů spláchne po počátečním nadšení vlna prozření. Vzpomeňme si na loňský New World. Letos by se ale situace mohla změnit.

Korejské studio Smilegate vydalo ke konci roku 2018 své dítko Lost Ark, které následně zavítalo i do Ruska a Japonska. Na 8. února je plánováno globální vydaní. Hráči ze západu se tak konečně budou moci vydat vstříc dobrodružství napříč Arkasií. Po úspěšné betaverzi nám to v redakci nedalo a rozhodli jsme se hru podrobněji prozkoumat skrze ruskou verzi. Má Lost Ark šanci atakovat první příčky a sesadit z trůnu již zaběhlé tituly, nebo se jedná jen o další asijský balast, kterému se při pohledu na vaši kreditní kartu sbíhají sliny?

  • Platforma: PC
  • Datum vydání: 8. 2. 2022
  • Výrobce: Smilegate
  • Žánr: MMOARPG
  • Česká lokalizace: Ne
  • Multiplayer: Ano
  • Přístupnost: 17+
  • Cena: Free to Play, founders balíčky 370 - 2450 Kč

Pozor, žádné Diablo se nekoná!

Izometrická kamera Lost Arku by mohla budit dojem, že se jedná o klasické ARPG, jakými jsou např. Diablo, Path of Exile či Grim Dawn. Nic není dále od pravdy. Lost Ark je plnokrevným "mmočkem". Ano, během své cesty napříč Arkasií budete masakrovat hordy nepřátel, ale samotná struktura hry je blíže WoWku a FFXIV. Postavu levelujete, sbíráte vybavení, cestujete napříč kontinenty, bojujete s náročnými bossy, účastníte se PvP soubojů v arénách a v pokročilejších fázích hry raidujete. Vše co by kvalitní MMORPG mělo mít tu je. A navrch tvůrci přidávají nesmírné množství obsahu, který na vás chrlí takovým tempem, až budete mít hlavu jako balón.

Budete masakrovat hordy nepřátel.

Systémů ve hře je opravdu požehnaně. Mimo klasickou příběhovou linku a questy (které bohužel nejsou příliš kreativní), hra např. nabízí propracovanou správu vlastního ostrova, plavby po oceánech či normalizované PvP, ve kterém nezáleží na vaší výbavě, ale pouze na dovednostech. Svět Arkasie je obrovský a na každém kroku vás spousta věcí překvapí. Vždy budete mít co dělat a za čím se hnát. K tomu nesmírně přispívá i velké množství povolání, která jsou jedinečná a velice zábavná. Každý si najde svého favorita.

Od Conana po Karate Kida

Západní verze Lost Ark bude při startu disponovat patnácti povoláními, které se sdružují do pěti hlavních skupin - Warrior, Martial Artist, Gunner, Mage a Assassin. Je nutné zdůraznit, že ve hře nenajdeme klasickou "svatou trojici" ala dps, tank a healer. Místo toho má drtivá většina postav podpůrné dovednosti, kterými pomáhá jak sobě samotné, tak i spoluhráčům. Za zmínku nicméně stojí Paladin a Bard, kteří spadají do kategorie tzv. supportů a v partě budou vždy vítáni. Vrhněme se ale na samotné rozdělení povolání.

Nenajdeme zde klasickou "svatou trojici".

Pod skupinu Warriorů spadají Berserker, Paladin a Gunlacer. Gunlancer je sice pomalý, ale vydrží opravdu hodně a má tak nejblíže ke klasickému tankovi. Martial Artist se dělí na Strikera, Wardancera, Scrappera a Soulfista. Pokud máte rádi kung fu či karate, nebudete zklamáni. Do skupiny Gunnera patří Gunslinger, Deadeye, Sharpshooter a Artillerist. Pokud tedy preferujete boj na větší vzdálenost, doporučuji prozkoumat tuto skupinu blíže. Mage nabízí již zmíněného Barda a Sorceress, která je nejblíže klasickému mágovi tak, jak jej známe. Z řad Assassinů si lze vybrat Shadowhuntera či Deathblade. Různorodost je opravdu skvěle provedena. Mojí jedinou výtkou je tzv. gender lock, tedy to, že jsou některá povolání dostupná pouze pro mužské či ženské pohlaví. Ale to už tak v asijských online hrách bývá a tvůrci další možnosti postupem času přidávají. V ostatních verzích Lost Ark je povolání ještě o něco více a je jasné, že do té naší budou časem přibývat. Máme se na co těšit.

Samotný soubojový systém se sice "diablovkám" podobá, ale je o dost komplexnější. Například s Berserkerem musíte své útoky mířit a nepomáhá vám žádný ukazatel. Mnohdy se tak stane, že nepřítele netrefíte. Obzvláště prekérní situace nastává v PvP soubojích. Chce to tedy trénovat a trénovat. Levelováním postavy získáváte skill pointy, které následně investujete do preferovaných dovedností a tím je tak vylepšujete. Reset skill pointů je zdarma a vy tak můžete experimentovat s buildy jedna báseň. A to nebudu mluvit o tripodech a runách. Musím si přeci něco nechat na recenzi. Boje jsou jednou frenetické, podruhé je zase nutno přistupovat taktičtěji. S efekty autoři nešetřili. Vše bliká, svítí a na nedostatek gore si také stěžovat nemohu. Často se ale stává, že je dění na obrazovce chaotické. Naštěstí je možné na efektech ubrat.

Hutný endgame

Problematikou mnoha MMO her je endgame. Tedy obsah, který hra nabízí po dosažení maximální úrovně. Velké množství titulů ztroskotá právě na nedostatečném obsahu, případně jeho pomalém dávkování. Když hráči nemají do čeho píchnout, tak prostě odejdou za zábavou jinam. Ehm, ehm, New World. Endgame smyčka Lost Arku je hutná jako pořádná svíčková a také tak chutná. Hra se dělí na tzv. tiery. S každým tierem jsou do hry přidány nové kontinenty, příběhová linka, raidy či dungeony. Zatímco ostatní verze se aktuálně nachází na tieru 3, ta západní bude s největší pravděpodobností obsahovat prozatím pouze tier první. Další dva bychom nicméně měli dostat v relativně blízké době.

Velké množství titulů ztroskotá na nedostatečném obsahu.

Hlavní náplní po dosažení padesáté úrovně, je cyklus endgame aktivit, jejichž plněním budete získávat materiál potřebný pro vylepšování vaší výbavy. V prvním tieru se jedná převážně o chaos dungeony (ala rifty z Diabla 3), guardian raidy (variace na Monster Hunter), void dungeony (náročnější) a v neposlední řadě o tzv. Una´s Tasks - denní úkoly. V dalších tierech jsou dostupné velice náročné raidy. Troufám si říct, že Mythic raidy z WoWka jsou slabým odvarem. Už teď mám strach. Bez kvalitních spoluhráčů si tedy v raidech moc neškrtnete.

Každá lokace nabízí mnoho věcí k sesbírání.

Pro hráče, kteří se neženou za tituly a nejlepší výbavou, je přichystáno spousta ležérnějšího obsahu. Můžete se plavit po oceánech a navštěvovat nepřeberné množství ostrovů, účastnit se událostí v Arkasii či se vrhnout na kompletaci Adventure Book. Každá lokace nabízí mnoho věcí k sesbírání. Pokud tzv. colletibles v dané zóně nasbíráte, odměna vás nemine a budete z toho těžit každým coulem. Nebojte, drtivá většina systémů je sdílena napříč charaktery. Jedná se o tzv. Roster, chcete-li Account level. Mimo každou postavu tak levelujete i svůj účet. PvP v Lost Ark je naprosto parádní díky tomu, že je normalizované a nezáleží na vašem vybavení. Pouze na vašem umu. Souboje se odehrávají v arénách, nejčastěji ve formátu 3v3. Zamrzí jen fakt, že do ranked zápasů nemůžete vstoupit s kamarády, ale pouze s dalšími náhodnými hráči. Pokud by chtěla hra oslovit příznivce esportu, tak v tom vidím problém.

Opravdu Free to Play? Diskutabilní.

Byznys model mnoha Free to Play titulů je velkým tématem herní scény. U asijských her to platí dvojnásob. Často jsou hráči lákáni, ba dokonce i nuceni k nákupu, který jim usnadní postup hrou. To osobně vnímám jako nekalou obchodní praktiku. Pokud se jedná pouze o kosmetické předměty, které nic důležitého neovlivní, nemám s tím žádný problém. Často to tak ale začíná, nicméně nekončí. V případě Lost Ark se pravda nachází někde mezi. Ano, ze reálné peníze si můžete nakoupit materiál na zlepšování výbavy, skiny na postavy, mounty, pety atd., ale abyste byli opravdu výrazně silnější, bylo by nutné utratit nechutně velké sumy.

Mluvím o desetitisících. A i tak by vám to např. v raidování téměř nepomohlo. Dá se říci, že si spíše zaplatíte za urychlení vašeho postupu. Drtivou většinu věcí lze získat za goldy - herní měnu. Obchod je pro hráče, kteří mají málo času, případně příliš financí. Osobně se přikláním pouze k nákupu kosmetických skinů pro postavy. Rád podpořím tvůrce hry a vám radím zvolit stejnou cestu. Lost Ark je tedy tzv. Pay to Convenience. Platíte za své pohodlí.

Světlé zítřky

Po zhruba padesáti hodinách na ruských serverech, jsem si Lost Ark zamiloval. Dlouho jsem toužil po "mmo diablovce", ale dostal jsem mnohem víc. Hra vás dokáže naprosto pohltit skvělým soubojovým systémem, brutální porcí obsahu, rozlehlou a magickou Arkasií a širokou paletou povolání. Cesta na maximální úroveň je sice lemována generickými questy a spíše průměrným příběhem, ale endgame vám to násobně vynahradí. Lost Ark respektuje váš čas, nemusíte tak trávit před obrazovkou dny a noci, abyste drželi krok s ostatními. Pokud ale chcete, každá hodina ve hře vás nějakým způsobem odmění. Už aby tu byl osmý únor a já si opět vytvořil milovaného Berserkera. Jedno vím jistě již teď. V Lost Ark strávím stovky hodin. Možná i tisíce.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama